StoryEditorOCM
PanoramaZima, zima, e pa šta

Stručnjaci upozoravaju: nagle promjene temperature utječu na vaše zdravlje, pazite na ove stvari

Piše Mozaik SD
17. siječnja 2024. - 12:33

Kada se radi o naglim i kratkotrajnim promjenama, gotovo da nema osobe među svim generacijama koja ne osjeća meteoropatske tegobe - piše Net.hr.

Očekuje nas drastična promjena vremena, iz minusa ćemo "letjeti" južinom u debele pluseve, pa onda potjerani burom opet "zaroniti". Kao da se proljeće i zima izmjenjuju iz dana u dan.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Počinjemo s oblacima i kišom, s temeperaturama koje klize, ovisno jel ‘ na kopnu ili u primorju, od 7 do čak 15 stupnjeva po Celsijusu. No, tada dolazi hladan vikend uz jak sjeverac, mraz i minuse u jutarnjim satima. Južina će donijeti i jače grmljavinske pljuskove.

image
Ante Cizmic/Cropix

A onda će, odjednom, zapuhati jaka do olujna bura s kojom će i na Jadranu osjetno zahladiti.

Treba se pripremiti na skok temperature na kopnu za 10-ak stupnjeva, a zatim povratak na niže temperature već krajem tjedna - kazuje Net.hr.

Kod ovakvih naglih promjena vremena hitnoj službi se javljaju pacijenti s kroničnim oboljenjima, najviše astmatičari, srčani bolesnici, visokotlakaši i psihijatrijski pacijenti.

image
Ante Cizmic/Cropix

Promjene vremenskih prilika naime mogu pojačati simptome kroničnih bolesti, zbog čega je važno pratiti upozorenja i pridržavati se savjeta medicinskih stručnjaka.

Meteopati premda zdravi također pate, primjerice, osjećaju glavobolje zbog nagle promjene temperature, razdražljivi su i osjećaju bolove u mišićima, umor, pospanost i malaksalost.

image
Vojko Basic/Cropix

Kardiolozi upozoravaju bolesnike koji imaju kronične kardiovaskularne ili koronarne bolesti da ne trebaju prekidati uzimanje lijekova za snižavanje krvnog tlaka, za povišenu razinu masnoća u krvi.

Da budu znatno umjereniji u hrani i u piću, da izbjegavaju izlaske u najhladnijim dijelovima dana, rano ujutro i kasno navečer.

Pulmolozi upozoravaju kako su astma i kronična opstruktivna bolest pluća - bolesti koje su vrlo ovisne o vremenskim uvjetima, atmosferskog tlaka, temperature zraka i prisutnosti vlage u zraku. Savjetuju im da ostanu kod kuće, da možda i povećaju terapiju koju inače uzimaju.

image
Vojko Basic/Cropix

Osobama s psihološkim tegobama može pomoći dovoljno sna, dobra hidratacija organizma, rekreacija i sport, smanjenje stresa na najmanju moguću razinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:39