Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Književnostvirus u kulturi

Zbog koronavirusa odgođen kultni ‘Pričigin‘: određen novi termin s istim jakim programom i gostima

Piše Siniša Kekez
10. ožujka 2020. - 11:40
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Iako bi se laički pomislilo da virus ne može napasti čovjeka koji pripovijeda, četrnaesti splitski festival pričanja priča "Pričigin", koji se trebao održati od utorka 17. do subote 21. ožujka, odgođen je, najvjerojatnije do rujna.

Kako je za Slobodnu Dalmaciju rekao urednik programa Nebojša Lujanović, tu su odluku donijeli zbog društvene odgovornosti. "Danima smo se opirali histeriji oko koronavirusa, a onda smo shvatili da ne bi želimo da pola grada završi u karanteni. Naši programi okupljaju po osamsto-devetsto ljudi, poneki i po tisuću. I to u prostoru koji pruža manje kvadrature po posjetitelju. Nekoliko je programa ove godine koji bi zasigurno bili masovno posjećeni kao što su večer splitske feralovske satire, koncert Amire Medunjanin ili večer vlaškog humora, da navedem samo neke.

Uglavnom, donijeli smo takvu odluku sa čvrstim stavom da se ovaj "Pričigin" ne otkaže nego odgodi i ponovi s istim gostima u istom programu, najvjerojatnije u rujnu, do kada bi ljetne vrućine trebale dotući ovu vrstu virusa gripe. Žao nam je naravno jer smo puno truda uložili u dogovaranje programa, koji je odličan", rekao je Lujanović.

On je dodao da srećom nemaju velikih troškova s otkazivanjem, osim nekoliko avionskih karata. Hoteli će prihvatiti otkazivanje rezervacija bez dodatnih troškova. Nisu, kaže, za održavanje "Pričigina" preko live streama jer osim dodatnih troškova takvo je događanje izvan pričiginskog duha, koji obilježava intenzivna interakcija s publikom.

Radi informativnosti, a ne da dodatno traumatiziramo publiku, recimo da se na ovogodišnjem Pričiginu stvarno imalo koga i što čuti. Za prvi dan bile su najavljene "Pičiginske priče" Patricije Horvat uz Anelu Borčić, Marka Dejanovića, Zorana Krušvara, Silviju Šesto, Igora Štiksa i Teu Tulić. Poslije njih izašlo bi 20-ak polaznika Glumačkoga studija "PlayDrame" koji bi scenski izveli najuspjelije priče proteklih godina.

Drugoga dana, u srijedu, također u MKC-u, predstavila bi se "pera u službi stranih režima i fondova" Dragan Bursać, Boris Dežulović, Zlatko Gall, Andrea Topić i Silvana Uzinić, uz moderiranje Nebojše Lujanovića. Poslije toga u " Bellevuea" predstavili bi se slovenski pisci.

Trećeg dana glumci Mijo Jurišić, Uršula Najev, Maro Nejašmić Banić, Ana Marija Veselčić i Donat Zeko, u režiji Marija Glavaša, pričali bi što su sve odglumili u stvarnom životu.

Poslije njih, uz moderaciju Mladena Vukovića, priče iz Zagore o neobičnim navikama pričali bi Nikola Kujundžić, Joško Marušić, Ljubomir Gudelj, Marijan Grbavac, Ante Žužul Marinović i Vedran Kukavica.

U petak, na Svjetski dan pripovijedanja, a s Amirom Medunjanin o sevdahu kao priči u pjesmi" popričao bi Boris Dežulović, a u 21 sat na znakovitu temu "Kako sam zbog virusa prešao granice i dočepao se oaze Grenlanda", uz moderiranje Kruna Lokotara, pričali bi Lamija Begagić, Emir Imamović Pirke, Namik Kabil, Nikola Kuprešanin, Josip Vujčić i Dr. Fric.

U subotu bi tradicionalno u GKM-u pričala djeca, a na Peristilu izviđači. Tako je naime trebalo biti, da koronavirus publiku nije doveo u korotu. Šteta, da je "Pričigin" počeo tjedan prije, vjerojatno bi podigao imunitet publike.

Ali treba zapamtiti ovaj program i sudionike i u rujnu ih izvaditi iz škafeta i poći u ugodno rashlađeni MKC.

#PRIčIGIN ODGODA 2020#NEBOJšA LUJANOVIć#KORONAVIRUS

Izdvojeno