stdClass Object ( [id] => 1338537 [title] => Danas je 75. rođendan Charlesa III. Evo kako slavi kralj poznat po ‘mušicama‘, opsesija medvjedićem tek je jedna od njih [alias] => danas-je-75-rodendan-charlesa-iii-evo-kako-slavi-kralj-poznat-po-musicama-opsesija-medvjedicem-tek-je-jedna-od-njih [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U odabranom društvu ljudi njegove životne dobi, te predstavnika lokalnih humanitarnih organizacija, britanski kralj Charles III. već je u ponedjeljak započeo proslavu svog 75. rođendana priredivši čajanku uz živu glazbu u Highgroveu, svom privatnom imanju u Gloucestershireu.

Oni koji su dobili priliku kralju osobno čestitati rođendan u godini kad ga i sami slave, su mahom lokalni stanovnici koje su nominirali prijatelji, članovi obitelji ili susjedi, a o konačnoj listi uzvanika odlučila je – lutrija.

Niz događanja isplanirano je povodom "velikog" rođendana, među njima je i pokretanje novog kraljevog projekta "Coronation Food Project", kojim se želi utjecati na smanjenje bacanja hrane čime bi se pomoglo ljudima i planetu, te proslava 75. godišnjice Nacionalnog zdravstvenog sustava.

U utorak, na sam rođendan, Charles će navečer prirediti privatnu rođendansku proslavu za članove obitelji i najbliskije prijatelje u svojoj rezidenciji Clarence House. U tom društvu neće biti kraljevog mlađeg sina i njegove supruge, princa Harryja i Meghan Markle, oko čega se posljednjih tjedan dana ispisalo poprilično tekstova.

Prve informacije govorile su kako su Harry i Meghan odbili poziv na Charlesov rođendan, potom je njihov glasnogovornik ustvrdio kako nikakve pozivnice ni kontakata nije bilo, a jedan od komentatora zbivanja u britanskoj monarhiji napisao je kako je i bolje da Harry i Meghan ne dolaze jer bi u njihovoj prisutnosti svako obiteljsko okupljanje više ličilo na pogreb nego na proslavu.

---

image

U utorak, na sam rođendan, Charles će navečer prirediti privatnu rođendansku proslavu za članove obitelji i najbliskije prijatelje u svojoj rezidenciji Clarence House

Aaron Chown/Afp
---

Kralj Charles 75. rođendan slavi nešto više od godinu dana nakon što je preuzeo prijestolje od pokojne majke, kraljice Elizabete II., ona je bila najdugovječniji vladar u britanskoj povijesti, a Charles je najdulje čekao na prijestolje, više od 70 godina. Makar ankete pokazuju kako je njegov sin i nasljednik, princ William, popularniji od oca, kod kuće i u svijetu, a ima i onih koji smatraju da je William trebao odmah postati kralj nakon bakine smrti, ne treba očekivati da će se Charles u skoroj budućnosti odreći trona.

Pripremljen za tron

Prva godina vladavine pokazala je kako se u desetljećima čekanja na prijestolje itekako dobro pripremio i makar su republikanci očekivali i nadali se da će se nakon Elizabete monarhija raspasti, ovo kratko razdoblje otkako je Charles na prijestolju pokazalo je da su njihova očekivanja bila pretjerano optimistična.

U turbulentnim vremenima u kojima živimo, Britanci pronalaze sigurnost u solidnim institucijama koje su tijekom vremena izdržale teške kušnje, a monarhija je svakako jedna od njih i podrška joj je još uvijek vrlo visoka.

Početno razdoblje vladavine novog kralja, kao i posljednje godine vladavine njegove majke, obilježili su, među ostalim, problemi s dva člana obitelji, princom Harryjem i njegovim stricem, princom Andrewom, ali Charles je pokazao kako neće žuriti niti dramatično rješavati odnose s mlađim bratom, niti s odbjeglim sinom i njegovom suprugom, koji svako malo iz svog luksuznog doma u kalifornijskom Montecitu, izbacuju nove optužbe na račun kraljevske obitelji.

Prvenstveno se oslanjajući na princa Williama i njegovu suprugu, princezu Kate, uvjerljivo najpopularnije članove kraljevske obitelji, Charles želi monarhiju održati važnom u očima javnosti. Dakako, tek će godine pred nama pokazati kakav je Charles zaista kralj, premalo je vremena proveo na prijestolju da bi se donosio ozbiljniji zaključak.

---

image

Ankete pokazuju kako je Charlesov sin i nasljednik, princ William, popularniji od oca, kod kuće i u svijetu

Henry Nicholls/Afp
---

Rođen u 21.14 sati 14. studenoga 1948. godine u Buckinghamskoj palači, Charles Philip Arthur George je bio prvo dijete tada princeze Elizabete i njezinog supruga, princa Philipa, a u dobi od tri godine postao je prijestolonasljednik kad je preminuo njegov djed, kralj George VI., i njegova majka postala kraljica.

Kao i njegova majka i niz prethodnika na prijestolju, i Charles slavi dva rođendana godišnje. Ovaj u studenome je onaj "pravi", dok se u lipnju, prvi takav proslavio je ove godine, slavi onaj "službeni" paradom poznatom kao "Trooping the Colour".

Sve njegove ‘mušice‘

Taj običaj datira iz 1748. godine kad je kralj George II., koji je također bio rođen u studenome, odlučio da će službeno rođendan slaviti u lipnju u vrijeme tradicionalne vojne parade jer je tada vrijeme puno ljepše. Kad jednog dana princ William postane kralj, njemu će se pravi rođendan, 21. lipnja, lijepo moći uskladiti s paradom pa će vjerojatno postojati samo jedna proslava.

Charles se školovao u školi Cheam i Gordonstoun, te kasnije diplomirao povijest na Sveučilištu Cambridge. Služio je u kraljevskoj mornarici i ratnom zrakoplovstvu, a 1981. oženio se s lady Dianom Spencer s kojom je dobio dvojicu sinova, Williama i Harryja.

Raspad tog braka i Dianina pogibija u prometnoj nesreći u Parizu 1997. godine i dalje spadaju među javnosti najzanimljivija događanja u kraljevskoj obitelji, a Charles se u travnju 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnericom Camillom Parker-Bowles.

---

image

Charles se u travnju 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnericom Camillom Parker-Bowles

Leon Neal/Afp
---

Puno više od onoga što čini za svoje podanike i zemlju, za zaštitu okoliša i očuvanje planeta, mnoge zanimaju Charlesove "mušice" koje su u raznim prigodama izvlače na svjetlo dana, pa je i 75. rođendan idealan za to.

Među njima je i priča o tome kako je sadašnji kralj bio vezan uz svog medvjedića iz djetinjstva i kad je već ušao u srednje godine života, navodno je Charlesov bivši sobar Michael Fawcett bio zadužen za punjenog medvjedića u Charlesovim četrdesetim godinama, a kad su voljenoj igrački trebali popravci, pozivalo se već umirovljenu Charlesovu dadilju Mabel Anderson da obavi neophodne popravke.

Sobar Fawcett bio je, tvrdi se u jednoj Charlesovoj biografiji, zadužen i za istiskivanje paste za zube na Charlesovu četkicu s monogramom, brijao ga je, pomagao mu navući hlače i vezati cipele, pripremao mu je krevet za spavanje i na njega stavljao pidžamu.

Charles je, priča se, "kratkog fitilja", jednom se prilikom, dok je boravio u vili nekih prijatelja na jugu Francuske, razbjesnio kad mu je jedna manžeta za košulju slučajno upala u odvod umivaonika u kupaonici. Lud od bijesa strgnuo je umivaonik sa zida i razbio ga tražeći manžetu, a kad je nije našao, zgrabio je svog sobara za vrat. Sobar se uspio osloboditi, istrčao je vani i sakrio se u ormar za posteljinu te ostao tamo pola sata dok nije bio siguran da je Charles otišao iz kupaonice.

---

image

Mnoge zanimaju Charlesove ‘mušice‘ koje su u raznim prigodama izvlače na svjetlo dana, pa je i 75. rođendan idealan za to

Adrian Dennis/Afp
---

Doručak za kralja

Kralj navodno ima vrlo specifične zahtjeve kad je u pitanju njegov doručak. Netko od bivših slugu je ispričao kako su se na poslužavniku šalica i tanjurić morali nalaziti s desne strane, a srebrna žličica pod kutom kao da pokazuje pet sati.

Maslo mora biti servirano u tri kuglice i hladno, tost poslužen u srebrnom stalku, nikad na tanjuru, a odabrani džemovi, marmelade, želei i med servirani na posebnom srebrnom poslužavniku.

Charlesova večera gotovo uvijek uključuje zelenu salatu s meko kuhanim jajem, ali je kuhanje jaja bilo vrlo izazovno za kuhinjsko osoblje. Navodno su kuhari u kraljevskoj kuhinji uvijek pripremili nekoliko jaja kuhanih tri minute prije nego što bi jedno od njih odgovaralo Charlesovim standardima mekoće.

Jaja koja nisu zadovoljavala navodno su bačena, ali je 2018. Buckinghamska palača u priopćenju demantirala tvrdnje da je Charles odbijao šest jaja za svako koje je pojeo, a i ne čini se da je takvo ponašanje u skladu s čovjekom koji i kao kralj nastoji smanjiti bacanje hrane.

Operacija ‘most Menai‘

A čim je sjeo na prijestolje, već je započela "operacija most Menai", pripreme za smrt kralja Charlesa III. Nije to nimalo čudno, za svakog britanskog monarha godinama unaprijed postoji detaljan plan čija realizacija započinje trenutkom smrti, sve se brižljivo priprema, poznata je svaka sitnica, korak po korak, čemu je svijet mogao svjedočiti u danima od smrti kraljice Elizabete II. 8. rujna prošle godine pa do trenutka spuštanja njezina lijesa u kriptu kapele sv. Jurja u dvorcu Windsor.

---

image

Čim je sjeo na prijestolje, već je započela "operacija most Menai", pripreme za smrt kralja Charlesa III.

Chris Jackson/Afp
---

Plan događaja nakon kraljičine smrti nosio je naziv "operacija londonski most", kreiran je početkom 60-ih godina prošlog stoljeća i prilagođavan tijekom desetljeća do njezine smrti. O brojnim detaljima odlučila je ona sama, a ne treba sumnjati da će to isto napraviti i kralj Charles u okviru "operacije most Menai".

Taj plan nazvan je po prvom velikom svjetskom željeznom visećem mostu Menai koji premošćuje istoimeni tjesnac između otoka Anglesey i velškog kopna, a izgrađen je 1826. godine.

Kodna imena za slučajeve smrti vladara i članova kraljevske obitelji prvobitno su uvedena kako bi se spriječilo da informacije o smrti stignu do medija prije službene objave, ali planovi o onome što će se nakon tog trenutka događati tijekom godina su postali općepoznati.

Planovi za pogreb majke kraljice Elizabete II. Imali su naziv "operacija most Tay" i pripremljeni su 22 godine prije njezine smrti 2002. godine, a ti su planovi zapravo iskorišteni i za pogreb princeze Diane nakon njezine iznenadne tragične smrti u prometnoj nesreći 1997. godine.

"Operacija most Forth" bio naziv plana za smrt princa Philipa, vojvode od Edinburgha, supruga kraljice Elizabete II., koji je preminuo u travnju prošle godine. Taj se plan, nazvan po najduljem konzolnom željezničkom mostu, izgrađenom preko ušća rijeke Forth u istočnoj Škotskoj, devet kilometara zapadno od središta Edinburgha, zapravo nije mogao u potpunosti realizirati jer je princ Philip preminuo u jeku pandemije koronavirusa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kralj Charles 75. rođendan slavi nešto više od godinu dana nakon što je preuzeo prijestolje od kraljice Elizabete II., koja je bila najdugovječniji vladar u britanskoj povijesti, dok je Charles na prijestolje čekao više od 70 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Britanski suveren [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Kralj Charles 75. rođendan slavi nešto više od godinu dana nakon što je preuzeo prijestolje od kraljice Elizabete II., koja je bila najdugovječniji vladar u britanskoj povijesti, dok je Charles na prijestolje čekao više od 70 godina Britanski suveren 2 0 9390 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-13 13:22:24 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija-Maja Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-14 08:38:45 [modified_by] => 3163 [publish_up] => 2023-11-14 07:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Kralj Charles 75. rođendan slavi nešto više od godinu dana nakon što je preuzeo prijestolje od kraljice Elizabete II., koja je bila najdugovječniji vladar u britanskoj povijesti, dok je Charles na prijestolje čekao više od 70 godina [metadata] => robots= author= title=Danas je 75. rođendan Charlesa III. Evo kako slavi kralj poznat po 'mušicama', opsesija medvjedićem tek je jedna od njih page_title=Danas je 75. rođendan Charlesa III. Evo kako slavi kralj poznat po 'mušicama', opsesija medvjedićem tek je jedna od njih [metakey] => Kralj Charles III., charles III., kraljevska obitelj, Velika Britanija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26011778.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26023864.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26011694.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/25969156.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26040469.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26040596.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26011408.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Leon Neal\/Afp","Aaron Chown\/Afp","Leon Neal\/Afp","Chris Jackson\/Afp","Toby Melville\/Afp","Henry Nicholls\/Afp","Adrian Dennis\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kralj Charles 75. ro\u0111endan slavi ne\u0161to vi\u0161e od godinu dana nakon \u0161to je preuzeo prijestolje od kraljice Elizabete II.<\/p>","

U utorak, na sam ro\u0111endan, Charles \u0107e nave\u010der prirediti privatnu ro\u0111endansku proslavu za \u010dlanove obitelji i najbliskije prijatelje u svojoj rezidenciji Clarence House<\/p>","

Charles se u travnju 2005. o\u017eenio svojom dugogodi\u0161njom partnericom Camillom Parker-Bowles<\/p>","

\u010cim je sjeo na prijestolje, ve\u0107 je zapo\u010dela \u201doperacija most Menai\u201d, pripreme za smrt kralja Charlesa III.<\/p>","

Britain\u2018s King Charles III (R) followed by Britain\u2018s Prince William, Prince of Wales (L), arrives to attend the Remembrance Sunday ceremony at the Cenotaph on Whitehall in central London, on November 12, 2023. Remembrance Sunday is an annual commemoration held on the closest Sunday to Armistice Day, November 11, the anniversary of the end of the First World War and services across Commonwealth countries remember servicemen and women who have fallen in the line of duty since WWI. (Photo by TOBY MELVILLE\/POOL\/AFP)<\/p>","

Ankete\u00a0pokazuju kako je Charlesov sin i nasljednik, princ <\/strong>William, popularniji od oca, kod ku\u0107e i u svijetu<\/p>","

Mnoge zanimaju Charlesove \u2018mu\u0161ice\u2018 koje su u raznim prigodama izvla\u010de na svjetlo dana, pa je i 75. ro\u0111endan idealan za to<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1306","hd_26011778_1920.jpg":"1920x1080","k_26011778_1280.jpg":"1280x1280","k_26011778_1024.jpg":"1024x1024","k_26011778_640.jpg":"640x640","k_26011778_480.jpg":"480x480","k_26011778_340.jpg":"340x340","k_26011778_220.jpg":"220x220","o_26011778_1280.jpg":"1280x870","o_26011778_1024.jpg":"1024x696","o_26011778_640.jpg":"640x435","o_26011778_480.jpg":"480x326","o_26011778_340.jpg":"340x231","o_26011778_220.jpg":"220x149","h_26011778_1280.jpg":"1280x854","h_26011778_1024.jpg":"1024x683","h_26011778_640.jpg":"640x427","h_26011778_480.jpg":"480x320","h_26011778_340.jpg":"340x227","h_26011778_220.jpg":"220x147","pp_26011778_1280.jpg":"1280x1628","pp_26011778_1024.jpg":"1024x1303","pp_26011778_640.jpg":"640x814","pp_26011778_480.jpg":"480x611","pp_26011778_340.jpg":"340x432","pp_26011778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26023864_1920.jpg":"1920x1080","k_26023864_1280.jpg":"1280x1280","k_26023864_1024.jpg":"1024x1024","k_26023864_640.jpg":"640x640","k_26023864_480.jpg":"480x480","k_26023864_340.jpg":"340x340","k_26023864_220.jpg":"220x220","o_26023864_1280.jpg":"1280x1920","o_26023864_1024.jpg":"1024x1536","o_26023864_640.jpg":"640x960","o_26023864_480.jpg":"480x720","o_26023864_340.jpg":"340x510","o_26023864_220.jpg":"220x330","h_26023864_1280.jpg":"1280x854","h_26023864_1024.jpg":"1024x683","h_26023864_640.jpg":"640x427","h_26023864_480.jpg":"480x320","h_26023864_340.jpg":"340x227","h_26023864_220.jpg":"220x147","pp_26023864_1280.jpg":"1280x1628","pp_26023864_1024.jpg":"1024x1303","pp_26023864_640.jpg":"640x814","pp_26023864_480.jpg":"480x611","pp_26023864_340.jpg":"340x432","pp_26023864_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26011694_1920.jpg":"1920x1080","k_26011694_1280.jpg":"1280x1280","k_26011694_1024.jpg":"1024x1024","k_26011694_640.jpg":"640x640","k_26011694_480.jpg":"480x480","k_26011694_340.jpg":"340x340","k_26011694_220.jpg":"220x220","o_26011694_1280.jpg":"1280x853","o_26011694_1024.jpg":"1024x682","o_26011694_640.jpg":"640x426","o_26011694_480.jpg":"480x320","o_26011694_340.jpg":"340x226","o_26011694_220.jpg":"220x146","h_26011694_1280.jpg":"1280x854","h_26011694_1024.jpg":"1024x683","h_26011694_640.jpg":"640x427","h_26011694_480.jpg":"480x320","h_26011694_340.jpg":"340x227","h_26011694_220.jpg":"220x147","pp_26011694_1280.jpg":"1280x1628","pp_26011694_1024.jpg":"1024x1303","pp_26011694_640.jpg":"640x814","pp_26011694_480.jpg":"480x611","pp_26011694_340.jpg":"340x432","pp_26011694_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2643","hd_25969156_1920.jpg":"1920x1080","k_25969156_1280.jpg":"1280x1280","k_25969156_1024.jpg":"1024x1024","k_25969156_640.jpg":"640x640","k_25969156_480.jpg":"480x480","k_25969156_340.jpg":"340x340","k_25969156_220.jpg":"220x220","o_25969156_1280.jpg":"1280x1762","o_25969156_1024.jpg":"1024x1409","o_25969156_640.jpg":"640x881","o_25969156_480.jpg":"480x660","o_25969156_340.jpg":"340x468","o_25969156_220.jpg":"220x302","h_25969156_1280.jpg":"1280x854","h_25969156_1024.jpg":"1024x683","h_25969156_640.jpg":"640x427","h_25969156_480.jpg":"480x320","h_25969156_340.jpg":"340x227","h_25969156_220.jpg":"220x147","pp_25969156_1280.jpg":"1280x1628","pp_25969156_1024.jpg":"1024x1303","pp_25969156_640.jpg":"640x814","pp_25969156_480.jpg":"480x611","pp_25969156_340.jpg":"340x432","pp_25969156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_26040469_1920.jpg":"1920x1080","k_26040469_1280.jpg":"1280x1280","k_26040469_1024.jpg":"1024x1024","k_26040469_640.jpg":"640x640","k_26040469_480.jpg":"480x480","k_26040469_340.jpg":"340x340","k_26040469_220.jpg":"220x220","o_26040469_1280.jpg":"1280x855","o_26040469_1024.jpg":"1024x684","o_26040469_640.jpg":"640x427","o_26040469_480.jpg":"480x320","o_26040469_340.jpg":"340x227","o_26040469_220.jpg":"220x147","h_26040469_1280.jpg":"1280x854","h_26040469_1024.jpg":"1024x683","h_26040469_640.jpg":"640x427","h_26040469_480.jpg":"480x320","h_26040469_340.jpg":"340x227","h_26040469_220.jpg":"220x147","pp_26040469_1280.jpg":"1280x1628","pp_26040469_1024.jpg":"1024x1303","pp_26040469_640.jpg":"640x814","pp_26040469_480.jpg":"480x611","pp_26040469_340.jpg":"340x432","pp_26040469_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26040596_1920.jpg":"1920x1080","k_26040596_1280.jpg":"1280x1280","k_26040596_1024.jpg":"1024x1024","k_26040596_640.jpg":"640x640","k_26040596_480.jpg":"480x480","k_26040596_340.jpg":"340x340","k_26040596_220.jpg":"220x220","o_26040596_1280.jpg":"1280x1920","o_26040596_1024.jpg":"1024x1536","o_26040596_640.jpg":"640x960","o_26040596_480.jpg":"480x720","o_26040596_340.jpg":"340x510","o_26040596_220.jpg":"220x330","h_26040596_1280.jpg":"1280x854","h_26040596_1024.jpg":"1024x683","h_26040596_640.jpg":"640x427","h_26040596_480.jpg":"480x320","h_26040596_340.jpg":"340x227","h_26040596_220.jpg":"220x147","pp_26040596_1280.jpg":"1280x1628","pp_26040596_1024.jpg":"1024x1303","pp_26040596_640.jpg":"640x814","pp_26040596_480.jpg":"480x611","pp_26040596_340.jpg":"340x432","pp_26040596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1366","hd_26011408_1920.jpg":"1920x1080","k_26011408_1280.jpg":"1280x1280","k_26011408_1024.jpg":"1024x1024","k_26011408_640.jpg":"640x640","k_26011408_480.jpg":"480x480","k_26011408_340.jpg":"340x340","k_26011408_220.jpg":"220x220","o_26011408_1280.jpg":"1280x910","o_26011408_1024.jpg":"1024x728","o_26011408_640.jpg":"640x455","o_26011408_480.jpg":"480x341","o_26011408_340.jpg":"340x241","o_26011408_220.jpg":"220x156","h_26011408_1280.jpg":"1280x854","h_26011408_1024.jpg":"1024x683","h_26011408_640.jpg":"640x427","h_26011408_480.jpg":"480x320","h_26011408_340.jpg":"340x227","h_26011408_220.jpg":"220x147","pp_26011408_1280.jpg":"1280x1628","pp_26011408_1024.jpg":"1024x1303","pp_26011408_640.jpg":"640x814","pp_26011408_480.jpg":"480x611","pp_26011408_340.jpg":"340x432","pp_26011408_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4650971 Threads: 3 Questions: 156057523 Slow queries: 67577 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4627839 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/danas-je-75-rodendan-charlesa-iii-evo-kako-slavi-kralj-poznat-po-musicama-opsesija-medvjedicem-tek-je-jedna-od-njih-1338537 [printLink] => /mozaik/panorama/danas-je-75-rodendan-charlesa-iii-evo-kako-slavi-kralj-poznat-po-musicama-opsesija-medvjedicem-tek-je-jedna-od-njih-1338537?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 690451 [name] => Kralj Charles III. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-11 16:24:21 [main_article_id] => 0 [alias] => kralj-charles-iii [link] => /tag/kralj-charles-iii ) [1] => stdClass Object ( [id] => 690248 [name] => charles III. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-09 13:57:37 [main_article_id] => 0 [alias] => charles-iii [link] => /tag/charles-iii ) [2] => stdClass Object ( [id] => 489158 [name] => kraljevska obitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kraljevska-obitelj [link] => /tag/kraljevska-obitelj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 378526 [name] => Velika Britanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => velika-britanija [link] => /tag/velika-britanija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kralj Charles 75. rođendan slavi nešto više od godinu dana nakon što je preuzeo prijestolje od kraljice Elizabete II., koja je bila najdugovječniji vladar u britanskoj povijesti, dok je Charles na prijestolje čekao više od 70 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Britanski suveren [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Danas je 75. rođendan Charlesa III. Evo kako slavi kralj poznat po ‘mušicama‘, opsesija medvjedićem tek je jedna od njih [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26011778.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Leon Neal/Afp [mainImageDesc] =>

Kralj Charles 75. rođendan slavi nešto više od godinu dana nakon što je preuzeo prijestolje od kraljice Elizabete II.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26011778.jpg [title] => Leon Neal/Afp

Kralj Charles 75. rođendan slavi nešto više od godinu dana nakon što je preuzeo prijestolje od kraljice Elizabete II.

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26023864.jpg [title] => Aaron Chown/Afp

U utorak, na sam rođendan, Charles će navečer prirediti privatnu rođendansku proslavu za članove obitelji i najbliskije prijatelje u svojoj rezidenciji Clarence House

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26011694.jpg [title] => Leon Neal/Afp

Charles se u travnju 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnericom Camillom Parker-Bowles

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/25969156.jpg [title] => Chris Jackson/Afp

Čim je sjeo na prijestolje, već je započela ”operacija most Menai”, pripreme za smrt kralja Charlesa III.

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26040469.jpg [title] => Toby Melville/Afp

Britain‘s King Charles III (R) followed by Britain‘s Prince William, Prince of Wales (L), arrives to attend the Remembrance Sunday ceremony at the Cenotaph on Whitehall in central London, on November 12, 2023. Remembrance Sunday is an annual commemoration held on the closest Sunday to Armistice Day, November 11, the anniversary of the end of the First World War and services across Commonwealth countries remember servicemen and women who have fallen in the line of duty since WWI. (Photo by TOBY MELVILLE/POOL/AFP)

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26040596.jpg [title] => Henry Nicholls/Afp

Ankete pokazuju kako je Charlesov sin i nasljednik, princ William, popularniji od oca, kod kuće i u svijetu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26011408.jpg [title] => Adrian Dennis/Afp

Mnoge zanimaju Charlesove ‘mušice‘ koje su u raznim prigodama izvlače na svjetlo dana, pa je i 75. rođendan idealan za to

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U odabranom društvu ljudi njegove životne dobi, te predstavnika lokalnih humanitarnih organizacija, britanski kralj Charles III. već je u ponedjeljak započeo proslavu svog 75. rođendana priredivši čajanku uz živu glazbu u Highgroveu, svom privatnom imanju u Gloucestershireu.

Oni koji su dobili priliku kralju osobno čestitati rođendan u godini kad ga i sami slave, su mahom lokalni stanovnici koje su nominirali prijatelji, članovi obitelji ili susjedi, a o konačnoj listi uzvanika odlučila je – lutrija.

Niz događanja isplanirano je povodom "velikog" rođendana, među njima je i pokretanje novog kraljevog projekta "Coronation Food Project", kojim se želi utjecati na smanjenje bacanja hrane čime bi se pomoglo ljudima i planetu, te proslava 75. godišnjice Nacionalnog zdravstvenog sustava.

U utorak, na sam rođendan, Charles će navečer prirediti privatnu rođendansku proslavu za članove obitelji i najbliskije prijatelje u svojoj rezidenciji Clarence House. U tom društvu neće biti kraljevog mlađeg sina i njegove supruge, princa Harryja i Meghan Markle, oko čega se posljednjih tjedan dana ispisalo poprilično tekstova.

Prve informacije govorile su kako su Harry i Meghan odbili poziv na Charlesov rođendan, potom je njihov glasnogovornik ustvrdio kako nikakve pozivnice ni kontakata nije bilo, a jedan od komentatora zbivanja u britanskoj monarhiji napisao je kako je i bolje da Harry i Meghan ne dolaze jer bi u njihovoj prisutnosti svako obiteljsko okupljanje više ličilo na pogreb nego na proslavu.

---

image

U utorak, na sam rođendan, Charles će navečer prirediti privatnu rođendansku proslavu za članove obitelji i najbliskije prijatelje u svojoj rezidenciji Clarence House

Aaron Chown/Afp
---

Kralj Charles 75. rođendan slavi nešto više od godinu dana nakon što je preuzeo prijestolje od pokojne majke, kraljice Elizabete II., ona je bila najdugovječniji vladar u britanskoj povijesti, a Charles je najdulje čekao na prijestolje, više od 70 godina. Makar ankete pokazuju kako je njegov sin i nasljednik, princ William, popularniji od oca, kod kuće i u svijetu, a ima i onih koji smatraju da je William trebao odmah postati kralj nakon bakine smrti, ne treba očekivati da će se Charles u skoroj budućnosti odreći trona.

Pripremljen za tron

Prva godina vladavine pokazala je kako se u desetljećima čekanja na prijestolje itekako dobro pripremio i makar su republikanci očekivali i nadali se da će se nakon Elizabete monarhija raspasti, ovo kratko razdoblje otkako je Charles na prijestolju pokazalo je da su njihova očekivanja bila pretjerano optimistična.

U turbulentnim vremenima u kojima živimo, Britanci pronalaze sigurnost u solidnim institucijama koje su tijekom vremena izdržale teške kušnje, a monarhija je svakako jedna od njih i podrška joj je još uvijek vrlo visoka.

Početno razdoblje vladavine novog kralja, kao i posljednje godine vladavine njegove majke, obilježili su, među ostalim, problemi s dva člana obitelji, princom Harryjem i njegovim stricem, princom Andrewom, ali Charles je pokazao kako neće žuriti niti dramatično rješavati odnose s mlađim bratom, niti s odbjeglim sinom i njegovom suprugom, koji svako malo iz svog luksuznog doma u kalifornijskom Montecitu, izbacuju nove optužbe na račun kraljevske obitelji.

Prvenstveno se oslanjajući na princa Williama i njegovu suprugu, princezu Kate, uvjerljivo najpopularnije članove kraljevske obitelji, Charles želi monarhiju održati važnom u očima javnosti. Dakako, tek će godine pred nama pokazati kakav je Charles zaista kralj, premalo je vremena proveo na prijestolju da bi se donosio ozbiljniji zaključak.

---

image

Ankete pokazuju kako je Charlesov sin i nasljednik, princ William, popularniji od oca, kod kuće i u svijetu

Henry Nicholls/Afp
---

Rođen u 21.14 sati 14. studenoga 1948. godine u Buckinghamskoj palači, Charles Philip Arthur George je bio prvo dijete tada princeze Elizabete i njezinog supruga, princa Philipa, a u dobi od tri godine postao je prijestolonasljednik kad je preminuo njegov djed, kralj George VI., i njegova majka postala kraljica.

Kao i njegova majka i niz prethodnika na prijestolju, i Charles slavi dva rođendana godišnje. Ovaj u studenome je onaj "pravi", dok se u lipnju, prvi takav proslavio je ove godine, slavi onaj "službeni" paradom poznatom kao "Trooping the Colour".

Sve njegove ‘mušice‘

Taj običaj datira iz 1748. godine kad je kralj George II., koji je također bio rođen u studenome, odlučio da će službeno rođendan slaviti u lipnju u vrijeme tradicionalne vojne parade jer je tada vrijeme puno ljepše. Kad jednog dana princ William postane kralj, njemu će se pravi rođendan, 21. lipnja, lijepo moći uskladiti s paradom pa će vjerojatno postojati samo jedna proslava.

Charles se školovao u školi Cheam i Gordonstoun, te kasnije diplomirao povijest na Sveučilištu Cambridge. Služio je u kraljevskoj mornarici i ratnom zrakoplovstvu, a 1981. oženio se s lady Dianom Spencer s kojom je dobio dvojicu sinova, Williama i Harryja.

Raspad tog braka i Dianina pogibija u prometnoj nesreći u Parizu 1997. godine i dalje spadaju među javnosti najzanimljivija događanja u kraljevskoj obitelji, a Charles se u travnju 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnericom Camillom Parker-Bowles.

---

image

Charles se u travnju 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnericom Camillom Parker-Bowles

Leon Neal/Afp
---

Puno više od onoga što čini za svoje podanike i zemlju, za zaštitu okoliša i očuvanje planeta, mnoge zanimaju Charlesove "mušice" koje su u raznim prigodama izvlače na svjetlo dana, pa je i 75. rođendan idealan za to.

Među njima je i priča o tome kako je sadašnji kralj bio vezan uz svog medvjedića iz djetinjstva i kad je već ušao u srednje godine života, navodno je Charlesov bivši sobar Michael Fawcett bio zadužen za punjenog medvjedića u Charlesovim četrdesetim godinama, a kad su voljenoj igrački trebali popravci, pozivalo se već umirovljenu Charlesovu dadilju Mabel Anderson da obavi neophodne popravke.

Sobar Fawcett bio je, tvrdi se u jednoj Charlesovoj biografiji, zadužen i za istiskivanje paste za zube na Charlesovu četkicu s monogramom, brijao ga je, pomagao mu navući hlače i vezati cipele, pripremao mu je krevet za spavanje i na njega stavljao pidžamu.

Charles je, priča se, "kratkog fitilja", jednom se prilikom, dok je boravio u vili nekih prijatelja na jugu Francuske, razbjesnio kad mu je jedna manžeta za košulju slučajno upala u odvod umivaonika u kupaonici. Lud od bijesa strgnuo je umivaonik sa zida i razbio ga tražeći manžetu, a kad je nije našao, zgrabio je svog sobara za vrat. Sobar se uspio osloboditi, istrčao je vani i sakrio se u ormar za posteljinu te ostao tamo pola sata dok nije bio siguran da je Charles otišao iz kupaonice.

---

image

Mnoge zanimaju Charlesove ‘mušice‘ koje su u raznim prigodama izvlače na svjetlo dana, pa je i 75. rođendan idealan za to

Adrian Dennis/Afp
---

Doručak za kralja

Kralj navodno ima vrlo specifične zahtjeve kad je u pitanju njegov doručak. Netko od bivših slugu je ispričao kako su se na poslužavniku šalica i tanjurić morali nalaziti s desne strane, a srebrna žličica pod kutom kao da pokazuje pet sati.

Maslo mora biti servirano u tri kuglice i hladno, tost poslužen u srebrnom stalku, nikad na tanjuru, a odabrani džemovi, marmelade, želei i med servirani na posebnom srebrnom poslužavniku.

Charlesova večera gotovo uvijek uključuje zelenu salatu s meko kuhanim jajem, ali je kuhanje jaja bilo vrlo izazovno za kuhinjsko osoblje. Navodno su kuhari u kraljevskoj kuhinji uvijek pripremili nekoliko jaja kuhanih tri minute prije nego što bi jedno od njih odgovaralo Charlesovim standardima mekoće.

Jaja koja nisu zadovoljavala navodno su bačena, ali je 2018. Buckinghamska palača u priopćenju demantirala tvrdnje da je Charles odbijao šest jaja za svako koje je pojeo, a i ne čini se da je takvo ponašanje u skladu s čovjekom koji i kao kralj nastoji smanjiti bacanje hrane.

Operacija ‘most Menai‘

A čim je sjeo na prijestolje, već je započela "operacija most Menai", pripreme za smrt kralja Charlesa III. Nije to nimalo čudno, za svakog britanskog monarha godinama unaprijed postoji detaljan plan čija realizacija započinje trenutkom smrti, sve se brižljivo priprema, poznata je svaka sitnica, korak po korak, čemu je svijet mogao svjedočiti u danima od smrti kraljice Elizabete II. 8. rujna prošle godine pa do trenutka spuštanja njezina lijesa u kriptu kapele sv. Jurja u dvorcu Windsor.

---

image

Čim je sjeo na prijestolje, već je započela "operacija most Menai", pripreme za smrt kralja Charlesa III.

Chris Jackson/Afp
---

Plan događaja nakon kraljičine smrti nosio je naziv "operacija londonski most", kreiran je početkom 60-ih godina prošlog stoljeća i prilagođavan tijekom desetljeća do njezine smrti. O brojnim detaljima odlučila je ona sama, a ne treba sumnjati da će to isto napraviti i kralj Charles u okviru "operacije most Menai".

Taj plan nazvan je po prvom velikom svjetskom željeznom visećem mostu Menai koji premošćuje istoimeni tjesnac između otoka Anglesey i velškog kopna, a izgrađen je 1826. godine.

Kodna imena za slučajeve smrti vladara i članova kraljevske obitelji prvobitno su uvedena kako bi se spriječilo da informacije o smrti stignu do medija prije službene objave, ali planovi o onome što će se nakon tog trenutka događati tijekom godina su postali općepoznati.

Planovi za pogreb majke kraljice Elizabete II. Imali su naziv "operacija most Tay" i pripremljeni su 22 godine prije njezine smrti 2002. godine, a ti su planovi zapravo iskorišteni i za pogreb princeze Diane nakon njezine iznenadne tragične smrti u prometnoj nesreći 1997. godine.

"Operacija most Forth" bio naziv plana za smrt princa Philipa, vojvode od Edinburgha, supruga kraljice Elizabete II., koji je preminuo u travnju prošle godine. Taj se plan, nazvan po najduljem konzolnom željezničkom mostu, izgrađenom preko ušća rijeke Forth u istočnoj Škotskoj, devet kilometara zapadno od središta Edinburgha, zapravo nije mogao u potpunosti realizirati jer je princ Philip preminuo u jeku pandemije koronavirusa.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Leon Neal/Afp Aaron Chown/Afp Leon Neal/Afp Chris Jackson/Afp Toby Melville/Afp Henry Nicholls/Afp Adrian Dennis/Afp
Leon Neal/Afp

Kralj Charles 75. rođendan slavi nešto više od godinu dana nakon što je preuzeo prijestolje od kraljice Elizabete II.

Aaron Chown/Afp

U utorak, na sam rođendan, Charles će navečer prirediti privatnu rođendansku proslavu za članove obitelji i najbliskije prijatelje u svojoj rezidenciji Clarence House

Leon Neal/Afp

Charles se u travnju 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnericom Camillom Parker-Bowles

Chris Jackson/Afp

Čim je sjeo na prijestolje, već je započela ”operacija most Menai”, pripreme za smrt kralja Charlesa III.

Toby Melville/Afp

Britain‘s King Charles III (R) followed by Britain‘s Prince William, Prince of Wales (L), arrives to attend the Remembrance Sunday ceremony at the Cenotaph on Whitehall in central London, on November 12, 2023. Remembrance Sunday is an annual commemoration held on the closest Sunday to Armistice Day, November 11, the anniversary of the end of the First World War and services across Commonwealth countries remember servicemen and women who have fallen in the line of duty since WWI. (Photo by TOBY MELVILLE/POOL/AFP)

Henry Nicholls/Afp

Ankete pokazuju kako je Charlesov sin i nasljednik, princ William, popularniji od oca, kod kuće i u svijetu

Adrian Dennis/Afp

Mnoge zanimaju Charlesove ‘mušice‘ koje su u raznim prigodama izvlače na svjetlo dana, pa je i 75. rođendan idealan za to

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/danas-je-75-rodendan-charlesa-iii-evo-kako-slavi-kralj-poznat-po-musicama-opsesija-medvjedicem-tek-je-jedna-od-njih-1338537 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d05e8488f3d91323f400926e8468abf00563b29a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Danas+je+75.+ro%C4%91endan+Charlesa+III.+Evo+kako+slavi+kralj+poznat+po+%E2%80%98mu%C5%A1icama%E2%80%98%2C+opsesija+medvjedi%C4%87em+tek+je+jedna+od+njih&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fdanas-je-75-rodendan-charlesa-iii-evo-kako-slavi-kralj-poznat-po-musicama-opsesija-medvjedicem-tek-je-jedna-od-njih-1338537 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fdanas-je-75-rodendan-charlesa-iii-evo-kako-slavi-kralj-poznat-po-musicama-opsesija-medvjedicem-tek-je-jedna-od-njih-1338537 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kralj Charles 75. rođendan slavi nešto više od godinu dana nakon što je preuzeo prijestolje od kraljice Elizabete II., koja je bila najdugovječniji vladar u britanskoj povijesti, dok je Charles na prijestolje čekao više od 70 godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Britanski suveren [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaBritanski suveren

Danas je 75. rođendan Charlesa III. Evo kako slavi kralj poznat po ‘mušicama‘, opsesija medvjedićem tek je jedna od njih

Piše Marija-Maja Čović
14. studenog 2023. - 08:30
Kralj Charles 75. rođendan slavi nešto više od godinu dana nakon što je preuzeo prijestolje od kraljice Elizabete II.Leon Neal/Afp

U odabranom društvu ljudi njegove životne dobi, te predstavnika lokalnih humanitarnih organizacija, britanski kralj Charles III. već je u ponedjeljak započeo proslavu svog 75. rođendana priredivši čajanku uz živu glazbu u Highgroveu, svom privatnom imanju u Gloucestershireu.

Oni koji su dobili priliku kralju osobno čestitati rođendan u godini kad ga i sami slave, su mahom lokalni stanovnici koje su nominirali prijatelji, članovi obitelji ili susjedi, a o konačnoj listi uzvanika odlučila je – lutrija.

Niz događanja isplanirano je povodom "velikog" rođendana, među njima je i pokretanje novog kraljevog projekta "Coronation Food Project", kojim se želi utjecati na smanjenje bacanja hrane čime bi se pomoglo ljudima i planetu, te proslava 75. godišnjice Nacionalnog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 00:24