Iako je Ministarstvo poljoprivrede objavilo preporuku početkom listopada da se pričeka s berbom maslina jer još uvijek dozrijevaju, veliki broj maslinara diljem Dalmacije ipak ih nije poslušao, te su ranije krenuli s berbom (prva polovica listopada, op.a.)
Jedan od njih je Olijen Jovanović, maslinar iz Podstrane.
– Jako sam zadovoljan urodom, svih 250 maslina je maksimalno rodilo. No nisam zadovoljan time što sam od svibnja do kraja rujna 120 dana konstantno svaku noć zalijevao masline i potrošio točno tisuću kubika vode, a to je trošak od dvije tisuće eura! Da to nisam učinio, ova bi maslina svoje plodove odbacila, te ih ne bi bilo ni 10 posto.
Akcent stavljam na tu vodu jer nas lokalna samouprava i županija ne razumiju i ne podržavaju. Imam osjećaj da se to namjerno radi jer ovo su zemlje pogodne za neke građevinske radove, a mi domicilno stanovništvo ćemo uskoro ostati bez maslina i bez zemlje – kazao nam je Olijen, pa nadodao:
– Svake godine uberem u prosjeku tri i pol tone, znači svake godine imam od 500 do 600 litara ulja. A ove godine očekujem i više od četiri tone, ali neću još ništa govoriti o ulju jer može se dogoditi da mi za to ne baci ni 500 litara ulja – oprezan je.
Subvencije za vodu
O velikim troškovima za vodu na tom području razgovarali smo i s agronomom Draženom Vlašićem, koji nam je naveo kakvo je stanje u drugim dijelovima naše države.
– Značajni trošak u proizvodnji maslina i maslinova ulja je voda. Imamo prekrasni ambijent, sunce i zemlju, ali voda je ona koja daje život. No, cijena te vode je ogromna i dođe do dva eura po kubiku. U nekim drugim lokalnim samoupravama, a izdvojio bih Istru, gdje su prepoznali da trebaju biti potpora poljoprivrednim proizvođačima, išli su na subvencije za vodu i na taj način olakšali proizvodnju maslina i ostalih poljoprivrednih kultura. Zato apeliramo da odgovorni uvide taj problem i da iziđu u susret poljoprivrednicima – poručio je Vlašić.
A na berbu je stigao i dr. sc. Josip Tadić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša kako bi nam sa stručne strane rekao nešto više o tome kakva je ova maslinarska godina.
– Napad muhe je ove godine izostao zbog jako sušnog razdoblja, ne samo tijekom ljeta, već i prije njega. Zbog toga su plodovi ostali iznimno zdravi, te na njima nema nikakvih uboda. No ono što ne ide u prilog maslinarima, kao ni maslini, jest to što su u posljednje vrijeme pale velike količine oborina, a samim time se povećala količina vode unutar ploda masline, što smanjuje randman ploda.
Moram naglasiti da su plodovi još uvijek zeleni (10. listopada, op.a), odnosno proces dozrijevanja još uvijek nije završen. To znači da se može određeno vrijeme pustiti maslinu da odradi biosintezu unutar ploda, međutim tu moramo biti dosta oprezni. Tako da bi najbolja preporuka bila svaki dan pratiti maslinik i provjeravati stanje da ne bi došlo do naglog opadanja ploda ili da ne bi došlo do zaraze – naveo je Tadić.
Ništa bez marende
Nakon što su se berači dobro umorili i oznojili, došlo je vrijeme za kvalitetnu marendu. Radnike su na stolovima dočekala dva pladnja soparnika i boca domaćeg vina, koji su im odmah vratili osmijehe na umorna lica.
– Soparnik je nekad bila sirotinjska hrana, a sad ga jedu samo gospoda – našalili su se, a mi smo ih pustili da se odmore i nakratko porazgovarali s Jozom Žanićem, predsjednikom udruge maslinara “Toć”, na čijem smo se masliniku i došli u berbu.
– Svi ovi ljudi su iskusni maslinari, ali sve ovisi o tome kakva je godina. Znači, ove godine je bilo sušno ljeto, nije bilo mušice, ali evo sada je pala kiša. Onda ljudi znaju grintati kad plod ima težinu, ali nema ulja. No ulja ima isto, samo što se plaća veća prerada jer se nakupilo dosta vode. A što se ove godine tiče, mislim da će kad se podvuče crta biti odlična – zaključio je Jozo.