Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke Europe, a njena simbolika je zaista različita. Kod starih naroda ova biljka je bila simbol smrti i rođenja. Smatralo se da štiti od zlih sila, a da je spaljivanje njenog drva predznak smrti. Vjerovalo se da svirala izrađena od drva bazge služe za prijenos poruka s onog svijeta, da krošnju drva bazge nastanjuju duhovi te da je saveznica vještica, dok se vino od bobica bazge smatralo vilinskim pićem.
Ljekovitost bazge su poznavali i grčki i rimski liječnici koji su je koristili kao diuretik, za liječenje ženskih bolesti te kod upala kože i čireva. Također je od davnina poznato korištenje bazge i njenih pripravaka za poticanje znojenja i olakšavanje iskašljavanja, što je osobito podiglo njenu popularnost u srednjem vijeku.
Cvijet bazge se i danas koristi najčešće za pripravu čaja koji potiče znojenje kod osoba s povišenom temperaturom (kliničkim ispitivanjima je dokazano da ovaj učinak nije postojan kod zdravih osoba) i izlučivanje bronhijalnih žlijezda. Pije se kod stanja kao što su prehlade, gripe, glavobolja, reuma, upale sluznice, grla i uha. Bazga se koristila i u liječenju degenerativnih bolesti, a smatra se i da prevenira nastanak različitih oblika karcinoma.
Pošto je dokazano da sastojci bazge imaju antivirusno i antimikrobno djelovanje, bazga i njeni pripravci se konzumiraju i preventivno za sprečavanje gripe i prehlade te jačanje imuniteta. Dokazano je da učinkovito snižava razinu lošeg kolesterola te regulira razinu glukoze u krvi.
Cvijet bazge ima učinak da, uz znojenje, pojačava i mokrenje. Za ursolnu kiselinu koja je prisutna u cvijetu je dokazano i protuupalno djelovanje, dok β-amirinu ima hepatoprotektivno djelovanje.
Čaj od lišća bazge se preporučuje kod astme, bolesti srca, želuca, bubrega, pluća, jetre, i za čišćenje crijeva, a koristi se i kod vanjskih čireva jer ih rastvara i ublažava bol.
U kombinaciji s kaduljom lišće bazge se uzima kod unutarnjih vrućina. Čaj od unutarnje kore bazge se konzumira za liječenje kroničnog želučanog katara, za stimulaciju stolice, a u većoj količini ima učinak i kao sredstvo za povraćanje.
U prošlosti se kora koristila za liječenje žutice, vodene bolesti i kao sredstvo za pospješivanje menstruacije. Od korijena i kore radi se i mast protiv ekcema i psorijaze.
Plodovi bazge imaju slično djelovanje plodovima borovnice te su učinkoviti protiv proljeva, a od njih se spravljaju i pekmezi, kompoti te sokovi. Upravo se zbog bogatog nutritivnog sastava i obilja vitamina i drugih biološki aktivnih tvari, sok ili pekmez bazge daje bolesnicima s visokom temperaturom, a smatra se da čiste i regeneriraju i krv.
Sirup od zrelih bobica ukuhanih s medom ili šećerom čisti želudac i mokraćni mjehur. Kod pripreme i prerade bobica bazge je vrlo važno u potpunosti ukloniti peteljke s plodova.
Svježi i nezreli dijelovi bazge sadrže cijanogene glikozide, pa se biljka ne smije konzumirati bez prethodnog kuhanja ili prerade obzirom da se prilikom termičkih tretmana ovi štetni spojevi razlažu. Zreli plod i cvijet se smatraju sigurnim za upotrebu. Iako kod pravilne uporabe pripravaka bazge nisu zabilježene neželjene nuspojave, osobe s problemima srca moraju biti na oprezu.
Konzumacija nezrelih (zelenih) plodova, listova i kore kod osjetljivih osoba može izazvati tegobe u vidu slabosti, mučnine, povraćanja, proljeva, groznica, gušenja, teškog disanja, grčeva i vrtoglavica. Bazgu nipošto ne smiju koristiti trudnice i dojilje, kao ni osobe sa žučnim komplikacijama, one slabog želuca i aktivnog čira na želucu.
PRIPRAVCI
Čaj od cvijeta
Čaj od bazginog cvijeta se priprema na način da se 10 g suhih cvjetova prelije s 1 L kipuće vode nakon čega se smjesa ostavi stajati poklopljena pola sata prije nego li se procijedi. Čaj se može po želji zasladiti medom, a pije se po jedna šalica čaja svaka dva sata.
Čaj od lista
Čaj od bazginog lista se preporučuje piti kod bolesti bubrega, nedovoljnog mokrenja i šećerne bolesti, a priprema se tako da se četiri velike žlice suhog lišća bazge preliju s pola litre kipuće vode. Čaj se nakon hlađena procijedi i zasladi s dvije velike žlice meda, a piju se tri šalice čaja dnevno.
Čaj od korijena
Oko 15 g sitno narezanog korijena bazge se namače u 2,5 dl vina tijekom 15 do 20 sati. Suspenziji se doda jušna žlica meda te se sve prokuha 15 minuta nakon čega se poklopi i ostavi stajati jednako toliko vremena. Jedan dio pripravka se pije natašte, drugi pola sata prije ručka, a treći pola sata prije večere. Pripravak se uzima za liječenje vodene bolesti, kao sredstvo za mršavljenje i kod bolesti mokraćnih organa.
Čaj od bobica bazge i zelenog čaja s lozovačom i limunom
Ovaj čaj je preporučeno konzumirati u slučaju prehlade, a priprema se na način da se oko 5 g suhih bobica bazge zgnječi i doda im se 1 g zelenog čaja. Smjesa se prokuha uz dodatak 2 dl vode, a kada se čaj dijelom ohladi doda mu se sok jednog limuna i 0,2 dl lozovače. Procijeđeni čaj se pije u malim gutljajima tijekom dana.
Čajna mješavina za mokrenje
Mješavina (3 jušne žlice) sastavljena od po 30 g cvijeta bazge, peršinova ploda i borovice, te 10 g koromača se prelije sa pola litre kipuće vode i ostavi stajati poklopljena preko noći. Čaj je spreman za konzumaciju sutradan nakon što se procijedi, a preporučeno je piti tri puta dnevno po jednu šalicu čaja prije svakog obroka.
Čajna mješavina za iskašljavanje
Ovu mješavinu čini po 30 g cvijeta bazge i podbjela, te po 20 g cvijeta bijelog sljeza i koromača. Čaj se priprema tako da se tri žlice mješavine preliju s 400 ml kipuće vode. Sve se ostavi stajati 2 sata, nakon čega se procijedi i spremno je za konzumaciju. Pripravak se konzumira topao, svaka dva sata po jedna jušna žlica.
Čajna mješavina za kašalj
Ovu čajnu mješavinu sačinjavaju jednake količine cvijeta bazge, rosulje, lista pitomog kestena, trputca i timijana koje se pripremaju kao klasični uvarak tako da se tri velike žlice mješavine prelije s 400 ml kipuće vode, ostavi stajati 2 sata nakon čega se procijedi i konzumira toplo, svaka dva sata po jedna jušna žlica čaja.
Mješavina bazge i kamilice za inhaliranje
U posudu se stavi čajna žlica suhog cvijeta bazge i jedna žlica suhog cvijeta kamilice. Biljke se preliju s 400 ml vruće vode i puste kratko da odstoje nakon čega je pripravak spreman za inhaliranje i da bi trebao biti učinkovit kod nakupljene sluzi, upale sinusa i grla.
Sirup od cvjetova
Priprema se na način da se 35 cvjetova bazge, 2 kg šećera i kriške jednog limuna potope u 2 l vode. Sve se ostavi stajati tijekom 24 h uz povremeno miješanje nakon čega se odlije tekućina, a preostaloj smjesi se doda još 2 kg šećera, 2 l vode i limunska kiselina (12 dag). Ponovno se sve dobro miješa tijekom 24 h nakon čega se procijedi i sirup je spreman za upotrebu.
Vino od bazge
Priprema se tako da se 4 cvata bazge, 0,5 kg šećera, jedna čaša vinskog octa, sok i kora jednog limuna potope u 5 litara vode. Nakon što smjesa odstoji 24 h na toplom uz povremeno miješanje i procijedi se, spremna je za uporabu, a preporuka je konzumirati pola čaše vina nakon jela.
Marmelada od bobica
U oko 2 kg propasiranih, zrelih plodova bazge se doda 600 g šećera, sok jednog limuna, 50 g vanilin-šećera i cca 100-150 ml vode. Smjesa se lagano kuha sve dok glavnina tekućine ne ispari nakon čega se vruća marmelada ulije u prokuhane staklenke koje se potom odmah zatvore i stave na hlađenje.