stdClass Object ( [id] => 1092357 [title] => Bazilika sv. Petra prije 515 godina dobila je kamen temeljac: nastala tijekom najmračnijeg doba Crkve, pokazuje nevjerojatnu moć umjetnosti [alias] => bazilika-sv-petra-prije-515-godina-dobila-je-kamen-temeljac-nastala-tijekom-najmracnijeg-doba-crkve-pokazuje-nevjerojatnu-moc-umjetnosti [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Točno prije 515 godina, 18. travnja 1506. godine, papa Julije II. položio je kamen temeljac za današnju Baziliku sv. Petra u Vatikanu.

Po mišljenju mnogih, riječ je o ponajboljem primjeru renesansne umjetnosti i jednom od najpoznatijih sakralnih objekata na svijetu, međutim, bazilika nije ustvari i službeno glavna katolička crkva, već je to crkva Ivana Lateranskog, katedrala u kojoj stoluje papa. Kupola koju je dizajnirao Michelangelo do danas je najistaknutija građevina na vizuri grada Rima, a sagrađena je na mjestu za koje katolici vjeruju da je na njemu pokopan sveti Petar, jedan od dvanaestorice Kristovih apostola i prvi papa. Današnja bazilika zamjenjuje raniju koju je car Konstantin III. izgradio 326. godine, međutim, do konca 15. stoljeća crkva je zbog lošeg održavanja postala derutna pa je papa Julije II. odlučio sagraditi novu.

Nakon prvog nacrta arhitekta Donata Bramantea 1506., u sljedećim desetljećima napravljene su različite preinake izvornog plana gradnje, a ono što danas imamo prilike vidjeti u Vatikanu najvećim djelom dugujemo Michelangelu koji je preuzeo gradnju 1547. Bilo je potrebno više od sto godina da se Bazilika sv. Petra dovrši, a konačno ju je posvetio papa Urban VIII. 18. studenog 1626.

---

image
AFP
---

Kada je Julije II. izabran za papu 1503., naslijedio je instituciju kojom su vladali nemoral i nepotizam, ali isto tako i baziliku koju je izgradio Konstantin III. na mjestu gdje je navodno razapet Petar. Teško je uopće zamisliti snagu volje i samopouzdanje koje je potrebno da bi se srušilo zdanje staro tisuću i sto godina, crkvu koja je sa sobom nosila gotovo čitavu povijest katoličanstva. Međutim, to rušenje pretpostavlja i metaforičko značenje, skupa sa starom bazilikom trebao je pasti i stari način vođenja Crkve kao zajednice. Rušenje bazilike i stvaranje nove je reforma u doslovnom, ali i simboličkom smislu, tj. fizička i moralna preobrazba Crkve. Naravno, njegov čin nije bio u potpunosti nesebičan. U veličinu njegove odluke vrlo providno je protkana i želja za osobnim upisivanjem u povijest pa je tako Michelangelu naložio da napravi njegov monumentalni kip koji će se nalaziti u samoj bazilici.

Začuđujući izbor Bramantea

Julije II. od početka je oko sebe okupljao najbolje suvremene umjetnike pa je izbor arhitekta Donata Bramantea, koji je iza sebe imao samo jedan mali hram Tempietto, pomalo iznenađujući. Međutim, iako njegovo iskustvo nije bilo veliko, to jedno zdanje po mišljenju povjesničara umjetnosti napravljeno je bez mane i Julije II. je to prepoznao. Savršena harmonija jednostavnosti trebala je poslužiti kao primjer budućnosti i plana koji je imao za Crkvu.

Bramante je radio oslanjajući se gotovo u potpunosti na geometriju, što dokazuje i Rafaelov odabir da ga iskoristi kao model za Euklida, starogrčkog matematičara kojeg se smatra ocem geometrije na slici Atenska škola. Balansirao je između savršenosti matematičke jednadžbe i estetske privlačnosti u stvarnome svijetu. Na njegovu originalnom tlocrtu vidi se centralna kupola okružena s četiri rukavca u kojima su opet četiri manje kupole okružene dodatnim manjim rukavcima, riječ je o čistom skladu potpune simetrije, što bi bilo najdoslovnije artikuliranje renesansne estetike koje je svijet ikada vidio. Međutim, Julije II. je umro, a Bramante je polako izguran s mjesta glavnog arhitekta.

---

image
Kupola koju je dizajnirao Michelangelo do danas je najistaknutija građevina na vizuri grada Rima 
AFP
---

Novi papa Leo X. dolazio je iz obitelji Medici koja je u Firenci već prije surađivala s Michelangelom, zbog čega je on izgledao kao očiti izbor za nastavak rada, posebno uzme li se u obzir da mu je i ranije dan zadatak oslikavanja svoda Sikstinske kapele. Međutim, papa je bio upoznat s njegovom arogancijom i nemogućnosti da postiže kompromise pa je naposljetku zaposlio Rafaela.

Michelangelo je odabran da oslika svod zato što ga je Bramante doživljavao kao konkurenciju i smatrao je da će mu ovim zadatkom uništiti reputaciju. To mu očigledno nije pošlo za rukom, ali Michelangelo je mrzio svaki trenutak svoga posla. Sebe je smatrao prvenstveno kiparom, a slikao je samo uz obećanje da će mu nakon toga dati da radi ono što uistinu voli. Irving Stone je u romanu "Agonija i ekstaza" to opisao ovako:

”Nekim ljudima kamen je bio mrtav. 'Tvrd kao kamen', 'hladan kao kamen', rekli bi. Za njega je, dok bi još jednom prelazio prstima po njegovim konturama, bio najživlja supstancija na svijetu, ritmična, uhvatljiva, topla, elastična, šarena, živahna. Bio je zaljubljen u kamen.”

Rafael i dugovječni

Michelangelo

Rafael je izmijenio Bramanteov savršeni simetrični nacrt latinskim križem, a papa Leo X. pristajao je na Rafaelove prijedloge jer je s njim, za razliku od većine renesansnih umjetnika, bilo iznimno lako surađivati. S obzirom na to kako je Leo X. gledao na svoju ulogu, što savršeno opisuje njegova izjava da mu je "Bog dao papinstvo i da planira u njemu uživati", nije čudno što se odlučio za ono što mu je prvenstveno bilo ugodnije.

---

image
Po mišljenju mnogih, riječ je o ponajboljem primjeru renesansne umjetnosti
AFP
---

Međutim, taj svjetonazor počeo mu se obijati o glavu i rashodi su počeli premašivati prihode pa je Crkvu obuzeo novi val mraka. Koristeći novu tehnologiju tiska, papa je počeo masovno proizvoditi papire za oprost grijeha, ono što danas nazivamo indulgencijom. Kako bi nadomjestio financijski deficit, papa je Crkvu uveo u novi, moralni deficit, što je dovelo do proglasa Martina Luthera i pokreta reformacije koji je podijelio Europu.

Ni papa Leo X. ni Rafael nisu doživjeli kraj izgradnje bazilike, prvi je umro 1521., a drugi samo godinu prije. Tijekom stolovanja novog pape, također iz loze Medici, Klementa VII., stalo se s radovima na crkvi zbog rata sa Svetim Rimskim Carstvom Njemačke Narodnosti i kuge koja je poharala Rim, kada je oko 40 tisuća stanovnika grada izgubilo život.

Tek dolaskom pape Pavla III. nastavilo se s izgradnjom bazilike koja je u međuvremenu postala simbol neuspjeha i propale misije izgradnje "nove Crkve". Michelangelo je počeo s oslikavanjem zida s motivom posljednjeg suda za koji su mu kao inspiracija poslužili užasavajući događaji koji su pogodili grad. Isprva opet nije dobio posao glavnog arhitekta, već je on dodijeljen Antoniju Sangallu, ali kada je i on umro relativno mlad, Michelangelo je preuzeo posao nadživljujući sve rivale i sve pape koji su odbijali s njim surađivati.

---

image
Vincenzo Pinto/AFP
---

U tom trenutku on je već bio star čovjek, imao je više od 70 godina i to nije vidio kao nagradu niti zadovoljstvo, štoviše, baš kao i većinu poslova, rad na bazilici smatrao je Božjom kaznom. Odbijao je savjetovati se i s kim i surađivati s drugim umjetnicima, a u početku je čak odbijao i plaću. Baš kao što je Leo X. upozorio, bio je nemoguć. Zanemarivši taj aspekt, riječ je o možda i najvećem umjetniku svih vremena koji je uspio iz moralnog i doslovnog ponora društva svoga vremena napraviti jednu od najimpresivnijih građevina. Dok je radio, koliko god je osjećao da je pritom kažnjen, pokazivao je nevjerojatnu posvećenost i ponekad je znao ne jesti danima fokusirajući se u potpunosti na posao. Sangallu je trebalo pet godina da izgradi model za baziliku, Michelangelu je trebalo 15 dana! Uvelike se vratio izvornom simetričnom Bramanteovu rješenju, a prostor je organizirao tako da sve koji u njega uđu tjera da gledaju prema gore, prema oslikanom svodu, ali i prema nebu, tj. Bogu. Preživio je taman dovoljno da spriječi da manje talentirani umjetnici unište njegovu viziju.

Bazilika koja je nastajala tijekom jednog od najmračnijih razdoblja Katoličke crkve, u kojemu su vladali pokvarenost i nemoral, s najvećim doprinosom umjetnika koji je mrzio povjereni mu zadatak, svjedoči kako ljepota i inovativnost mogu doći i iz razdora, svađa i nasilja, što pokazuje nevjerojatnu moć umjetnosti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Michelangelovo djelo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Michelangelovo djelo 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-16 14:01:42 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marija Mlačić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-19 09:53:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-04-19 09:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 719 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17530610.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17326342.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17530616.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17530604.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17530618.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Vincenzo Pinto\/AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","Kupola koju je dizajnirao Michelangelo<\/strong> do danas je najistaknutija gra\u0111evina na vizuri grada Rima\u00a0","Po mi\u0161ljenju mnogih, rije\u010d je o ponajboljem primjeru renesansne umjetnosti",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17530610_1920.jpg":"1920x1080","k_17530610_1280.jpg":"1280x1280","k_17530610_1024.jpg":"1024x1024","k_17530610_640.jpg":"640x640","k_17530610_480.jpg":"480x480","k_17530610_340.jpg":"340x340","k_17530610_220.jpg":"220x220","o_17530610_1280.jpg":"1280x853","o_17530610_1024.jpg":"1024x682","o_17530610_640.jpg":"640x426","o_17530610_480.jpg":"480x320","o_17530610_340.jpg":"340x226","o_17530610_220.jpg":"220x146","h_17530610_1280.jpg":"1280x854","h_17530610_1024.jpg":"1024x683","h_17530610_640.jpg":"640x427","h_17530610_480.jpg":"480x320","h_17530610_340.jpg":"340x227","h_17530610_220.jpg":"220x147","pp_17530610_1280.jpg":"1006x1280","pp_17530610_1024.jpg":"805x1024","pp_17530610_640.jpg":"503x640","pp_17530610_480.jpg":"377x480","pp_17530610_340.jpg":"267x340","pp_17530610_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17326342_1920.jpg":"1920x1080","k_17326342_1280.jpg":"1280x1280","k_17326342_1024.jpg":"1024x1024","k_17326342_640.jpg":"640x640","k_17326342_480.jpg":"480x480","k_17326342_340.jpg":"340x340","k_17326342_220.jpg":"220x220","o_17326342_1280.jpg":"1280x853","o_17326342_1024.jpg":"1024x682","o_17326342_640.jpg":"640x426","o_17326342_480.jpg":"480x320","o_17326342_340.jpg":"340x226","o_17326342_220.jpg":"220x146","h_17326342_1280.jpg":"1280x854","h_17326342_1024.jpg":"1024x683","h_17326342_640.jpg":"640x427","h_17326342_480.jpg":"480x320","h_17326342_340.jpg":"340x227","h_17326342_220.jpg":"220x147","pp_17326342_1280.jpg":"1006x1280","pp_17326342_1024.jpg":"805x1024","pp_17326342_640.jpg":"503x640","pp_17326342_480.jpg":"377x480","pp_17326342_340.jpg":"267x340","pp_17326342_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17530616_1920.jpg":"1920x1080","k_17530616_1280.jpg":"1280x1280","k_17530616_1024.jpg":"1024x1024","k_17530616_640.jpg":"640x640","k_17530616_480.jpg":"480x480","k_17530616_340.jpg":"340x340","k_17530616_220.jpg":"220x220","o_17530616_1280.jpg":"1280x960","o_17530616_1024.jpg":"1024x768","o_17530616_640.jpg":"640x480","o_17530616_480.jpg":"480x360","o_17530616_340.jpg":"340x255","o_17530616_220.jpg":"220x165","h_17530616_1280.jpg":"1280x854","h_17530616_1024.jpg":"1024x683","h_17530616_640.jpg":"640x427","h_17530616_480.jpg":"480x320","h_17530616_340.jpg":"340x227","h_17530616_220.jpg":"220x147","pp_17530616_1280.jpg":"1006x1280","pp_17530616_1024.jpg":"805x1024","pp_17530616_640.jpg":"503x640","pp_17530616_480.jpg":"377x480","pp_17530616_340.jpg":"267x340","pp_17530616_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17530604_1920.jpg":"1920x1080","k_17530604_1280.jpg":"1280x1280","k_17530604_1024.jpg":"1024x1024","k_17530604_640.jpg":"640x640","k_17530604_480.jpg":"480x480","k_17530604_340.jpg":"340x340","k_17530604_220.jpg":"220x220","o_17530604_1280.jpg":"1280x960","o_17530604_1024.jpg":"1024x768","o_17530604_640.jpg":"640x480","o_17530604_480.jpg":"480x360","o_17530604_340.jpg":"340x255","o_17530604_220.jpg":"220x165","h_17530604_1280.jpg":"1280x854","h_17530604_1024.jpg":"1024x683","h_17530604_640.jpg":"640x427","h_17530604_480.jpg":"480x320","h_17530604_340.jpg":"340x227","h_17530604_220.jpg":"220x147","pp_17530604_1280.jpg":"1006x1280","pp_17530604_1024.jpg":"805x1024","pp_17530604_640.jpg":"503x640","pp_17530604_480.jpg":"377x480","pp_17530604_340.jpg":"267x340","pp_17530604_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_17530618_1920.jpg":"1920x1080","k_17530618_1280.jpg":"1280x1280","k_17530618_1024.jpg":"1024x1024","k_17530618_640.jpg":"640x640","k_17530618_480.jpg":"480x480","k_17530618_340.jpg":"340x340","k_17530618_220.jpg":"220x220","o_17530618_1280.jpg":"1280x854","o_17530618_1024.jpg":"1024x683","o_17530618_640.jpg":"640x427","o_17530618_480.jpg":"480x320","o_17530618_340.jpg":"340x226","o_17530618_220.jpg":"220x146","h_17530618_1280.jpg":"1280x854","h_17530618_1024.jpg":"1024x683","h_17530618_640.jpg":"640x427","h_17530618_480.jpg":"480x320","h_17530618_340.jpg":"340x227","h_17530618_220.jpg":"220x147","pp_17530618_1280.jpg":"1006x1280","pp_17530618_1024.jpg":"805x1024","pp_17530618_640.jpg":"503x640","pp_17530618_480.jpg":"377x480","pp_17530618_340.jpg":"267x340","pp_17530618_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38703214 Threads: 5 Questions: 7118512869 Slow queries: 3307448 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608889751 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/bazilika-sv-petra-prije-515-godina-dobila-je-kamen-temeljac-nastala-tijekom-najmracnijeg-doba-crkve-pokazuje-nevjerojatnu-moc-umjetnosti-1092357 [printLink] => /mozaik/panorama/bazilika-sv-petra-prije-515-godina-dobila-je-kamen-temeljac-nastala-tijekom-najmracnijeg-doba-crkve-pokazuje-nevjerojatnu-moc-umjetnosti-1092357?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 636425 [name] => bazilika sv. petra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-19 11:53:52 [main_article_id] => 0 [alias] => bazilika-sv-petra [link] => /tag/bazilika-sv-petra ) [1] => stdClass Object ( [id] => 53603 [name] => michelangelo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => michelangelo [link] => /tag/michelangelo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 636426 [name] => papa julije II. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-19 11:53:53 [main_article_id] => 0 [alias] => papa-julije-ii [link] => /tag/papa-julije-ii ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Michelangelovo djelo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bazilika sv. Petra prije 515 godina dobila je kamen temeljac: nastala tijekom najmračnijeg doba Crkve, pokazuje nevjerojatnu moć umjetnosti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-10-25-33-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17530610.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17530610.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17326342.jpg [title] => Vincenzo Pinto/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17530616.jpg [title] => Kupola koju je dizajnirao Michelangelo do danas je najistaknutija građevina na vizuri grada Rima  AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17530604.jpg [title] => Po mišljenju mnogih, riječ je o ponajboljem primjeru renesansne umjetnosti AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17530618.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Točno prije 515 godina, 18. travnja 1506. godine, papa Julije II. položio je kamen temeljac za današnju Baziliku sv. Petra u Vatikanu.

Po mišljenju mnogih, riječ je o ponajboljem primjeru renesansne umjetnosti i jednom od najpoznatijih sakralnih objekata na svijetu, međutim, bazilika nije ustvari i službeno glavna katolička crkva, već je to crkva Ivana Lateranskog, katedrala u kojoj stoluje papa. Kupola koju je dizajnirao Michelangelo do danas je najistaknutija građevina na vizuri grada Rima, a sagrađena je na mjestu za koje katolici vjeruju da je na njemu pokopan sveti Petar, jedan od dvanaestorice Kristovih apostola i prvi papa. Današnja bazilika zamjenjuje raniju koju je car Konstantin III. izgradio 326. godine, međutim, do konca 15. stoljeća crkva je zbog lošeg održavanja postala derutna pa je papa Julije II. odlučio sagraditi novu.

Nakon prvog nacrta arhitekta Donata Bramantea 1506., u sljedećim desetljećima napravljene su različite preinake izvornog plana gradnje, a ono što danas imamo prilike vidjeti u Vatikanu najvećim djelom dugujemo Michelangelu koji je preuzeo gradnju 1547. Bilo je potrebno više od sto godina da se Bazilika sv. Petra dovrši, a konačno ju je posvetio papa Urban VIII. 18. studenog 1626.

---

image
AFP
---

Kada je Julije II. izabran za papu 1503., naslijedio je instituciju kojom su vladali nemoral i nepotizam, ali isto tako i baziliku koju je izgradio Konstantin III. na mjestu gdje je navodno razapet Petar. Teško je uopće zamisliti snagu volje i samopouzdanje koje je potrebno da bi se srušilo zdanje staro tisuću i sto godina, crkvu koja je sa sobom nosila gotovo čitavu povijest katoličanstva. Međutim, to rušenje pretpostavlja i metaforičko značenje, skupa sa starom bazilikom trebao je pasti i stari način vođenja Crkve kao zajednice. Rušenje bazilike i stvaranje nove je reforma u doslovnom, ali i simboličkom smislu, tj. fizička i moralna preobrazba Crkve. Naravno, njegov čin nije bio u potpunosti nesebičan. U veličinu njegove odluke vrlo providno je protkana i želja za osobnim upisivanjem u povijest pa je tako Michelangelu naložio da napravi njegov monumentalni kip koji će se nalaziti u samoj bazilici.

Začuđujući izbor Bramantea

Julije II. od početka je oko sebe okupljao najbolje suvremene umjetnike pa je izbor arhitekta Donata Bramantea, koji je iza sebe imao samo jedan mali hram Tempietto, pomalo iznenađujući. Međutim, iako njegovo iskustvo nije bilo veliko, to jedno zdanje po mišljenju povjesničara umjetnosti napravljeno je bez mane i Julije II. je to prepoznao. Savršena harmonija jednostavnosti trebala je poslužiti kao primjer budućnosti i plana koji je imao za Crkvu.

Bramante je radio oslanjajući se gotovo u potpunosti na geometriju, što dokazuje i Rafaelov odabir da ga iskoristi kao model za Euklida, starogrčkog matematičara kojeg se smatra ocem geometrije na slici Atenska škola. Balansirao je između savršenosti matematičke jednadžbe i estetske privlačnosti u stvarnome svijetu. Na njegovu originalnom tlocrtu vidi se centralna kupola okružena s četiri rukavca u kojima su opet četiri manje kupole okružene dodatnim manjim rukavcima, riječ je o čistom skladu potpune simetrije, što bi bilo najdoslovnije artikuliranje renesansne estetike koje je svijet ikada vidio. Međutim, Julije II. je umro, a Bramante je polako izguran s mjesta glavnog arhitekta.

---

image
Kupola koju je dizajnirao Michelangelo do danas je najistaknutija građevina na vizuri grada Rima 
AFP
---

Novi papa Leo X. dolazio je iz obitelji Medici koja je u Firenci već prije surađivala s Michelangelom, zbog čega je on izgledao kao očiti izbor za nastavak rada, posebno uzme li se u obzir da mu je i ranije dan zadatak oslikavanja svoda Sikstinske kapele. Međutim, papa je bio upoznat s njegovom arogancijom i nemogućnosti da postiže kompromise pa je naposljetku zaposlio Rafaela.

Michelangelo je odabran da oslika svod zato što ga je Bramante doživljavao kao konkurenciju i smatrao je da će mu ovim zadatkom uništiti reputaciju. To mu očigledno nije pošlo za rukom, ali Michelangelo je mrzio svaki trenutak svoga posla. Sebe je smatrao prvenstveno kiparom, a slikao je samo uz obećanje da će mu nakon toga dati da radi ono što uistinu voli. Irving Stone je u romanu "Agonija i ekstaza" to opisao ovako:

”Nekim ljudima kamen je bio mrtav. 'Tvrd kao kamen', 'hladan kao kamen', rekli bi. Za njega je, dok bi još jednom prelazio prstima po njegovim konturama, bio najživlja supstancija na svijetu, ritmična, uhvatljiva, topla, elastična, šarena, živahna. Bio je zaljubljen u kamen.”

Rafael i dugovječni

Michelangelo

Rafael je izmijenio Bramanteov savršeni simetrični nacrt latinskim križem, a papa Leo X. pristajao je na Rafaelove prijedloge jer je s njim, za razliku od većine renesansnih umjetnika, bilo iznimno lako surađivati. S obzirom na to kako je Leo X. gledao na svoju ulogu, što savršeno opisuje njegova izjava da mu je "Bog dao papinstvo i da planira u njemu uživati", nije čudno što se odlučio za ono što mu je prvenstveno bilo ugodnije.

---

image
Po mišljenju mnogih, riječ je o ponajboljem primjeru renesansne umjetnosti
AFP
---

Međutim, taj svjetonazor počeo mu se obijati o glavu i rashodi su počeli premašivati prihode pa je Crkvu obuzeo novi val mraka. Koristeći novu tehnologiju tiska, papa je počeo masovno proizvoditi papire za oprost grijeha, ono što danas nazivamo indulgencijom. Kako bi nadomjestio financijski deficit, papa je Crkvu uveo u novi, moralni deficit, što je dovelo do proglasa Martina Luthera i pokreta reformacije koji je podijelio Europu.

Ni papa Leo X. ni Rafael nisu doživjeli kraj izgradnje bazilike, prvi je umro 1521., a drugi samo godinu prije. Tijekom stolovanja novog pape, također iz loze Medici, Klementa VII., stalo se s radovima na crkvi zbog rata sa Svetim Rimskim Carstvom Njemačke Narodnosti i kuge koja je poharala Rim, kada je oko 40 tisuća stanovnika grada izgubilo život.

Tek dolaskom pape Pavla III. nastavilo se s izgradnjom bazilike koja je u međuvremenu postala simbol neuspjeha i propale misije izgradnje "nove Crkve". Michelangelo je počeo s oslikavanjem zida s motivom posljednjeg suda za koji su mu kao inspiracija poslužili užasavajući događaji koji su pogodili grad. Isprva opet nije dobio posao glavnog arhitekta, već je on dodijeljen Antoniju Sangallu, ali kada je i on umro relativno mlad, Michelangelo je preuzeo posao nadživljujući sve rivale i sve pape koji su odbijali s njim surađivati.

---

image
Vincenzo Pinto/AFP
---

U tom trenutku on je već bio star čovjek, imao je više od 70 godina i to nije vidio kao nagradu niti zadovoljstvo, štoviše, baš kao i većinu poslova, rad na bazilici smatrao je Božjom kaznom. Odbijao je savjetovati se i s kim i surađivati s drugim umjetnicima, a u početku je čak odbijao i plaću. Baš kao što je Leo X. upozorio, bio je nemoguć. Zanemarivši taj aspekt, riječ je o možda i najvećem umjetniku svih vremena koji je uspio iz moralnog i doslovnog ponora društva svoga vremena napraviti jednu od najimpresivnijih građevina. Dok je radio, koliko god je osjećao da je pritom kažnjen, pokazivao je nevjerojatnu posvećenost i ponekad je znao ne jesti danima fokusirajući se u potpunosti na posao. Sangallu je trebalo pet godina da izgradi model za baziliku, Michelangelu je trebalo 15 dana! Uvelike se vratio izvornom simetričnom Bramanteovu rješenju, a prostor je organizirao tako da sve koji u njega uđu tjera da gledaju prema gore, prema oslikanom svodu, ali i prema nebu, tj. Bogu. Preživio je taman dovoljno da spriječi da manje talentirani umjetnici unište njegovu viziju.

Bazilika koja je nastajala tijekom jednog od najmračnijih razdoblja Katoličke crkve, u kojemu su vladali pokvarenost i nemoral, s najvećim doprinosom umjetnika koji je mrzio povjereni mu zadatak, svjedoči kako ljepota i inovativnost mogu doći i iz razdora, svađa i nasilja, što pokazuje nevjerojatnu moć umjetnosti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Vincenzo Pinto/AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
Kupola koju je dizajnirao Michelangelo do danas je najistaknutija građevina na vizuri grada Rima 
AFP
Po mišljenju mnogih, riječ je o ponajboljem primjeru renesansne umjetnosti
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/bazilika-sv-petra-prije-515-godina-dobila-je-kamen-temeljac-nastala-tijekom-najmracnijeg-doba-crkve-pokazuje-nevjerojatnu-moc-umjetnosti-1092357 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fe7bbbc9a2f8b49ca65b96499cf3847a2e72442d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bazilika+sv.+Petra+prije+515+godina+dobila+je+kamen+temeljac%3A+nastala+tijekom+najmra%C4%8Dnijeg+doba+Crkve%2C+pokazuje+nevjerojatnu+mo%C4%87+umjetnosti+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fbazilika-sv-petra-prije-515-godina-dobila-je-kamen-temeljac-nastala-tijekom-najmracnijeg-doba-crkve-pokazuje-nevjerojatnu-moc-umjetnosti-1092357 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fbazilika-sv-petra-prije-515-godina-dobila-je-kamen-temeljac-nastala-tijekom-najmracnijeg-doba-crkve-pokazuje-nevjerojatnu-moc-umjetnosti-1092357 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Michelangelovo djelo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaMichelangelovo djelo

Bazilika sv. Petra prije 515 godina dobila je kamen temeljac: nastala tijekom najmračnijeg doba Crkve, pokazuje nevjerojatnu moć umjetnosti

Piše Marija Mlačić
19. travnja 2021. - 11:53

Točno prije 515 godina, 18. travnja 1506. godine, papa Julije II. položio je kamen temeljac za današnju Baziliku sv. Petra u Vatikanu.

Po mišljenju mnogih, riječ je o ponajboljem primjeru renesansne umjetnosti i jednom od najpoznatijih sakralnih objekata na svijetu, međutim, bazilika nije ustvari i službeno glavna katolička crkva, već je to crkva Ivana Lateranskog, katedrala u kojoj stoluje papa. Kupola koju je dizajnirao Michelangelo do danas je najistaknutija građevina na vizuri grada Rima, a sagrađena je na mjestu za koje katolici vjeruju da je na njemu pokopan sveti Petar, jedan od dvanaestorice Kristovih apostola i prvi papa. Današnja bazilika zamjenjuje raniju koju je car Konstantin III. izgradio 326. godine, međutim, do konca 15. stoljeća crkva je zbog lošeg održavanja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 12:25