StoryEditorOCM

SVE ŠTO TREBA ZNATIZnamo kako do potpora za maslinovo ulje: pročitajte tekst našeg stručnjaka, informirajte se na vrijeme i mirno spavajte

Piše Dr.sc. Marin Kukoč
14. listopada 2024. - 21:43

Kada je u ožujku ove godine na snagu stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu, zavladala je prilična panika među maslinarima, s obzirom na to da je uvedena obveza kako će za primanje potpore za ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje, korisnik morati imati registriranu dopunsku djelatnost za proizvodnju ulja u skladu s nacionalnim zakonodavstvom, što podrazumijeva i upis u Registar poreznih obveznika. Nije dugo trebalo da se Pravilnik ponovno izmijeni, pa je već u travnju ova odredba u potpunosti brisana.

Upravo Registar poreznih obveznika izaziva najveća pomutnje, s obzirom na to da mnogi poistovjećuju ulazak u sustav RPO s ulazom u sustav PDV-a, pa često odbijaju ulazak, "štiteći" svoj proizvod od 25 posto poskupljenja.

RPO nije isto što i sustav PDV-a

Međutim, radi se o dva potpuno različita pojma.

U sustav PDV-a ćete ući ako na godišnjoj razini ostvarite primitke u iznosu većem od 40.000 eura (od 1. siječnja 2025. prag se podiže na 50.000 eura), dok se u RPO upisujete kada vam prihod od primljenih potpora i prodaje vlastitih poljoprivrednih proizvoda u neprerađenom stanju prijeđe iznos od 10.680 eura.

Prodaja prerađevina, među koje spadaju i vino, rakija, maslinovo ulje, marmelade, ušećerene kore agruma i dr., podrazumijeva upis u RPO odmah po početku obavljanja djelatnosti, neovisno o ostvarenom prometu.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, obveza upisa u RPO za one koji prodaju maslinovo ulje ostaje i dalje, ali nije uvjet za ostvarivanje potpora za predano maslinovo ulje.

Dakle, potporu ćete ostvariti ako udovoljavate svim uvjetima koji su propisani Pravilnikom o provedni izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja i svim njegovim izmjenama, odnosno ako posjedujete najmanje 30 stabala maslina, te ako na listu E dostavite prijavu o prodaji minimalno 50 litara ekstra djevičanskog i/ili djevičanskog maslinova ulja.

Kao dokaz prodaje trebat će vam račun ili otkupni blok iz kojeg je razvidna količina prodanog i isporučenog ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinova ulja u godini za koju se podnosi Jedinstveni zahtjev, na način da je razvidno da je račun izdan za prodano ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje, što ujedno služi i kao potvrda o razvrstavanju u ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje.

Međutim, prodajete li ulje (ali i vino, likere, kolače i dr.), primjerice, na štandu, što je čest slučaj, riskirate mogućnost da vas nadležni inspektor kazni novčanom kaznom zbog nepoštivanja odredbe o upisu u RPO.

Ako znamo kako je najniži mjesečni iznos paušalnog poreza 16,95 eura, a najviši – za prihode od 30.600 do 40.000 eura, još uvijek niskih 60 eura, vrijedi se zapitati isplati li se riskirati ili platiti barem minimalnih 203,40 eura godišnje i mirno spavati.

 

 

14. listopad 2024 21:45