U srcu Brača, u malenom mjestu Postira, od 10. do 13. listopada 2024., održano je sedmo Svjetsko prvenstvo u branju maslina, manifestacija koja okuplja ljubitelje i entuzijaste maslinarstva iz svih krajeva svijeta. Natjecanje se već tradicionalno održava u masliniku Sv. Josipa ponad Postira, u vlasništvu postirske župe. Ovo jedinstveno natjecanje posvećeno je tradicionalnom ručnom branju maslina, baš onako kako su to radili naši stari – u tišini prirode, s poštovanjem prema zemlji i njezinim plodovima.
Prvenstvo je ove godine ugostilo 13 zemalja iz cijeloga svijeta. Litva, Poljska, Albanija, Irska, Latvija, Peru, Slovačka, Srbija, Švedska, Ujedinjenog Kraljevstvo, SAD, Hrvatska kao i tim Digitalnih nomada, kojeg su ove godine sačinjavali radnici na daljinu iz Nizozemske, SAD-a i Hrvatske.
Stoljećima čuvana baština Damacije
Maslinarstvo je u Dalmaciji i na Braču više od poljoprivredne djelatnosti – to je način života. Branje maslina ručno, onako kako su to radili naši stari, dio je dugogodišnje tradicije koja je duboko ukorijenjena u životu Dalmacije, a posebno na otocima poput Brača.
Natjecanje koje spaja svijet
Ove godine, među sudionicima, moglo se primijetiti izvanredno šarenilo kultura i jezika. Neki od natjecatelja po prvi put su došli u Hrvatsku, a nekima je, kao ekipi iz SAD-a, ovo bio prvi susret sa stablom masline uživo. Za njih, ovo iskustvo bilo je ne samo izazov, već i prava mala lekcija o maslini, njenom značenju i važnosti za ljude ovih prostora.
-Ovo mi je prvi put u Hrvatskoj, prvi put na natjecanju i prvi put uopće da vidim stablo masline uživo. Uzbuđen sam i nadam se da ćemo ostvariti dobar rezultat i da ćemo dosljedno prezentirati našu zemlju te se kući vratiti s bogatim iskustvom, velikim znanjem o vašoj kulturu, zemlji i tradiciji koju njegujete.
Ideja vam je odlična i promocija same zemlje i baštine. Odlučili smo se prijaviti na nagovor prijatelja, koji je sudjelovao prije nekoliko godina i bio oduševljen. Uz predivno vrijeme, stvarno uživam u branju, opuštajuće je i definitivno ću se vratiti. Ako ne na natjecanje, onda u Hrvatsku, da mogu uživati u vašim ljepotama, izjavio je predstavnik američkog tima William Penserino.
Za predstavnike Ujedinjenog Kraljevstva, ovo nije prvi put da beru masline, ali je prvi put da beru rukama i da sudjeluju u natjecanju, za koje smatraju da je briljantna ideja i jako im se svidjelo. Nije im do pobjede, kako kažu, već im je bitnije sudjelovanje, upoznavanje ljudi iz drugih krajeva svijeta, učenje o novim kulturama i tradicijama, a povrh svega se žele dobro zabaviti.
Ekipa Srbije je već treći put sudionik na ovom prvenstvu, u kojem su ‘guštali‘, zabavljali se ali isto tako su marljivo, brzo i efikasno brali.
- Za razliku od SAD-a, mi smo u prednosti, hahaha. Mi makar redovito dolazimo na more, pa smo vidjeli maslinu, ali znamo brati šljive, višnje pa nam i nije tako teško. Ne ‘pucamo‘ na prvo mjesto, ali drugo ili treće očekujemo, iskreno je izjavila predstavnica Srbije.
Većina natjecatelja složila se da im konačni plasman nije bio od presudne važnosti. Istaknuli su kako je prava vrijednost ovog natjecanja u samoj ideji okupljanja, zajedništvu i prilici da dijele iskustva s ljudima iz različitih kultura i stvaranju neprocjenjivih uspomena i prijateljstava, koja će trajati mnogo duže od samog natjecanja.
Poznata TV lica kao predstavnici Hrvatske
- Ove godine odlučili smo odmoriti lokalne snage i dati priliku da se iskažu u berbi maslina TV novinari i voditelji, koji su često izvještavali s dosadašnjih Svjetskih prvenstava, pojasnila je u ime organizatora, Ivana Jelinčić, direktorica postirske Turističke zajednice.
Reprezentacija Hrvatske je tako ove godine bila sastavljena od novinara i urednika iz triju najvećih nacionalnih televizija – kapetana Tomislava Jelinčića s RTL-a, koji u Postirima ima svoj maslinik i svoje ulje, a potajna mu je želja prebaciti ovo natjecanje u svoj OPG, zatim Matee Slogar s Nova TV, koja je radila u redakciji vanjske politike, pa joj ovo iskustvo može pomoći kako bračko ulje što bolje plasirati na svjetsko tržište te povezati i ulje, i turizam i gastronomiju, Mirte Šurjak i Davora Meštrovića s HRT-a, gdje je Mirta bila zadužena za taktiku, koju je usavršila prateći Hajduka te je odlučila tko ide u vrh napada odnosno stabala, te tko će brati po krilima, a njen kolega Davor, osvjedočeni ranoranioc (emisija ‘Dobro jutro Hrvatska‘), bio je spreman na rad od rane zore, dok su mnogi još spavali.
Litva na vrhu, Hrvati na drugom mjestu
Prema pravilima, berački se timovi sastoje od po dvije beračice i dva berača, koji su morali pokazati spretnost i brzinu u branju maslina, poštujući i promovirajući bračku tradiciju, berući isključivo rukama, sakupljajući masline u sakete, jutene pregače iz kojih se ubrane masline prebacuju u timske kašete.
Na Svjetskom prvenstvu u branju maslina već smo navikli da odlične rezultate postižu timovi iz zemalja koje s maslinama i nemaju nekakve veze, pa tako ove godine u ovom šarmantnom i prijateljskom natjecanju, naslov svjetskih prvaka u branju maslina nikada nije otišao sjevernije.
Na ovogodišnjem sedmom Svjetskom prvenstvu u branju maslina, u 45 zadanih minuta, četveročlani tim iz Litve je pokazao iznimnu vještinu i ubrao uvjerljivo najviše maslina, čak 90,2kg i s drugim najboljim rezultatom svih vremena odnio naslov i medalje od bračkog kamena na daleki Baltik, u zemlju bez ijedne masline.
- Da vam budem iskren, mi u Litvi nemamo ni jedno jedino stablo masline, potvrđuje kapetan novopečenih svjetskih prvaka Tadas Danauskas, iznenađen ovim uspjehom, ali imamo svega drugoga: jabuke, krumpire, trešnje,višnje, šljiva… I imali smo veliko srce, veliku želju i pripremili smo se, trudili i eto, zaslužili ovo.
Iznenađujuće dobro drugo mjesto ‘ubrala‘ je, s točno 77 kg ubranih maslina reprezentacija Hrvatske, a trećeplasirani je bio tim iz Poljske, sastavljen od potpuno novih članova, koji su vrlo uspješno zamijenili svoje zemljake, dotadašnje dvostruke svjetske prvake.
- Ovo je puno teže nego komentirati Hajduka na Poljudu. Vjerujte, iako je sve trajalo 45 minuta, umorila sam se kao i većina drugih berača. Ipak, bilo je i te kako zanimljivo. Dobivala sam i brojne savjete od publike poput ‘Ajde, sad puoj na drugu bondu, hod na drugo krilo, išoj se na maslinu‘.
Ja sam bila na krilu, nekako mi je krilo najbolje i to je jedino što znam, a drugi me nisu baš slušali. Zadatak nije bio baš lagan, jer uvijek je u sportu najteže obranit prošlogodišnju titulu naslova prvaka, nego osvojiti ga ispočetka. Ali, ja sam jako zadovoljna sa svojim timom, s obzirom da su ove godine masline jako dobro rodile, bilo je puno ‘fruta‘, kako kažu ovdje na otoku i bilo je puno posla oko te jedne masline.
Znači, s jedne masline popriličan broj kilograma, što je eto na kraju rezultiralo drugim mjestom i mi smo jako zadovoljni - kazala je nakon natjecanja Mirta Šurjak, koja ima iskustva u branju maslina, jer ima svoj maslinik na susjednome Hvaru.
Davor Meštrović i Matea Slogar priznali su kako po prvi put u životu beru masline. Naši reprezentativci imali su snažnu podršku publike, osobite one mlađe, koji se nisu umorili skandirati ‘Hrvatska, Hrvatska‘...
No, pobjeda u ovom natjecanju nije bila jedini cilj – svi su sudionici s ponosom isticali kako je pravi dobitak bilo samo sudjelovanje, druženje i učenje o maslinama u autentičnom mediteranskom okruženju.
Sunce, masline i otočki ugođaj
Vrijeme je ove godine bilo na strani organizatora – sunčani dani i ugodna temperatura stvorili su idealne uvjete za branje maslina i uživanje u dalmatinskoj jeseni. Na svakom koraku osjećala se pozitivna energija – smijeh, razgovori na različitim jezicima, a atmosfera je bila prožeta vedrinom i zajedništvom.
Nakon branja maslina, natjecatelji su uživali u lokalnoj gastronomiji ‘Kaštil Gospodnetić‘-a, od degustacije domaćih specijaliteta, lokalnih vina do najkvalitetnijeg maslinovog ulja. Upravo takvi trenuci – kada se pod vedrim dalmatinskim nebom uz domaću hranu i piće slave male pobjede – pokazuju pravu srž ovog događaja. Sve je ovdje bilo prožeto duhom Mediterana, gdje se rad i uživanje ne odvajaju, već su isprepleteni u savršenu harmoniju života.
Ponos Postira i lokalne zajednice
Postira, kao domaćin ovog natjecanja, s ponosom su istaknula svoju dugu tradiciju maslinarstva i ulogu u očuvanju ovog naslijeđa. Direktorica TZO Postira, Ivana Jelinčić, već godinama živi uz i za ovaj događaj, koji je 2019. godine osvojio prvu nagradu međunarodne neprofitne organizacije Creative Tourism Network u kategoriji ‘Najbolje kreativno iskustvo u turizmu‘ u konkurenciji više od 160 prijavljenih događanja, nije skrivala svoj ponos što je upravo ovo malo mjesto postalo domaćin događaja koji okuplja ljude iz cijelog svijeta, te je naglasila koliko je važno za lokalnu zajednicu biti domaćin ovakvog događaja koji promiče ne samo maslinarstvo, već i sve ono što Brač i Dalmacija mogu ponuditi – autentičnost, gostoprimstvo i prirodne ljepote.
- Zahvaljujući Svjetskom prvenstvu čitav je svijet čuo za Postira, a naše je malo misto tokom ovih godina ugostilo timove s gotovo svih kontinenata.
Kroz ovaj događaj uspješno promoviramo Postira i postirsku, bračku i hrvatsku maslinarsku tradiciju, ali kroz druženje i razmjene iskustava stvaramo nova prijateljstva i veze s ljudima iz cijelog svijeta, izjavila je mlada direktorica, ne skrivajući zadovoljstvo ovim jedinstvenim događajem, kojeg uz Općinu, TZO Postira organiziraju postirska Poljoprivredna zadruga te agencija Aldura sport, sa željom da promoviraju otočko i postirsko maslinarstvo, potičući druženje, razmjenu iskustva i upoznavanja maslinarske tradicije različitih zemalja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....