stdClass Object ( [id] => 275956 [title] => Dalmatinsko sveto voće: tko se još sjeća bakinih višanja u šećeru? [alias] => dalmatinsko-sveto-voce-tko-se-jos-sjeca-bakinih-visanja-u-seceru [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => U ovo vrijeme, kad nemale šolde iz takujina imamo izvaditi eda bismo nemali one okuse vitamina i zdravlja što ih pamtimo iz odrastalačkih dvora djetinjstva i šaliža naših seoceta na otocima, kao i zaselaka u zabrđu, jamačno je zadnja ura u kojoj razboritost nam je probuditi, pa mješte zatrovanih jabuka i krušaka, bresaka i nektarina valja nam okusiti što to pod korom skrivaju, i za nas čuvaju, voćke koje jednoć bijahu dobre prijateljice s našim nonotima i nonama.

Kostela, murva, omendula...

Znamo li čemu služe krvoliko crvenilo višnje, sladostrasni šećer smokve ili mirisni prašak rogača? Imamo li uopće pojma kakav je gušt prigristi oskorušu, te oćutjeti slatkastu trpkost njezine okruglice; sjećamo li se uopće bradavičastog ploda murve, blijedo-žutog ili rozasto-ružičastog; možemo li pronaći u memoriji zapamćenja, ispod meke kore mozga, okus mesa s kafene bobice koprvice, kostele ilitiga pelegrinke; poželimo li nekad zagristi u jajoliki plod šljive ili namazati fetu kruha od nje iskuhanom mermeladom; čujemo li još uvijek u ušima pucanje kore omendule iliti badema, koja se drobi pod udarcima mlačića?

Kiselkaste okruglice zrdelije i dandanas zriju na stablima, ali nema koga da ih bere, kao i manjige po poljima koje, pošto se dospije dozrijevanje, padaju na tlo i trunući zagnjajaju same sebe, umjesto da se od njih kuha mermelada ili peče rakija, ko nekad.



Da, na otoku Visu idealni su uvjeti za uzgoj limunova (što zbog sastava tla, što zbog same klime), pa se tobože naivni Homo sapiens nikako načudit ne može kako to da se od te nutricionistički i svakako drugačije potentne voćke i njezinog citrusnog ploda ne može učiniti makar približno jednak brend kakav ima neretvanska mandarinka!?

Središte pomnje ovog napisa jesu višnja, smokva i rogač, a kako je govora o njihovoj impostaciji u dalmatinskoj zemljopisnoj mapi, ne smije se prešutjeti kako je višnja bila zaštitni znak otoka Brača, smokva Hvara, a rogač udaljenoga škoja Visa.

Naravno, na svim su otocima postojale, i uzgajale su se, sve ove poljoprivredne kulture, ali Vis nekako vezujemo uz rogač, Hvar uz smokvu, a Braču je odvajkada imanentna – višnja.

Njezino visočanstvo višnja, reći će moji Bračani, školovala je generacije i generacije. Kod mene u Selcima postojala je agilna Zadruga, poljoprivredna zajednica, koja je mještanima garantirala siguran otkup uberene višnje, pa si nekako bio siguran da cjelogodišnji trud neće ishlapjeti utaman…

Bilo je šoldi za u skule


Kolikogod da si ubrao ploda, mogao si biti miran da će sve bit otkupljeno; jedino, naravno i dakako, u što nisi mogao biti posvema siguran jest to kad će slijediti isplata, kad će stići novci, kad ćeš bit, ustvari, pravo obeštećen i nagrađen za nemali trud: za suštinsku i taktilnu omaterijaliziranost – žrtve!

A to, taj trenutak isplate, bio je sigurnosna igla, ziherica, komodnost što ti je omogućavala da sina i kći možeš poslati na srednjoškolsko obrazovanje nešto podalje od svojega municipija (za nas Dalmatince, sa svih strana, to je bio – Split!), a ako ti je dijete ponaraslo, mogao si razmišljati i o tome da ga na fakultet pošalješ u Zagreb ili, barem, u Zadar ili Rijeku.




Ljetni mjeseci, u krijesu, bili su namijenjeni berbi višnje, zimski mjeseci, za studenice, bili su vrijeme u kojem su stizali novci. Pamtim i sad, kao da je bilo jučer, kako bi me nono budio već tamo iza 03.00 sata u noći.

Znajući da se tu noć trebam rano ustati – ranije nego da hvatam prvi avion! – reagirao bih na najmanji zvuk ili šum: uvijek bi me probudio plastični “klik” u nonotovoj i noninoj sobi, kad bi nono na kantunalu upalio noćnu svjetiljku.

Malo potom slijedilo je sve gotovo uvijek isto, u pravilnim izmjenama uobičajenih radnji, predvidljivih kao za bogoslužja na svetoj misi: škripa kreveta kad se nono okrene, cijuk drvenih dasaka u podu kad se nono ustane i ugazi, mirni i mekani korak u čarapama kad nono stane koračati duž hodnika, te blagi nonotov doziv nenaređujućeg imperativa u mezzoforteu: “Sini, ajdemo!” Ili: “Sini, moća!”

U ljetnoj žegi noć je prekratka, dan nekoliko puta je duži od nje. Do višanja imali smo četvrt sata pješačenja kozjom stazom, do predjela Bisna rudina ili Dočine, pa je zarana valjalo krenuti kako bismo stigli nešto prije nego li što sunce počne pržiti žeravicom svojih jezičaka.

U 05.00 sati već su se iskrenule prve pregnje s višnjama i prvi važi. A mi djeca bili smo motivirani tako što je svaki do vrha napunjeni važ, ili pregnja, nosio nagradu u vidu kakve slastice ili, najčešće, broja kesica sa samoljepivim sličicama što su te godine bile u modi na kioscima.



Za album, valjalo je obilato prebaciti normu. Nono me je vazda provocirao kako mi pokoji važ ne priznaje, jerbo nije bio napunjen do samoga vrha; često me je zezao kako sam nabrao manji broj od onoga koji sam bio prijavio, ali kad je bila “naplata”, dobri moj nono uvijek bi me nagradio i više od onoga što bih ja sam bio prikazao.

Kilo višanja, kilo cukra, pa na sunce!


A ja, dječački infantilan, uvijek sam nasjedao na njegove provokacije: svaka sljedeća kao da je bila prva. Nono je bio žovijalni zajebant, ja njegov naivni ministrant!

Višnja je, eto, bivala latentnim osloncem svake dalmatinske familije, istinskom hrskavicom koja je uspješno preuzimala ulogu kosti!

Sada, s distance, gledam na višnju s romantičnim gledom, zjenicama upravljenim u krvavost njezine boje kad se razbije – kao u srce pri obdukciji nakon infarkta! – i zahvaljujem joj se za sve ono gdje je možemo, i gdje smo je mogli, injektirati u naše živote.

Ponajprije, to je bilo eklatantno primjetno u sveprisutnim mermeladama, sokovima ili likerima. Većina domaćica u dalmatinskim, napose otočkim, kućanstvima među prstima su gnječile plodove višnje odvajajući koštice pritom, pa su ih zatim kuhale s 20-ak postotaka cukra – u mermeladu.

Također, jedna se količina višanja mećala u oveće tegle (one od četiri-pet litara), miješajući se s jednakom količinom šećera po principu: kilo višanja – kilo cukra! Pa na sunce!



Klasičnih 40-ak dana. Svakodnevno se miješa drvenjačom, dok se šećer posve ne rastopi. A pošto je sirup dozrio, višnjak ilitiga marena, odlijevao se u butilije i pohranjivao u konobu. Tada se u iste one tegle, na iste one višnje, dolijevala rakija, domaća lozovača ilitiga drufuja, pa se onda iznosilo na sunce i kasnije skladištilo u hladovinu podruma ili konobe.

Tako nastaje liker višnjevača, odnosno cherry-brandy. Ovo je jedna varijanta izrade likera, a po drugoj se može rakija naliti i na svježe višnje, kojima se dodaje šećera ovisno o “škondim guštima”, već prema tome koliki se slador želi postići.

Za razliku od višnje, čiji dan u berbi nikako da se okonča, smokva je uzimala puno manje i vremena i muke.

(Ali o temu drugu šetemanu...)

Siniša Vuković, foto: cropix, shuttesrtock
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => okusi djetinjstva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-06-08 14:28:53 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-06-08 17:14:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-06-08 17:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 36 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/06/08/visnje00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4609182 Threads: 2 Questions: 152857565 Slow queries: 65424 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4540283 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/hrana/dalmatinsko-sveto-voce-tko-se-jos-sjeca-bakinih-visanja-u-seceru-275956 [printLink] => /mozaik/hrana/dalmatinsko-sveto-voce-tko-se-jos-sjeca-bakinih-visanja-u-seceru-275956?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 218925 [name] => višnje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => visnje [link] => /tag/visnje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => okusi djetinjstva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dalmatinsko sveto voće: tko se još sjeća bakinih višanja u šećeru? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-10-47-45-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/08/visnje00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/08/visnje00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}U ovo vrijeme, kad nemale šolde iz takujina imamo izvaditi eda bismo nemali one okuse vitamina i zdravlja što ih pamtimo iz odrastalačkih dvora djetinjstva i šaliža naših seoceta na otocima, kao i zaselaka u zabrđu, jamačno je zadnja ura u kojoj razboritost nam je probuditi, pa mješte zatrovanih jabuka i krušaka, bresaka i nektarina valja nam okusiti što to pod korom skrivaju, i za nas čuvaju, voćke koje jednoć bijahu dobre prijateljice s našim nonotima i nonama.

Kostela, murva, omendula...

Znamo li čemu služe krvoliko crvenilo višnje, sladostrasni šećer smokve ili mirisni prašak rogača? Imamo li uopće pojma kakav je gušt prigristi oskorušu, te oćutjeti slatkastu trpkost njezine okruglice; sjećamo li se uopće bradavičastog ploda murve, blijedo-žutog ili rozasto-ružičastog; možemo li pronaći u memoriji zapamćenja, ispod meke kore mozga, okus mesa s kafene bobice koprvice, kostele ilitiga pelegrinke; poželimo li nekad zagristi u jajoliki plod šljive ili namazati fetu kruha od nje iskuhanom mermeladom; čujemo li još uvijek u ušima pucanje kore omendule iliti badema, koja se drobi pod udarcima mlačića?

Kiselkaste okruglice zrdelije i dandanas zriju na stablima, ali nema koga da ih bere, kao i manjige po poljima koje, pošto se dospije dozrijevanje, padaju na tlo i trunući zagnjajaju same sebe, umjesto da se od njih kuha mermelada ili peče rakija, ko nekad.



Da, na otoku Visu idealni su uvjeti za uzgoj limunova (što zbog sastava tla, što zbog same klime), pa se tobože naivni Homo sapiens nikako načudit ne može kako to da se od te nutricionistički i svakako drugačije potentne voćke i njezinog citrusnog ploda ne može učiniti makar približno jednak brend kakav ima neretvanska mandarinka!?

Središte pomnje ovog napisa jesu višnja, smokva i rogač, a kako je govora o njihovoj impostaciji u dalmatinskoj zemljopisnoj mapi, ne smije se prešutjeti kako je višnja bila zaštitni znak otoka Brača, smokva Hvara, a rogač udaljenoga škoja Visa.

Naravno, na svim su otocima postojale, i uzgajale su se, sve ove poljoprivredne kulture, ali Vis nekako vezujemo uz rogač, Hvar uz smokvu, a Braču je odvajkada imanentna – višnja.

Njezino visočanstvo višnja, reći će moji Bračani, školovala je generacije i generacije. Kod mene u Selcima postojala je agilna Zadruga, poljoprivredna zajednica, koja je mještanima garantirala siguran otkup uberene višnje, pa si nekako bio siguran da cjelogodišnji trud neće ishlapjeti utaman…

Bilo je šoldi za u skule


Kolikogod da si ubrao ploda, mogao si biti miran da će sve bit otkupljeno; jedino, naravno i dakako, u što nisi mogao biti posvema siguran jest to kad će slijediti isplata, kad će stići novci, kad ćeš bit, ustvari, pravo obeštećen i nagrađen za nemali trud: za suštinsku i taktilnu omaterijaliziranost – žrtve!

A to, taj trenutak isplate, bio je sigurnosna igla, ziherica, komodnost što ti je omogućavala da sina i kći možeš poslati na srednjoškolsko obrazovanje nešto podalje od svojega municipija (za nas Dalmatince, sa svih strana, to je bio – Split!), a ako ti je dijete ponaraslo, mogao si razmišljati i o tome da ga na fakultet pošalješ u Zagreb ili, barem, u Zadar ili Rijeku.




Ljetni mjeseci, u krijesu, bili su namijenjeni berbi višnje, zimski mjeseci, za studenice, bili su vrijeme u kojem su stizali novci. Pamtim i sad, kao da je bilo jučer, kako bi me nono budio već tamo iza 03.00 sata u noći.

Znajući da se tu noć trebam rano ustati – ranije nego da hvatam prvi avion! – reagirao bih na najmanji zvuk ili šum: uvijek bi me probudio plastični “klik” u nonotovoj i noninoj sobi, kad bi nono na kantunalu upalio noćnu svjetiljku.

Malo potom slijedilo je sve gotovo uvijek isto, u pravilnim izmjenama uobičajenih radnji, predvidljivih kao za bogoslužja na svetoj misi: škripa kreveta kad se nono okrene, cijuk drvenih dasaka u podu kad se nono ustane i ugazi, mirni i mekani korak u čarapama kad nono stane koračati duž hodnika, te blagi nonotov doziv nenaređujućeg imperativa u mezzoforteu: “Sini, ajdemo!” Ili: “Sini, moća!”

U ljetnoj žegi noć je prekratka, dan nekoliko puta je duži od nje. Do višanja imali smo četvrt sata pješačenja kozjom stazom, do predjela Bisna rudina ili Dočine, pa je zarana valjalo krenuti kako bismo stigli nešto prije nego li što sunce počne pržiti žeravicom svojih jezičaka.

U 05.00 sati već su se iskrenule prve pregnje s višnjama i prvi važi. A mi djeca bili smo motivirani tako što je svaki do vrha napunjeni važ, ili pregnja, nosio nagradu u vidu kakve slastice ili, najčešće, broja kesica sa samoljepivim sličicama što su te godine bile u modi na kioscima.



Za album, valjalo je obilato prebaciti normu. Nono me je vazda provocirao kako mi pokoji važ ne priznaje, jerbo nije bio napunjen do samoga vrha; često me je zezao kako sam nabrao manji broj od onoga koji sam bio prijavio, ali kad je bila “naplata”, dobri moj nono uvijek bi me nagradio i više od onoga što bih ja sam bio prikazao.

Kilo višanja, kilo cukra, pa na sunce!


A ja, dječački infantilan, uvijek sam nasjedao na njegove provokacije: svaka sljedeća kao da je bila prva. Nono je bio žovijalni zajebant, ja njegov naivni ministrant!

Višnja je, eto, bivala latentnim osloncem svake dalmatinske familije, istinskom hrskavicom koja je uspješno preuzimala ulogu kosti!

Sada, s distance, gledam na višnju s romantičnim gledom, zjenicama upravljenim u krvavost njezine boje kad se razbije – kao u srce pri obdukciji nakon infarkta! – i zahvaljujem joj se za sve ono gdje je možemo, i gdje smo je mogli, injektirati u naše živote.

Ponajprije, to je bilo eklatantno primjetno u sveprisutnim mermeladama, sokovima ili likerima. Većina domaćica u dalmatinskim, napose otočkim, kućanstvima među prstima su gnječile plodove višnje odvajajući koštice pritom, pa su ih zatim kuhale s 20-ak postotaka cukra – u mermeladu.

Također, jedna se količina višanja mećala u oveće tegle (one od četiri-pet litara), miješajući se s jednakom količinom šećera po principu: kilo višanja – kilo cukra! Pa na sunce!



Klasičnih 40-ak dana. Svakodnevno se miješa drvenjačom, dok se šećer posve ne rastopi. A pošto je sirup dozrio, višnjak ilitiga marena, odlijevao se u butilije i pohranjivao u konobu. Tada se u iste one tegle, na iste one višnje, dolijevala rakija, domaća lozovača ilitiga drufuja, pa se onda iznosilo na sunce i kasnije skladištilo u hladovinu podruma ili konobe.

Tako nastaje liker višnjevača, odnosno cherry-brandy. Ovo je jedna varijanta izrade likera, a po drugoj se može rakija naliti i na svježe višnje, kojima se dodaje šećera ovisno o “škondim guštima”, već prema tome koliki se slador želi postići.

Za razliku od višnje, čiji dan u berbi nikako da se okonča, smokva je uzimala puno manje i vremena i muke.

(Ali o temu drugu šetemanu...)

Siniša Vuković, foto: cropix, shuttesrtock
[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/dalmatinsko-sveto-voce-tko-se-jos-sjeca-bakinih-visanja-u-seceru-275956 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7ce41252eb3415bec4a597ee693ee6867214042d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dalmatinsko+sveto+vo%C4%87e%3A+tko+se+jo%C5%A1+sje%C4%87a+bakinih+vi%C5%A1anja+u+%C5%A1e%C4%87eru%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fdalmatinsko-sveto-voce-tko-se-jos-sjeca-bakinih-visanja-u-seceru-275956 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fdalmatinsko-sveto-voce-tko-se-jos-sjeca-bakinih-visanja-u-seceru-275956 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => okusi djetinjstva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hranaokusi djetinjstva

Dalmatinsko sveto voće: tko se još sjeća bakinih višanja u šećeru?

Piše PSD.
8. lipnja 2015. - 19:17
U ovo vrijeme, kad nemale šolde iz takujina imamo izvaditi eda bismo nemali one okuse vitamina i zdravlja što ih pamtimo iz odrastalačkih dvora djetinjstva i šaliža naših seoceta na otocima, kao i zaselaka u zabrđu, jamačno je zadnja ura u kojoj razboritost nam je probuditi, pa mješte zatrovanih jabuka i krušaka, bresaka i nektarina valja nam okusiti što to pod korom skrivaju, i za nas čuvaju, voćke koje jednoć bijahu dobre prijateljice s našim nonotima i nonama.

Kostela, murva, omendula...

Znamo li čemu služe krvoliko crvenilo višnje, sladostrasni šećer smokve ili mirisni prašak rogača? Imamo li uopće pojma kakav je gušt prigristi oskorušu, te oćutjeti slatkastu trpkost njezine okruglice; sjećamo li se uopće bradavičastog ploda murve, blijedo-žutog ili...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 12:47