StoryEditorOCM
PanoramaHUMANA REPRODUKCIJA

Lydia i Timothy su 30 godina čekali da budu rođeni, a splitska liječnica otkriva sve o postupku zamrzavanja embrija: ‘Blizanci, posebice trojke ili četvorke ogroman su rizik‘

24. studenog 2022. - 14:52

Senzacionalno je ovih dana odjeknula vijest da je američki bračni par Rachel i Philip Ridgeway, dobili koncem listopada blizance koji su trideset godina bili zamrznuti kao embriji.

Naime, Lydia i Timothy Ridgeway rođeni su iz možda najduže zamrznutih embrija koji su rezultirali zdravom trudnoćom. Moguće je da su se negdje na svijetu rodila djeca iz još starijih zametaka, ali o tome nema pouzdanih podataka budući da mnogi instituti ne vode preciznu evidenciju o razdoblju zamrzavanja. Kada su se Rachel i Philip Ridgeway odlučili na takozvano posvajanje embrija, tražili su od centara za donacije embrije za koje je bilo teško pronaći primatelje iz bilo kojeg razloga. Naime, za njih je podizanje obitelji dio jednog većeg poziva.

image

Philip i Rachel Ridgeway imali su blizance rođene iz embrija koji su bili zamrznuti oko 30 godina
 

Twitter/

‘Nikada nismo odredili koliko bismo djece htjeli imati. Uvijek smo mislili da će ih biti onoliko koliko Bog želi. Kada smo čuli za usvajanje embrija, shvatili smo da je to nešto što želimo napraviti. Nismo željeli dobiti embrije koji su bili zamrznuti najduže na svijetu. Htjeli smo samo one koji su najduže čekali‘, kazao je Philip, a prenosi CNN.

image

Lydia i Timothy Ridgeway
 

Twitter/

‘To je zapravo podosta čudno. Imao sam 5 godina kada je Bog dao život Lydiji i Timothyju. Na neki način oni su naša najstarija djeca iako su najmanja‘, rekao je Philip Ridgeway iz Oregona. Inače, bračni par ima još četvero djece, u dobi od 8, 6, 3 i 2 godine, ali ni jedno od njih nije začeto potpomognutom oplodnjom ili od donirane jajne stanice.

image
/Shutterstock

Embriji iz kojih su izrasli Lydia i Timothy napravljeni su za anonimni bračni par pomoću in vitro oplodnje. Suprug je bio u ranim 50-ima, a imali su 34-godišnju donatoricu jajnih stanica. Embriji su zamrznuti 22. travnja 1992. godine i čuvani gotovo tri desetljeća u spremištu s tekućim dušikom. Anonimni par ih je 2007. donirao Nacionalnom centru za donaciju embrija u Knoxvilleu kako bi ih mogao koristiti neki drugi par.

- Koliko dugo embriji mogu biti zamrznuti, gdje se čuvaju, koji uvjeti moraju biti zadovoljeni da prežive, otkrila nam je izv. prof. prim. dr. sc. Jelena Marušić, pročelnica Zavoda za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju KBC-a Split, koja već ima bogato iskustvo u pomaganju parovima koji nemaju sreće postati roditelji prirodnim putem.

image

Izv. prof. prim. dr. sc. Jelena Marušić, pročelnica Zavoda za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju KBC-a Split

Božidar Vukičević/Cropix

- Prvo rođeno dijete iz postupka potpomognute oplodnje je 1978. godine u Engleskoj. Prvi porod iz trudnoće nakon vraćanja zamrznutih zametka je 1986. godine te su od tada zamrzavanja svakodnevnica IVF laboratorija diljem svijeta. Kroz godine usavršavala se tehnika i uspješnost zamrzavanja. Zamrznuti zametci, muške i ženske spolne stanice; spermiji i jajne stanice čuvaju se u tankovima s tekućim dušikom na -196°C u strogo kontroliranim uvjetima i prema važećim propisima.

Danas je u svijetu medicinski potpomognute oplodnje moguće dobiti kvalitetene zametke koji se zamrzavaju najčešće u stadiju blastociste – 5. dan od oplodnje.Takvi zametci vraćaju se u tzv. FET-u (frozen embryo transfer) te je uspješnost trudnoće jednako dobra kao u svježem ciklusu, tj. kada se zametak transferira u istom ciklusu stimulacije ovulacije, punkcije i aspiracije folikula te oplodnje i uzgoja zametka.

Preporuke su, a u nekim zemljama postoje čak i zakonske regulative vraćanja jednog zametka jer smo svjesniji rizika višeplodovih trudnoća. Težimo tzv. SET (single embrio transferu), a preostale zametke ako ih, ima zamrzavamo za slijedeće pokušaje ako ovaj ne uspije, ili za slijedeće trudnoće nakon realizirane uspjele trudnoće. To je manje agresivno i opasno za pacijenticu jer je samo jednom u postupku stimulacije ovulacije injekcijama i apiracije jajnih stanica- punkcije jajnika a u konačnici i jeftinije za neplodni par ako ćemo promatrati i taj ekonomski dio postupka liječenja.

- Je li rađanje blizanaca, kao u ovom slučaju, rizičnije za majku?

- Cilj uspješne potpomognute oplodnje je rađanje jednog na termin rođenog zdravog djeteta. Blizanci, a da ne govorim trojke ili četvorke nose iznimne riziki za majku i za djecu. Također je zamrzavanje zametaka ili spolnih stanica rješenje za pacijentice ili pacijente oboljele od malignih bolesti prije liječenja kemoterapijom ili zračenjem, a za njihovu kasniju reprodukciju jer će se njihove stanice uništiti najčešće zauvijek tijekom liječenja malignog oboljenja. Ili mogućnost očuvanja plodnosti kod pacijentica kojima prijeti prijevremeno gašenje funkcije jajnika iz najrazličitijih razloga: genetskih, zbog operacije na jajnicima, endometrioza i drugih bolesti.

image
/Shutterstock

- Jesu li trudnoće sa zamrznutim embrijima i inače rizičnije?

- Neke novije studije ukazuju na moguće nešto veću pojavnost preeklamsije - povišenog tlaka u trudnoći iza 20 tjedna trudnoće i pojave proteina u urinu, kod trudnoća začetih zamrznutim zametcima. Također je uočeno da su djeca začeta iz zamrznutih postupaka nešto veće tjelesne težine nego djeca začeta iz svježih embriotranfera. Mehanizam koji opisuje razloge ovakvih zbivanja nije poznat i aktivno se istražuje.

- Kako je našim zakonima uređeno područje medicinski potpomognute oplodnje? Je li moguće doniranje zametaka?

- U Hrvatskoj je na snazi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji iz 2012. koji se odnosi i na ovaj segment liječenja neplodnosti, zamrzavanje spolnih stanica i zmetaka i njihovo čuvanje i doniranje.

Upravo su u tijeku rasprave u EU parlamentu o Rezoluziji o SoHo - Rezolution of substances of human origin, koja će poseban fokus imati na zaštiti donora i djece rođene iz donacijskih ciklusa i koja će biti obligatna za sve zemlje EU.

Kakvi su zakoni i pravilnici u svezi MPO u Americi i drugim zemljama izvan EU samo mogu reći da postoje razlike, te da je ovo područje medicinski potpomognute oplodnje iznimno osjetljivo i delikatno i puno pitanja i dvojbi za neplodni par.

Najvažnije je pravodobno i temeljito informiranje para o njihovim pravima, mogućnostima, dužnostima i obvezama, rizicima i svemu vezanom za problem liječenja neplodnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2022 15:29