StoryEditorOCM
PanoramaU kužini

Jeste li se zapitali koliko je sigurno posuđe kojim se služite? Evo što stručnjaci kažu

Piše Mozaik SD
5. veljače 2024. - 07:30

Kada se odlučite kupiti novu tavu, novi lonac, novu posudu - razmišljate li koliko je sigurna za uporabu, za vaše zdravlje? Promišljate li je li izrađena od keramike, teflona, nehrđajućeg čelika, lijevanog željeza, bakra ili stakla?

Koji je izbor najbolji i materijal najkvalitetniji savjetuje vam The Health.

image
/Shutterstock

Naići ćete na dvije vrste posuđa: keramičko i PTFE (poznatije pod robnom markom Teflon).

Teflon volimo jer se za njega hrana ne lijepi. Međutim, brinu kemikalije koje se koriste u premazu tog posuđa, pa se raspravlja često o mogućim dugoročnim zdravstvenim implikacijama.

image
/Shutterstock

Kada birate posuđe za svoj dom, važno je razmotriti ono što je najsigurnije za dugotrajnu upotrebu.

I, tehnički, "najzdraviji" izbori posuđa za kuhanje nije ni keramika ni teflon, već staklo i nehrđajući čelik. Oni, naime, nemaju premaz.

image
/Shutterstock

- Ako možete koristiti ili kupiti staklene ili lonce i tave od nehrđajućeg čelika, oni su zdraviji izbori za dugotrajnu/doživotnu upotrebu - savjetuju stručnjaci u Centru za životnu medicinu klinike Cleveland.

image
/Shutterstock

Da vam traje dulje

Održivost i keramičkog i teflonskog posuđa ovisi o tome kako se čisti. Za održavanje vašeg posuđa u dobrom stanju potrebno je:

- Izbjegavati visoku temperaturu tijekom kuhanja
- Izbjegavati prženje
- Prati spužvom
- Izbjegavati ribanje bilo čime abrazivnim
- Izbjegavati korištenje metalnih hvataljki, lopatica ili posuđa na posuđu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. studeni 2024 13:58