StoryEditorOCM
HranaMALE I MOĆNE

Ovo aromatično voće vam je svuda ‘ispred nosa‘, a obiluje vitaminom C, pomaže kod mršavljenja i nesanice, spušta tlak! Ne ignorirajte ga, imamo sjajne recepte, obožavat ćete ih

Piše MOZAIK SD
22. listopada 2022. - 08:00

Žižule su aromatične voćke koje baš ovih dana počinju dozrijevati u raznim se krajevima, kako je to običaj sa starinskim sortama, različito nazivaju - u srednjoj su Dalmaciji žižule, na dubrovačkom području čičimak, drugdje čičindula i čičindra, a neki ju nazivaju i kineska datulja.

Znanstvenici tvrde kako je porijeklom iz Azije. Prezrele, pomalo osušene žižule donekle podsjećaju na slatke plodove palme datuljke. Međutim, savršeno dozrela, smeđa žižula s primjesama zelene boje ima osvježavajuću slatko-kiselu aromu, pomalo nalik na jabuku.

Plod se jede sirov, te djelomično ili potpuno osušen. Također, od plodova žižule rade se marmelade, sokovi i rakija na bazi lozovače. Plod se preporučuje zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, za sniženje krv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 04:39