StoryEditorOCM
Panoramaoriginalni pristup

Izvucite fotografije iz srednje škole i usporedite lica generacije. Na njima se krije tajna dugovječnosti? I ne samo to

Piše mozaik sd
9. kolovoza 2024. - 16:55

Znanstvenici različitih profila s različitih strana dugo i temeljito se bave odgonetanjem tajne dugovječnosti.

Znantsvenici sa Sveučilišta Arizona State i Sveučilišta Texas u Austinu prema rješenju krenuli su s druge, neočekivane strane.

Oni su analizirali sudbine tisuća tinejdžera koji su kasnih pedesetih godina prošlog stoljeća završili srednju školu ne bi li proučili je li i koliko nečiji izgled povezan s rizikom od smrtnosti. Pri tome su pošli od pretpostavke da značajke koje smatramo privlačnima mogu prenositi i informacije o našem zdravstvenom stanju. 

 "Malo se zna o povezanosti privlačnosti lica i dugovječnosti, ali privlačnost može predstavljati temeljno zdravlje i sustavno strukturira kritične procese društvene stratifikacije", ustvrdili su istraživači u radu objavljenom u časopisu Social Science & Medicine, piše Bug.hr.

Istraživači su odabrali žiri koji je 8386 fotografija maturanata iz 1957. godine svrstao ih u jednu od šest kategorija, od najatraktivnijih do najmanje privlačnih. Pojedinci koji su u svojim fotografijama iz godišnjaka ocijenjeni kao manje privlačni obično imaju kraći životni vijek. Ti su nalazi bili statistički značajni čak i nakon što su prilagođeni razlikama u prihodima, obrazovanju, bračnom statusu, indeksu tjelesne mase i drugim važnim faktorima.

image

Vitalna dugovječna Amerikanka na lipanjskome Prideu u Portlandu, srednjoškolski foto album trebao bi pokazati kako je izgledala 

Afp

Statistika je pokazala da su oni čije su fotografije bile svrstane među najmanje privlačne imali oko 16,8 posto veću vjerojatnost da će umrijeti nego oni u srednje četiri kategorije. Žene svrstane u kategoriju najmanje privlačnih živjele su dvije godine kraće, a neprivlačni muškarci godinu kraće od svojih privlačnijih vršnjaka. 

Istraživači su izmjerili i novčanu cijenu neprivlačnosti. Prema tome kriteriju neprivlačne žene mogu očekivati ​​da će za svog kraćeg života zaraditi otprilike šest posto manje od drugih žena, odnosno oko 250.000 dolara.

Prikupljeni podaci usredotočeni su na samo jedno geografsko područje, a istraživači priznaju i da razlozi za povezanost nisu sasvim jasni. No unatoč tome radi se o zanimljivom nizu nalaza pa autori pozivaju na daljnja istraživanja veza zdravlja i bolesti s vanjskim znakovima koje možemo objektivno izmjeriti tijekom života, piše Bug.hr.

image

Nalazi su bili statistički značajni čak i nakon što su prilagođeni razlikama u prihodima, obrazovanju, bračnom statusu, indeksu tjelesne mase i drugim važnim faktorima. Američki astronaut John Glenn u 77. godini

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 02:32