StoryEditorOCM

POSTIRA 2024.Mirta Šurjak, Tomislav Jelinčić, Davor Meštrović i Matea Slogar - branit će hrvatske boje na Svjetskom prvenstvu u branju maslina ovoga petka

Piše IVICA RADIĆ
10. listopada 2024. - 10:22

Sedmo Svjetsko prvenstvo u branju maslina održat će se u petak u Postirima, u organizaciji njihove Poljoprivredne zadruge i Turističke zajednice koje su organizirale i sva dosadašnja natjecanja. Sudjelovat će 13 reprezentacija, a  svoj dolazak i vještinu branja maslina najavile su reprezentacije Poljske, Slovačke, SAD-a, Švedske, Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva, Litve, Irske, Albanije, Latvije, Perua, Digitalnih nomada i Hrvatske.

Naslov pobjednika brani reprezentacija Hrvatske koju su lani sačinjavali postirski ugostitelji. 

- Ove godine odlučili smo odmoriti lokalne snage i dati priliku da se iskažu u berbi maslina  TV novinarima i voditeljima koji su često izvještavali s dosadašnjih Svjetskih prvenstava - pojasnila je, u ime organizatora, Ivana Jelinčić, direktorica postirske Turističke zajednice, a potom otkrila i imena TV-lica koji će braniti boje „Lijepe naše“. 

Hrvatsku momčad predvodit će postirske gore list Tomislav Jelinčić (RTL) koji u Postirima ima svoj maslinik i svoje ulje. Za taktiku će biti zadužena Mirta Šurjak (HRT) koja je tu disciplinu usavršila prateći „Hajduka“ pa će ona odlučivati tko će u vrh napada odnosno stabla, a tko će brati po krilima.   

Davor Meštrović (HRT), osvjedočeni ranoranioc (Dobro jutro Hrvatska),  spreman je  na rad od rane zore dok još mnogi spavaju, a u maslinicima upravo „jutro nosi posao“. Matea Slogar (Nova TV) radila je u redakciji vanjske politike pa joj to iskustvo može pomoći kako bračko ulje što bolje plasirati na svjetsko tržište te povezati i ulje, i turizam i gastronomiju. 

Svaku reprezentaciju čine četiri berača, dva muškarca i dvije žene. Natjecat će se u spretnosti branja maslina „na sakete“ odnosno u tradicionalnom ručnom branju. Konačni pobjednik bit će ona reprezentacija čija količina ubranih maslina bude najteža na vagi.

Jedinstveno svjetsko natjecanje počinje u petak u 10,30 sati u masliniku sv. Josipa na Glavici dok je svečano proglašenje pobjednika s dodjelom nagrada na rasporedu u subotu u 18 sati u dvorani hotelu „Pastura“. 

 

10. listopad 2024 10:26