Pamtit će se ova jesen u Imotskom polju, bez obzira na sušu koja je ovo ljeto udarila po Imotskoj krajini. No, dvije kiše koje su pale u idealno vrijeme, tamo početkom i sredinom ljeta, po tvrdnjama vinara i vinogradara bez obzira što i nisu bile obimne, doprinijele su tome da će ovogodišnja berba grožđa u Imotskom polju biti upamćena po dobrome. Upamćena, tvrde vinogradari, po količini, ali i po kvaliteti grožđa.
Ovih dana sve vrvi po vinogradima. Upravo zbog najavljenog dobrog i kvalitetnog uroda čini nam se i da je više ljudi u berbi, i da su veseliji.
Nastavlja tradiciju
– Upravo je to tako – veli nam Ante Šimunović, novopečeni inženjer agronomije, smjer vinogradarstvo i vinarstvo, koji je praktički sa završnog ispita na fakultetu Mediteranskih kultura u Splitu, uletio u očev vinograd i s jakom ekipom berača krenuo u ovogodišnju berbu. A otac mu vlasnik poznate mini vinarije Šimunović, i još k tome prvi vinar kojemu je autohtona kujundžuša donijela status vrhunskog vina.
– Moram priznati, reče nam mladi stručnjak, da sam iznimno zadovoljan urodom. Ja sam iz stare obitelji čiji su preci oduvijek uzgajali vinovu lozu, pa moj pradjed, djed, otac, kako s očeve, tako i s majčine strane. I kud bih ja drugdje, nego na studij vinogradarstva i vinarstva i nastaviti tu tradiciju. A ovogodišnji urod, samo Bogu velikome hvala. Izvrsne kiseline, izvrstan slador, zdravo zrno, zdrav grozd i dakako da će vino biti odlično. Imat ćemo još vrhunske Kujundžuše. Evo ovdje na zapadnom dijelu Imotskog polja prema Prološcu nema vinograda koji nije rodio. Bilo je ovdje malo krupe, ali nije nanijela veliku štetu. Po svemu sudeći, upamtit ćemo ovu godinu – veli Ante dok petnaestak berača i beračica traži korpu više.
– Ante, ostavi sada priču i novinare, donesi mi nekoliko gajbi – viče na Antu jedna postarija beračica. Nemam više di staviti grožđe, sve je puno, veli.
Na naše pitanje kako ide berba i kako ocjenjuje urod, podignula je obje ruke u zrak i govori:
– Eto godinama sam u vinogradima u berbi, bilo je istina izvrsnih uroda, ali ruku na srce ovogodišnja kujundžuša je izvrsna i o njoj će se pričati. Evo vidite svaka loza puna, ali ono dovoljno puna da na njoj osim količine ima i kvalitete. Pa kažu mi ljudi okolo da je osamnaest, dvadeset gradi, neke sorte koje nisu naše i po dvadeset i dva grada. Odlično. Bože, fala ti – veli nam beračica.
Muljača u pogonu
Zapišite i ovo, nadovezuje se mladi inženjer Ante, koji već 1. listopada nastavlja studij u Zagrebu. Hoće Ante magistrirati, treba preuzeti očevu vinariju prava struka.
– Idem, ali idem zadovoljan, jer nema veće sreće u vinogradara kada mu je grožđe zdravo i spremno za preradu. Veseli me da je i ostalim mojim prijateljima iz udruge “Cvit razgovora”, gdje smo sve mladi i obrazovani vinogradari i vinari, berba slična. Biti će dobrog vina i imotska vina, posebno Kujundžuša, i dalje će biti vrhunska. Neće se postidjeti biti na svakom stolu – veli nam radosni Ante Šimunović.
Proći Imotskim poljem i vidjeti vinograde pune grožđa svakako je zanimljivo. A od Prološkoga blata, preko Šumeta, pa Muića polja, te dalje prema Vinjanima, Zmijavcima, Runovićima, svugdje ista slika. Bere se zdravo i kvalitetno grožđe.
Oni koji su već obavili berbu u svojim su podrumima. U novom podrumu mladog inženjera Tomislava Jerkovića, koji s bratom Matom nastavlja bogatu tradiciju svoga oca u proizvodnji kvalitetnih vina, susrećem uz Tomislava i brata mu Matu još nekoliko prijatelja. U punom pogonu je muljača koja odvaja zrno od peteljke, pa pneumatska preša za grožđe i prve kapi slatkog mošta već pune velike tankove.
Odličan urod aronije
– U punom smo poslu, jer imamo dobru berbu. Osim grožđa iz naših vinograda, otkupili smo ga i od naših prijatelja, kooperanata koji uzgajaju kvalitetno grožđe godinama, sve su to prokušani vinogradari. A ova godina je posebna, kvalitetom i kvantitetom. Sada ostaje posao za struku u podrumima, jer bez stručne obrade i nadgledanja nema ni dobroga vina. Loza se ove godine pobrinula za kvalitetu i količinu, a na nama je sada rad i stvaranje kvalitetnih vina. Mogu odgovorno tvrditi da ćemo od ove berbe imati visoko kvalitetna vina – kaže inženjer agronomije Tomislav Jerković.
I da ovu lijepu priču iz Imotskog polja uobličimo još jednom kvalitetnom berbom, usput smo navratili među nasade aronije mladog poljoprivrednika Mirka Gadže iz Glavine Donje, i to u Muića polju na središnjem dijelu Imotskog polja. Tamo je isto cijela obitelj u branju aronije.
– Ova godina je uistinu rekordna. Istina pomogao je mojoj aroniji i novi sustav natapanja kap po kap, no cijela godina bez obzira na sušu bila je nekako zdrava za aroniju. Urod će biti odličan, a onda i prerada koja slijedi donijet će na tržište, koje nije upitno, podosta soka i ostalih prerađevina najzdravije biljke na svijetu – istaknuo je Mirko Gadžo.