StoryEditorOCM
PanoramaPROMJENA ZAKONA

Bio je europski prijestolonasljednik samo nekoliko mjeseci, u kolijevci mu je titula već oduzeta; Znate li tko je on?

Piše MOZAIK SD
24. kolovoza 2023. - 10:18

Prije 1980. švedskom linijom nasljeđivanja upravljala je agnatična primogenitura - što znači da su ženke osobe isključene iz nasljedne linije.

Prvo dijete kralja Carla Gustafa i kraljice Silvije bila je djevojčica - Victoria - koja je rođena u srpnju 1977.; po rođenju nije bila krunska princeza Švedske, već se zvala princeza Victoria. Kada se njezin mlađi brat Carl Philip rodio u svibnju 1979., bio je prijestolonasljednik Švedske. Njegovo vrijeme kao prijestolonasljednika nije dugo trajalo jer je švedska vlada već bila u procesu promjene zakona koji reguliraju nasljeđivanje. Parlament je usvojio novi zakon 7. studenog 1979. nakon što je prvi put iznesen na glasovanje 1975.

image

Princ Carl Philip i princeza Sofia

Mikael Fritzon/Tt News Agency Via Afp

Zakon o nasljeđivanju iz 1979. stupio je na snagu 1. siječnja 1980.; tako je Victoria, kao najstarije dijete monarha, postala krunska princeza, a Carl Philip degradiran je u titulu princa. Švedska je bila prva zemlja koja je usvojila nove zakone o nasljeđivanju koji su omogućili ženama da se popnu na prijestolje ispred mlađe braće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 18:21