StoryEditorOCM
PanoramaNOVI PODACI

U europskim gradovima bi se moglo sačuvati do 114.000 ljudskih života godišnje poboljšanjem kvalitete zraka

Piše M.P.
11. studenog 2021. - 12:51

Europski gradovi mogli bi sačuvati do 114.000 života godišnje poboljšanjem kvalitete zraka. Zaključak je to Barcelonskog instituta za globalno zdravlje (ISGlobal), centra koji promiče Zaklada "la Caixa", koji je ažurirao izvješće koje je pripremio početkom godine u skladu s novim preporukama koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokrenula prije nešto više od mjesec dana. U studiji su analizirani zdravstveni rizici dviju glavnih onečišćujućih tvari, sitnih čestica (PM2,5) i dušikova dioksida (NO2), koji su usko povezani s cestovnim prometom, piše ABC .

Prvo izvješće tima ISGlobal objavljeno je u siječnju prošle godine u časopisu "The Lancet Planetary Health", a prema sadašnjim smjernicama WHO-a, pokrenutom 2005., govorilo se o 51.000 smrtnih slučajeva zbog zagađenja.

Nove indikacije WHO-a, mnogo zahtjevnije od onih koje su do sada postojale, ograničavaju sigurnosni prag dušikova dioksida na 10 mikrograma po kubičnom metru (do sada je bio 40), a finih čestica na 5 mikrograma po kubičnom metru (u usporedbi s 10), tako da su se zaključci istraživanja znatno razlikovali.

image
Skoplje fotografirano u siječnju 2019. godine 
Robert Atanasovski/AFP

Dakle, s novim ograničenjima, broj smrtnih slučajeva koji bi se mogli izbjeći ide od 51.000 do 114.000. Konkretno, njih 58.000 bilo bi povezano s PM2,5 (do 113% više) i 56.000 za NO2. Ažuriranje podataka također dovodi do zaključka da gotovo 100% europskog urbanog stanovništva živi s koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku višim od onih koje preporučuje SZO, što nije bilo toliko ekstremno s ograničenjima SZO-a iz 2005.

Izvješće isGlobala iz siječnja postavilo je Madrid i njegovo gradsko područje kao prvi europski grad s najvećom smrtnošću od dušikova dioksida: s njim je bilo povezano 206 smrtnih slučajeva, što je brojka koja sada iznosi 1966 ljudi. Podatke za svoj grad možete pronaći na www.isglobalranking.org.

- Nove preporuke WHO-a vrlo su ambiciozne i potrebne, a postavljanjem nižih vrijednosti nude veću granicu za poboljšanje zaštite ljudskog zdravlja - rekao je za ABC Saša Khomenko, istraživač ISGlobala i prvi autor studije te dodaje: Oni ne kane uzbuniti, već upozoriti koliko se može postići ako se držimo preporuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2022 00:34