StoryEditorOCM

PREPORUKANe žurite! Maslina još uvijek dozrijeva, nije spremna za berbu - poručuju iz resornog ministarstva

Piše Tihana Marović
4. listopada 2024. - 14:15

- U svim hrvatskim maslinarskim uzgojnim područjima maslina još uvijek dozrijeva tj. stvara ulje i nije spremna za berbu - stoji u službenoj preporuci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, objavljenoj u četvrtak na njihovim mrežnim stranicama.

Rezultat je to projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja", koji se počeo provoditi 2018. godine uoči berbe maslina, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu.

- Ukupno stanje u maslinarskim područjima Republike Hrvatske obilježeno je za sada velikim količinama vlage tj. kiše. Maslina se oporavlja i sada nas očekuje period stvaranja mase, ponajprije naglim upijanjem vode. Sve masline koje su patile sušu brzo će upijati vodu, tako da će samo na izgled situacija biti zadovoljavajuća. Ono što je upitno kod takvih maslina je stvaranje kvalitetne suhe tvari iz koje proizlazi i stvaranje kvalitetnog ulja.

Optimalan termin berbe za većinu sorata neće biti tako brz, pa se nakon kiša preporuča tretiranje protiv štetnika, kako bi se maslini ostavilo dovoljno vremena za postepeno dozrijevanje. Preporuča se dodatno tretiranje maslinika sa zaštitnim sredstvima kojima je karenca do 25 dana. Optimalni termin berbe ne očekuje se prije, osim za sorte oblica i istarska bjelica koje su imala optimalne uvijete i navodnjavanje.

Maslinari ne trebaju žuriti sa berbom, štetnika je malo tj. neznatno, analizirani plodovi savršeno su zdravi, a ova kiša koja momentalno pada dodatno povećava masu masline. Tako da bi berbom samo smanjili kvalitetu i količinu ulja. Plod masline još je uvijek tvrd i čvrsto se drži za peteljku, a eventualnom berbom dolazilo bi do oštećenja grana što bi pogodovalo razvoju bolesti stabla - stoji u najnovijoj preporuci Ministarstva. 

04. listopad 2024 14:22