StoryEditorOCM
Auto motoNOVI TRENDOVI

Uskoro kreću prijave za poticaje prilikom kupnje električnih automobila. Imamo i njihov popis

Piše Mozaik SD
12. travnja 2024. - 20:02

Električni automobili postau sve vidljiviji na hrvatskim cestama. Mnogi su uvjereni da će budućnost vožnje biti električna. U prilog takvom mišljenju ide činjenica da će od 22. travnja 2024. godine hrvatski građani preko ovlaštenih distributera moći od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tražiti poticaje za kupnju energetski učinkovitih vozila, a za to im je na raspolaganju čak rekordnih 15 milijuna eura.

- Interes će sigurno biti velik, ali zato smo ove godine građanima osigurali i nikad veći iznos sredstava. U odnosu na prošle javne pozive ukupan iznos poticaja je i više nego udvostručen pa očekujemo kako će svi koji ozbiljno razmišljaju o kupnji novog energetski učinkovitog vozila iskoristiti mogućnosti Fondovog sufinanciranja - rekao je direktor Fonda Luka Balen.

Na stranici vozimoeko.fzoeu.hr mogu se pronaći svi ovlašteni distributeri vozila i njihova prodajna mjesta u kojima nude skoro 300 modela različitih marki energetski učinkovitih vozila dostupnih na našem tržištu. 

Po pojedinom vozilu moguće je dobiti do 40 posto sredstava, a za sufinanciranje su prihvatljiva isključivo nova energetski učinkovita vozila čija ukupna cijena, uključujući eventualni popust i PDV, ne prelazi 50.000 eura. 

Maksimalni iznos poticaja ovisit će o kategoriji vozila - za električne automobile iznosi do 9000 eura, za plug-in vozila do 5000 eura, a do 2500 eura za motocikle i skutere.

Kako bi ostvarili pravo na sufinanciranje, svi zainteresirani građani trebaju prvo odabrati željeno vozilo te kontaktirati neko od prodajnih mjesta koje je evidentirano u bazi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:14