Kada se odlučite kupiti novu tavu, novi lonac, novu posudu - razmišljate li koliko je sigurna za uporabu, za vaše zdravlje? Promišljate li je li izrađena od keramike, teflona, nehrđajućeg čelika, lijevanog željeza, bakra ili stakla?
Koji je izbor najbolji i materijal najkvalitetniji savjetuje vam The Health.
Naići ćete na dvije vrste posuđa: keramičko i PTFE (poznatije pod robnom markom Teflon).
Teflon volimo jer se za njega hrana ne lijepi. Međutim, brinu kemikalije koje se koriste u premazu tog posuđa, pa se raspravlja često o mogućim dugoročnim zdravstvenim implikacijama.
Kada birate posuđe za svoj dom, važno je razmotriti ono što je najsigurnije za dugotrajnu upotrebu.
I, tehnički, "najzdraviji" izbori posuđa za kuhanje nije ni keramika ni teflon, već staklo i nehrđajući čelik. Oni, naime, nemaju premaz.
- Ako možete koristiti ili kupiti staklene ili lonce i tave od nehrđajućeg čelika, oni su zdraviji izbori za dugotrajnu/doživotnu upotrebu - savjetuju stručnjaci u Centru za životnu medicinu klinike Cleveland.