StoryEditorOCM
Ostalopovijesni trenutak

Hrvatska i Brazil uskoro dobivaju prvi ilustrirani dječji hrvatsko-portugalski rječnik! Sve je napravila Ličanka Maja

Piše KULTURA SD
14. srpnja 2023. - 11:44

S velikim entuzijazmom i zadovoljstvom predstavljen je prvi ilustrirani „Dječji hrvatsko-portugalski rječnik“ u brazilskom Sao Paulu, namijenjen prvenstveno malim potomcima Hrvata u Brazilu i svim početnicima koji žele savladati oba jezika.

Ovaj događaj obilježit će povijesni trenutak, budući da se radi o prvom dječjem hrvatsko-portugalskom rječniku u Brazilu i Hrvatskoj.

Rječnik sadrži više od 1.000 riječi, a napisala ga je profesorica Maja Kvaternik Fernandes Leite, prevoditeljica i majka dvoje djece, koja je prije osam godina osnovala obitelj u Južnoj Americi, u Brazilu. Potaknuta nedostatkom materijala za podučavanje djece hrvatskom jeziku u Brazilu, predano se posvetila ovom jedinstvenom projektu.

Rođena u gradu Otočcu, u Hrvatskoj, diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru, prevoditeljica je i profesorica hrvatskog jezika u najstarijem hrvatskom društvu Croatia Sacra Paulistana, koje djeluje od davne 1951. godine.

Važnost ovog dosad neobjavljenog rada nadilazi granice, dopirući do brazilskih obitelji, kao i do obitelji u Hrvatskoj. Izdavanjem rječnika, korisnog svakom početniku u oba jezika, obogatit će se dječje jezično znanje te uspješno potaknuti na razumijevanje kulturne raznolikosti.

Zanimljivo je da autorica dječakom s naslovnice rječnika odaje čast svom rodnom zavičaju, Gackoj dolini i gradu Otočcu. Dječak je odjeven u tradicionalnu ličku folklornu odjeću, nosi ličku kapu, vunene čarape i ličke coklje, a u ruci drži tamburicu.

Djevojčicom s naslovnice rječnika, odjevenom u haljinu brazilskih boja i s amazonskim cvijećem u kosi, odaje čast zemlji u kojoj je osnovala svoju obitelj i živi zadnjih osam godina.

Osim toga, projekt financiraju Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i hrvatsko društvo Croatia Sacra Paulistana, što upućuje na institucionalnu podršku ovoj važnoj inicijativi.

Svaku riječ prati zanimljiva ilustracija izvođena u više ručnih tehnika brazilske ilustratorice Marine Almeida Mendes, Majine prijateljice s kojom je radila u osnovnoj školi i dječjem vrtiću, a čiji su prethodni ilustrativni radovi već poznati široj brazilskoj publici. Talentirana ilustratorica iznimno je zahvalna na predivnoj suradnji s hrvatskim narodom, osobito s Majom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 03:24