StoryEditorOCM
Panoramaoriginalna ideja

U ovaj ovaj hotel - zatvor ide se dobrovoljno, spava se u sobičku, bez mobitela i laptopa; Dan boravka nije baš jeftin

Piše mozaik sd
7. prosinca 2023. - 20:39

Suvremeni život obilježen je stresom i ljudi traže različite načine da se opuste. Neki meditiraju ili odlaze u planine ili biraju načine opuštanja s više adrenalina.

Odvjetnik Kwon Yong-suk prije deset godina došao je na ideju da u Hongcheonu u Južnoj Koreji otvori hotel koji izgleda poput kaznionice.

I zaista, hotel "Inside me" ima sobice veličine pet kvadrata, toliko male da u njima nema mjesta ni za krevet, nego se spava na prostirci na podu. Sobice imaju vlastitu zahodsku školjku i umivaonik. Obroci se serviraju dva puta dnevno, najčešće kaša na bazi zobenih pahuljica i riže. U hotel - zatvor ne može se unijeti mobitel, računalo kao ni ijedna druga elektronička sprava. Ne može se ponijeti ni knjiga. Jedina zanimacija je gledanje kroz prozorčić, a boravci u sobama traju 24 ili 48 sati. Cijena je oko 80 eura po danu.

Osnovni cilj boravka u ovome neobičnom objektu jest odmaknuti se od svakodnevnih okidača stresa i provesti vrijeme u tihoj kontemplaciji bez ikakvih vanjskih utjecaja.

Najčešći su gosti studenti i djelatnici koji su svakodnevno izloženi velikim razinama stresa s kojim se inače teško nose. U lažnom zatvoru oslobađaju se stresa i pronalaze privremenu utjehu u tišini i izolaciji, piše Punkufer.hr.

Originalno nema što, i s poslovne i s psihološke strane.

Hrvatski studenti i zaposlenici još nemaju slično mjesto na kojemu bi se mogli opustiti, ali kako raste razina stresa, na njega ne bi trebalo dugo čekati. To naravno ne znači da do njegova otvaranja treba srljati u zatvore kao guske u maglu. Ima i drugih, manje rizičnih načina opuštanja.

image

U hotelu - zatvoru ‘Inside me‘ može se ostati dan ili dva, a gosti dolaze da se oslobode stresa i pronađu privremenu utjehu u tišini i izolaciji (ilustracija)

Miguel Riopa/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 15:53