StoryEditor
PanoramaZa kraj mandata

Ivanka Trump tvrdi da je njen otac zaslužan za smanjenje emisije CO2, prije mu treba pripisati poduku kako iskrivljavati činjenice koju je dao kćeri

Piše M.M.
25. studenog 2020. - 14:59
Brendan Smialowski/AFP

Ivanka Trump, kćer i osobna savjetnica američkog predsjednika Donalda Trumpa na svom Twitter profilu objavila je kako je SAD smanjio emisiju stakleničkih plinova za 9.2 posto zbog čega je ona sada najniža u zadnjih 30 godina, a u objavi je označila i Agenciju za zaštitu okoliša koja se nalazi pod predsjedničkom ingerencijom i time sugerirala kako je za to zaslužan njezin otac. 

Jedna od najvećih kritika koje je Trump dobivao za vrijeme svog mandata upravo je negiranje postojanja klimatskih promjena koje je s vremenom prihvatio, ali nastavio ignorirati. Kulminacija takvog ponašanja je povlačenje iz Pariškog sporazuma koji je za cilj imao uvođenje mjera za smanjenje čovjekovog utjecaja na okoliš, a brojke o kojima govori Ivanka Trump su istinite, ali posljedica ne usklađivanja državnih politika s najvećim izazovom s kojim se čovječanstvo već godinama suočava već novim, pandemije koronavirusa. S obzirom na isto tako negiranje opasnosti i važnosti Covida-19 od strane Trump tima ne čudi da ga Ivanka ni sada nije uklopila u širu sliku. 

Podaci o kojima u svojoj objavi govori dolaze iz energetskog izvješća kojeg je nedavno objavila organizacija BloombergNEF. Posve u skladu s rezultatima u drugim zemljama iz istog perioda U SAD-u se smanjio promet čime i emisije plinova iz transportnog sektora za oko 14 posto. Svi koji su mogli radili su od kuće, a svakodnevna putovanja na posao veliki su uzrok onečišćenja, to su i učinili. Uz to je i zračni promet gotovo pa stao, a turistička putovanja su drastično opala. I emisije iz elektroenergetskog sektora su se smanjile za 10 posto skupa s industrijskim koji bilježi pad od sedam posto. Međutim izvješće prognozira su da će se ekonomija i gospodarstvo oporaviti, a sukladno s njima i postotci o kojima je pisala Ivanka Trump vratiti na staro. Ipak možemo reći da po prvi put ovakve brojke nisu razlog za veselje jer je pandemija oduzela živote četvrtine milijuna Amerikanaca zbog čega su klimatske promjene prestale biti prioritet, prenosi Mashable.

Zanemarivanje ovih činjenica ne mora nužno biti produkt njihova nepoznavanja već uobičajene prakse maskiranja istine u vlastitu korist, talenta koji je u njihovoj obitelji evidentno nasljedan. Netom nakon što je 2016. Trump postao predsjednikom liberalni mediji na veliko su hvalili Ivanku govoreći kako je ona umjereni element administracije te polagali nade u nju da će urazumiti oca u donošenju ishitrenih odluka. U intervjuima su joj često postavljali pitanja vezana za teme ženskih, LGBTQ+ i migrantskih prava, te klimatskih promjena, a kada s odmakom gledamo što je govorila možemo reći da su se progresivne ideje neosnovano upisivale u njih s obzirom na to da je uvijek izbjegavala dati eksplicitne odgovore. Do toga nije slučajno došlo, štoviše ona u svojoj knjizi opisuje vlastitu taktiku u komunikaciji.

-Percepcija je važnija od realnosti. Ako se nekome čini da je nešto istina, manje je važno je li to uistinu činjenično. To ne znači da morate biti varljivi, ali ne morate ispravljati krive pretpostavke ako vam idu u prilog, napisala je.

Najbolje se zato okrenuti predsjednikovim djelima na koja je kao njegova savjetnica mogla utjecati. Vezano za zelene politike se u medijima moglo čuti kako je ona dovela u Trump Tower Al Gorea, bivšeg potpredsjenika poznatog po ekološkom aktivizmu, ali samo nekoliko dana poslije tog sastanka je na čelo Agencije za zaštitu okoliša doveden Scott Pruitt koji negira postojanje klimatskih promjena. Ivanka Trump nastavila je tijekom cijelog mandata davati izjave o toj temi u kojima se nije libila povremeno lagati i prestavljati nepotpune informacije ili, kako je u svojoj uobičajenoj satiričnoj maniri rekao John Oliver, politički komentator i komičar, jabuka u ovom slučaju nije pala daleko od naranče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 11:36