StoryEditorOCM

ZLATNI SAVJETIKako sačuvati jabuke od propadanja? Evo što može sačuvati svježinu, otkrivamo i koja namirnica ubrzava sazrijevanje

Piše Posadi sam
10. listopada 2024. - 21:38

Ako u svom vrtu imate posađene jabuke i ove ste godine imali bogat urod, sigurno muku mučite na koji način plodove sačuvati kako bi što dulje ostali svježi. Sjajne savjete na tu temu donosi potal Posadi sam

Ovisno o sorti jabuka koje uzgajate, pišu, jabuke možete čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana ili ih dugoročno čuvati u sanducima za jabuke na hladnom, ali vlažnom mjestu.

Najbolji način za čuvanje jabuke

Kako bi jabuke što dulje ostale svježe, vrlo je važno ubrati ih sa peteljkom čime se smanjuje vjerojatnost brzog truljenja. Također, spremati se mogu jabuke koje nisu oštećene od udaraca, odnosno koje na sebi nemaju vidljivih oštećenja od bolesti i/ili štetnika.

Takve plodove prve pojedite ili, ako imate veću količinu, pretvorite ih u jabučni sok ili ocat.

Važno je znati kako je su za skladištenje pogodne domaće, netretirane jabuke, dok su one iz trgovina sigurno već bile u skladištima s kontroliranim uvjetima, a moguće da su i tretirane tvarima koje usporavaju njihovu zriobu.

Ovisno o tome koju sortu imate u vrtu, varira i vrijeme u kojem ih je moguće čuvati. Slatke sorte svježinu će u nekontroliranim uvjetima sačuvati samo nekoliko tjedana, dok se kiselkaste sorte, poput zelene „Granny smith“ u pravilnim uvjetima mogu očuvati i tijekom cijele zime.

Zamatanje u novinski papir

Kroz kratko razdoblje jabuke će očuvati svježinu ako ih nekoliko stavite  plastičnu ili papirnatu vrećicu i pohranite u hladnjak. Na ovaj čete način, zbog ograničenog prostora moći sačuvati samo manju količinu ovog omiljenog voća.

Veće količine pohranite u podrum, ali ne u kašetama u kojima su jabuke naslagane u nekoliko slojeva, već ih postavite u jednom sloju na police ili u plitke letvarice. Još dugotrajniju svježinu osigurat će zamatanje svakog ploda u novinski papir. Ovo je način kako su naši stari, još od davnina održavali svježinu jabukama, ali i ostalom voću. Kako je danas tiskarska industrija napredovala, i u bojama se više ne koristi olovo, nemajte straha kako će plodovi upiti štetne tvari. Naravno da ćete pred konzumaciju jabuke dobro oprati. Možete iskoristiti i papirnate vrećice ili pak papir.

Ovako zamotane jabuke redovito provjeravajte, kako bi ste uklonili eventualno oštećene plodove, jer samo jedna trula jabuka može uništiti sve one pohranjene u blizini.

I vodite računa o još jednom detalju. U blizini jabuka nikako nemojte skladištiti krumpir, jer će isti otpušta plin koji ubrzava sazrijevanje jabuka.

10. listopad 2024 21:39