stdClass Object ( [id] => 1074912 [title] => Poirot bi u Splitu morao trpjeti podjebavanja ekipe sa zidića, a Marlowe bi ispalio na živce, zato je moj Nalis veća faca, tvrdi Ivica Ivanišević [alias] => poirot-bi-u-splitu-morao-trpjeti-podjebavanja-ekipe-sa-zidica-a-marlowe-bi-ispalio-na-zivce-zato-je-moj-nalis-veca-faca-tvrdi-ivica-ivanisevic [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na uglačanom kamenu u srcu Dioklecijanove palače, blizu Peristila, leži mrtav rimski legionar. Nije ubijen nožem, mačem ni kopljem nego metkom. Vrijeme je sadašnje, a u ljetnom Splitu, koji puca po šavovima od turista, teško se i probiti do mjesta zločina, a identitet pokojnika je nepoznat. Tako započinje novi roman Ivice Ivaniševića, kolumnista Slobodne Dalmacije i književnika, a potraga za počiniteljima vodit će istražitelje po brojnim gradskim kvartovima, marini, ali i nerazvikanim lokalima u kojima se još uvijek može pronaći dobra domaća hrana.

Nakon, čini mi se, desetak knjiga različitih žanrova, "Sutra je novi ručak" tvoj je prvi krimić. Što te vodilo k njemu?

- Sve me vodilo k njemu. Detektivske romane čitam od malih nogu. Na njima sam čak i diplomirao, što je razmjerno bizaran i rijedak izbor za nekoga tko je studirao sociologiju. Uostalom, krimiće sam i pisao, ali ne u prozi: dvije detekcijske drame emitirane su mi na Drugom programu Hrvatskog radija. Bilo je, dakle, samo pitanje vremena kad će se moja strast prema toj vrsti štiva pretočiti u romaneskni slog.

Što je bila tema toga davnog diplomskog rada i ima li tvoj roman ikakve veze s njom?

- Naslov rada bio je, naravno, pretenciozno dugačak i štreberski kobasičast, pa sam ga u međuvremenu uspješno zaboravio. Ali zato pamtim da sam se bavio američkom školom hard-boiled krimića koju neizmjerno poštujem, ali joj kao pisac vrlo malo dugujem. Da ne bude nikakve zabune, još i manje dugujem klasičnom engleskom whodunitu ili nekoj trećoj nacionalnoj tradiciji. Kad bih, zaklonjen nekim zvučnim pseudonimom, pisao priče koje su situirane na vreli asfalt Los Angelesa ili u vrištine grofovije Northumberland, vjerojatno bih se mogao disciplinirati pa strogo slijediti čvrsti žanrovski protokol.

Ali moj roman zbiva se u suvremenom Splitu, a u njemu jedva da ima mjesta i za moga inspektora Marija Nalisa, a kamoli tek za Philipa Marlowea ili Herculea Poirota.

Prčeviti, nepotkupljivi američki detektiv ovdje bi, u zemlji neiskorjenjive, kapilarne korupcije pod visokim državnim pokroviteljstvom ispalio na živce, propio se i umro od zatajenja jetre, a mali Belgijanac morao bi dovijeka trpjeti podjebavanja ekipe sa zidića. Zato sam morao smisliti istražitelja koji će biti malo veća faca od njih. Mario Nalis nije čovjek od akcije, nikad se nije potukao, barem ne ozbiljno, nikad nije pucao u čovjeka niti za bilo kime jurio automobilom na otvorenoj cesti, nije deduktivni genije, nema osobitih socijalnih vještina, nije čak ni blagoslovljen intuicijom.

Vrlinama oskudijeva, ali je zato prekrcan manama: bio je loš muž, još uvijek je loš otac, usamljenik je konfliktne naravi, prezire sve autoritete, prekomjerno puši, pije, jede... Unatoč svemu, nadmoćan je i Marloweu i Poirotu, jer ima iskustvo življenja, dakle, trpljenja u gradu čiji se stanovnici zaklinju u duhovitost i šarm, duboko uvjereni da će ta sofisticirana svojstva dosegnuti budu li se s osmijehom na licu iživljavali na bližnjima.

Nikada nisi bio novinar crne kronike. Je li ti bila potrebna pomoć i informacije o istražnom postupku i općenito, načinu rada policije?

- Niti znam kakva je kod nas istražna procedura, niti me je briga. Islandski policajci, recimo, uopće ne nose pištolje. Što će im, kad se tamo ubojstva događaju svake prijestupne godine, ako ne i rjeđe. Pa ipak, na Islandu pisaca krimića ima u tolikome broju da imaju i nacionalno udruženje. Arnaldur Indriðason, meni najdraži njihov autor, do sada je u svojim romanima pobio više ljudi nego što ih je na tome otoku ukupno preminulo nasilnom smrću još od vikinških vremena do danas. Na testu stvarnosti on bi pao bi već na polovici prve stranice, ali utoliko gore za stvarnost. Pisati roman – bilo koji, čak i surovo realistični - znači stvarati novi svijet. Uvjerljivost nekoga teksta mjeri se samo jednim kriterijem: snagom (ili slabošću) uvlačenja čitatelja u taj svijet.

Inspektorski par gotovo je pravilo u kriminalističkom žanru, i u knjigama i na filmu, pa i u stripu. Obično su različite dobi i obično se u njihovom odnosu u početku sukobljavaju "stara i nova škola". Tih elemenata ima i kod tvog para, ali od početka lijepo surađuju. Kako si ih "izabrao"?

- Glavni junak krimića, čak i kad nije bogzna kakav pametnjaković, uvijek se bavi nekom intelektualnom zagonetkom. Dug i mučan proces njezina razrješenja bilo bi, međutim, teško predočiti oslanjanjem samo na introspekcijski davež i unutarnji monolog detektiva. Zato njemu valja pridružiti partnera, odnosno partnericu da zaigraju poneku partiju dijaloškog ping-ponga, da se, ako treba, i posvade trudeći se zajedno odraditi zadatak koji je postavljen pred njih.

Moj istražitelj i njegova kolegica razlikuju se doslovno u svemu. Ali meni se upravo to čini kao obećavajuća kombinacija za produktivnu suradnju. Uzajamne sličnosti češće su dobrodošao razlog za sukobljavanje, negoli za dostizanje iskrene bliskosti. Hrvati i Srbi ne bi se, recimo, tako dugo i tako nepomirljivo naganjali da nisu tako prokleto slični.

 OBROCI KAO ODLUKE

Zbog čega hrana ima tako važnu ulogu u knjizi?

- Jednostavno: zato što ima tako važnu ulogu u životu. Da me pitaš što sam jeo u svojih prvih trideset godina, ne bih ti znao odgovoriti. Hranu sam doživljavao kao gorivo, energent koje nekako moram ubaciti u sebe da mi tijelo ne bi otkazalo. Dugo mi je trebalo da se naučim guštati u spizi. Do danas sam tu vještinu lijepo razvio. Toliko lijepo da sam se radosno izložio nekim zdravstvenim rizicima. Pritom nisam usamljen slučaj.

Ali neovisno o apetitu i stilu života, svaki čovjek, i mladi i stari, u prosjeku jede tri obroka dnevno, što će reći da svakoga dana donosi tri odluke, neko vrijeme mozga o opcijama koje mu stoje na raspolaganju, da bi na koncu izabrao što će pojesti. Sastojke za obroke mora, naravno, kupiti na tržnici ili u dućanu, i potom ih skuhati. Ili mora pronaći nekoga tko će to učiniti umjesto njega. Tek onda počinje jesti. Lijep komad svakoga dana presudno nam je obilježen spizom, a fikcija se time, na moje veliko čuđenje, slabo bavi.

Koji su tvoji krimi-favoriti?

- Skrušeno priznajem, jedan sam od onih nostalgičnih gnjavatora koji napasno ispovijedaju čvrsto uvjerenje da je nekada bilo bolje. I to gotovo sve osim jedne stvari: nikada prije nisu se pisali bolji krimići nego danas. Produkcija nikad nije bila veća i raznovrsnija, s više autora koji strše iznad ionako visokog prosjeka. Kad bih sada krenuo drobiti o svim svojim favoritima iz davne povijesti i vibrantne sadašnjosti, ne bih se znao zaustaviti. Zato izdvajam jedno friško otkriće, Nijemca Volkera Kutschera, po čijim je romanima situiranima u vrijeme Weimarske republike snimljena serija "Berlin Babylon".

Mislim da je "Ručak" jedna od prvih knjiga kod nas koja - nakon što je junake provela kroz turističko ludilo i gužvu - završava u vrijeme karantene. Što misliš, hoće li se u Splitu ponovno dogoditi situacija da se od Grgura Ninskog do Peristila ljeti vučemo kroz nezamislivu gužvu? Ili nas čeka nešto normalnije?

­- Kao neizlječivi pesimist, duboko vjerujem da će budućnost uvijek biti gora. To znači da će nam se turizam vratiti u starom, dakle, nepodnošljivom izdanju. Nisam, međutim, siguran da će se to dogoditi već ovoga ljeta. S ovakvom dinamikom cijepljenja nema šanse da do srpnja razvijemo imunitet krda.

To znači da nećemo biti naročito atraktivna destinacija gostima, ali ćemo se barem moći utješiti činjenicom da nismo stoka, jer samo se stoka grupira u krdo.

Je li ovaj krimić bio nekakav književni izlet ili možemo očekivati još koji?

­- Najiskreniji dogovor glasio bi: ili. Zbilja, pojma nemam. Kao da sam, božemiprosti, nogometaš, idem iz utakmice u utakmicu, dakle, iz knjige u knjigu. Sljedeća ne bi trebala biti krimić, premda se bavi misterijem jedne, zapravo dviju smrti. Ali tek sam počeo, sve je još otvoreno.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prvi krimić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => prvi krimić 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-26 09:48:30 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić Snimio Ante Čizmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-02-02 07:00:00 [modified_by] => 3140 [publish_up] => 2021-02-02 07:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 38 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/26\/15933220.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/26\/15933218.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/26\/15933222.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","V.B.Z."],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ivica Ivani\u0161evi\u0107: Moj istra\u017eitelj prekrcan je manama: bio je lo\u0161 mu\u017e, jo\u0161 uvijek je lo\u0161 otac, usamljenik je konfliktne naravi, prezire sve autoritete, prekomjerno pu\u0161i, pije, jede","Ivica Ivani\u0161evi\u0107: Sve me vodilo ka krimi\u0107u. Detektivske romane \u010ditam od malih nogu. Na njima sam \u010dak i diplomirao","Naslovnica Ivani\u0161evi\u0107eva prvog, splitskog krimi\u0107a
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","56:44"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1176","k_15933220_1280.jpg":"1280x1280","k_15933220_1024.jpg":"1024x1024","k_15933220_640.jpg":"640x640","k_15933220_480.jpg":"480x480","k_15933220_340.jpg":"340x340","k_15933220_220.jpg":"220x220","o_15933220_1280.jpg":"1280x784","o_15933220_1024.jpg":"1024x627","o_15933220_640.jpg":"640x392","o_15933220_480.jpg":"480x294","o_15933220_340.jpg":"340x208","o_15933220_220.jpg":"220x134","h_15933220_1280.jpg":"1280x854","h_15933220_1024.jpg":"1024x683","h_15933220_640.jpg":"640x427","h_15933220_480.jpg":"480x320","h_15933220_340.jpg":"340x227","h_15933220_220.jpg":"220x147","pp_15933220_1280.jpg":"1006x1280","pp_15933220_1024.jpg":"805x1024","pp_15933220_640.jpg":"503x640","pp_15933220_480.jpg":"377x480","pp_15933220_340.jpg":"267x340","pp_15933220_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1146","k_15933218_1280.jpg":"1280x1280","k_15933218_1024.jpg":"1024x1024","k_15933218_640.jpg":"640x640","k_15933218_480.jpg":"480x480","k_15933218_340.jpg":"340x340","k_15933218_220.jpg":"220x220","o_15933218_1280.jpg":"1280x764","o_15933218_1024.jpg":"1024x611","o_15933218_640.jpg":"640x382","o_15933218_480.jpg":"480x286","o_15933218_340.jpg":"340x202","o_15933218_220.jpg":"220x131","h_15933218_1280.jpg":"1280x854","h_15933218_1024.jpg":"1024x683","h_15933218_640.jpg":"640x427","h_15933218_480.jpg":"480x320","h_15933218_340.jpg":"340x227","h_15933218_220.jpg":"220x147","pp_15933218_1280.jpg":"1006x1280","pp_15933218_1024.jpg":"805x1024","pp_15933218_640.jpg":"503x640","pp_15933218_480.jpg":"377x480","pp_15933218_340.jpg":"267x340","pp_15933218_220.jpg":"173x220"},{"size0":"379x571","k_15933222_1280.png":"1280x1280","k_15933222_1024.png":"1024x1024","k_15933222_640.png":"640x640","k_15933222_480.png":"480x480","k_15933222_340.png":"340x340","k_15933222_220.png":"220x220","o_15933222_1280.png":"1280x1928","o_15933222_1024.png":"1024x1542","o_15933222_640.png":"640x964","o_15933222_480.png":"480x723","o_15933222_340.png":"340x512","o_15933222_220.png":"220x331","h_15933222_1280.png":"1280x854","h_15933222_1024.png":"1024x683","h_15933222_640.png":"640x427","h_15933222_480.png":"480x320","h_15933222_340.png":"340x227","h_15933222_220.png":"220x147","pp_15933222_1280.png":"1006x1280","pp_15933222_1024.png":"805x1024","pp_15933222_640.png":"503x640","pp_15933222_480.png":"377x480","pp_15933222_340.png":"267x340","pp_15933222_220.png":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4815260 Threads: 3 Questions: 168207549 Slow queries: 73144 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4935996 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/poirot-bi-u-splitu-morao-trpjeti-podjebavanja-ekipe-sa-zidica-a-marlowe-bi-ispalio-na-zivce-zato-je-moj-nalis-veca-faca-tvrdi-ivica-ivanisevic-1074912 [printLink] => /kultura/knjizevnost/poirot-bi-u-splitu-morao-trpjeti-podjebavanja-ekipe-sa-zidica-a-marlowe-bi-ispalio-na-zivce-zato-je-moj-nalis-veca-faca-tvrdi-ivica-ivanisevic-1074912?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241224 [name] => Ivica Ivanišević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-ivanisevic [link] => /tag/ivica-ivanisevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 629859 [name] => Sutra je novi ručak roman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-02 08:02:12 [main_article_id] => 0 [alias] => sutra-je-novi-rucak-roman [link] => /tag/sutra-je-novi-rucak-roman ) [2] => stdClass Object ( [id] => 629860 [name] => krimi roman split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-02 08:02:12 [main_article_id] => 0 [alias] => krimi-roman-split [link] => /tag/krimi-roman-split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prvi krimić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poirot bi u Splitu morao trpjeti podjebavanja ekipe sa zidića, a Marlowe bi ispalio na živce, zato je moj Nalis veća faca, tvrdi Ivica Ivanišević [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/26/15933220.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => Ivica Ivanišević: Moj istražitelj prekrcan je manama: bio je loš muž, još uvijek je loš otac, usamljenik je konfliktne naravi, prezire sve autoritete, prekomjerno puši, pije, jede [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/26/15933220.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixIvica Ivanišević: Moj istražitelj prekrcan je manama: bio je loš muž, još uvijek je loš otac, usamljenik je konfliktne naravi, prezire sve autoritete, prekomjerno puši, pije, jede ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/26/15933218.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixIvica Ivanišević: Sve me vodilo ka krimiću. Detektivske romane čitam od malih nogu. Na njima sam čak i diplomirao ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/26/15933222.png [title] => V.B.Z.Naslovnica Ivaniševićeva prvog, splitskog krimića
 
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na uglačanom kamenu u srcu Dioklecijanove palače, blizu Peristila, leži mrtav rimski legionar. Nije ubijen nožem, mačem ni kopljem nego metkom. Vrijeme je sadašnje, a u ljetnom Splitu, koji puca po šavovima od turista, teško se i probiti do mjesta zločina, a identitet pokojnika je nepoznat. Tako započinje novi roman Ivice Ivaniševića, kolumnista Slobodne Dalmacije i književnika, a potraga za počiniteljima vodit će istražitelje po brojnim gradskim kvartovima, marini, ali i nerazvikanim lokalima u kojima se još uvijek može pronaći dobra domaća hrana.

Nakon, čini mi se, desetak knjiga različitih žanrova, "Sutra je novi ručak" tvoj je prvi krimić. Što te vodilo k njemu?

- Sve me vodilo k njemu. Detektivske romane čitam od malih nogu. Na njima sam čak i diplomirao, što je razmjerno bizaran i rijedak izbor za nekoga tko je studirao sociologiju. Uostalom, krimiće sam i pisao, ali ne u prozi: dvije detekcijske drame emitirane su mi na Drugom programu Hrvatskog radija. Bilo je, dakle, samo pitanje vremena kad će se moja strast prema toj vrsti štiva pretočiti u romaneskni slog.

Što je bila tema toga davnog diplomskog rada i ima li tvoj roman ikakve veze s njom?

- Naslov rada bio je, naravno, pretenciozno dugačak i štreberski kobasičast, pa sam ga u međuvremenu uspješno zaboravio. Ali zato pamtim da sam se bavio američkom školom hard-boiled krimića koju neizmjerno poštujem, ali joj kao pisac vrlo malo dugujem. Da ne bude nikakve zabune, još i manje dugujem klasičnom engleskom whodunitu ili nekoj trećoj nacionalnoj tradiciji. Kad bih, zaklonjen nekim zvučnim pseudonimom, pisao priče koje su situirane na vreli asfalt Los Angelesa ili u vrištine grofovije Northumberland, vjerojatno bih se mogao disciplinirati pa strogo slijediti čvrsti žanrovski protokol.

Ali moj roman zbiva se u suvremenom Splitu, a u njemu jedva da ima mjesta i za moga inspektora Marija Nalisa, a kamoli tek za Philipa Marlowea ili Herculea Poirota.

Prčeviti, nepotkupljivi američki detektiv ovdje bi, u zemlji neiskorjenjive, kapilarne korupcije pod visokim državnim pokroviteljstvom ispalio na živce, propio se i umro od zatajenja jetre, a mali Belgijanac morao bi dovijeka trpjeti podjebavanja ekipe sa zidića. Zato sam morao smisliti istražitelja koji će biti malo veća faca od njih. Mario Nalis nije čovjek od akcije, nikad se nije potukao, barem ne ozbiljno, nikad nije pucao u čovjeka niti za bilo kime jurio automobilom na otvorenoj cesti, nije deduktivni genije, nema osobitih socijalnih vještina, nije čak ni blagoslovljen intuicijom.

Vrlinama oskudijeva, ali je zato prekrcan manama: bio je loš muž, još uvijek je loš otac, usamljenik je konfliktne naravi, prezire sve autoritete, prekomjerno puši, pije, jede... Unatoč svemu, nadmoćan je i Marloweu i Poirotu, jer ima iskustvo življenja, dakle, trpljenja u gradu čiji se stanovnici zaklinju u duhovitost i šarm, duboko uvjereni da će ta sofisticirana svojstva dosegnuti budu li se s osmijehom na licu iživljavali na bližnjima.

Nikada nisi bio novinar crne kronike. Je li ti bila potrebna pomoć i informacije o istražnom postupku i općenito, načinu rada policije?

- Niti znam kakva je kod nas istražna procedura, niti me je briga. Islandski policajci, recimo, uopće ne nose pištolje. Što će im, kad se tamo ubojstva događaju svake prijestupne godine, ako ne i rjeđe. Pa ipak, na Islandu pisaca krimića ima u tolikome broju da imaju i nacionalno udruženje. Arnaldur Indriðason, meni najdraži njihov autor, do sada je u svojim romanima pobio više ljudi nego što ih je na tome otoku ukupno preminulo nasilnom smrću još od vikinških vremena do danas. Na testu stvarnosti on bi pao bi već na polovici prve stranice, ali utoliko gore za stvarnost. Pisati roman – bilo koji, čak i surovo realistični - znači stvarati novi svijet. Uvjerljivost nekoga teksta mjeri se samo jednim kriterijem: snagom (ili slabošću) uvlačenja čitatelja u taj svijet.

Inspektorski par gotovo je pravilo u kriminalističkom žanru, i u knjigama i na filmu, pa i u stripu. Obično su različite dobi i obično se u njihovom odnosu u početku sukobljavaju "stara i nova škola". Tih elemenata ima i kod tvog para, ali od početka lijepo surađuju. Kako si ih "izabrao"?

- Glavni junak krimića, čak i kad nije bogzna kakav pametnjaković, uvijek se bavi nekom intelektualnom zagonetkom. Dug i mučan proces njezina razrješenja bilo bi, međutim, teško predočiti oslanjanjem samo na introspekcijski davež i unutarnji monolog detektiva. Zato njemu valja pridružiti partnera, odnosno partnericu da zaigraju poneku partiju dijaloškog ping-ponga, da se, ako treba, i posvade trudeći se zajedno odraditi zadatak koji je postavljen pred njih.

Moj istražitelj i njegova kolegica razlikuju se doslovno u svemu. Ali meni se upravo to čini kao obećavajuća kombinacija za produktivnu suradnju. Uzajamne sličnosti češće su dobrodošao razlog za sukobljavanje, negoli za dostizanje iskrene bliskosti. Hrvati i Srbi ne bi se, recimo, tako dugo i tako nepomirljivo naganjali da nisu tako prokleto slični.

 OBROCI KAO ODLUKE

Zbog čega hrana ima tako važnu ulogu u knjizi?

- Jednostavno: zato što ima tako važnu ulogu u životu. Da me pitaš što sam jeo u svojih prvih trideset godina, ne bih ti znao odgovoriti. Hranu sam doživljavao kao gorivo, energent koje nekako moram ubaciti u sebe da mi tijelo ne bi otkazalo. Dugo mi je trebalo da se naučim guštati u spizi. Do danas sam tu vještinu lijepo razvio. Toliko lijepo da sam se radosno izložio nekim zdravstvenim rizicima. Pritom nisam usamljen slučaj.

Ali neovisno o apetitu i stilu života, svaki čovjek, i mladi i stari, u prosjeku jede tri obroka dnevno, što će reći da svakoga dana donosi tri odluke, neko vrijeme mozga o opcijama koje mu stoje na raspolaganju, da bi na koncu izabrao što će pojesti. Sastojke za obroke mora, naravno, kupiti na tržnici ili u dućanu, i potom ih skuhati. Ili mora pronaći nekoga tko će to učiniti umjesto njega. Tek onda počinje jesti. Lijep komad svakoga dana presudno nam je obilježen spizom, a fikcija se time, na moje veliko čuđenje, slabo bavi.

Koji su tvoji krimi-favoriti?

- Skrušeno priznajem, jedan sam od onih nostalgičnih gnjavatora koji napasno ispovijedaju čvrsto uvjerenje da je nekada bilo bolje. I to gotovo sve osim jedne stvari: nikada prije nisu se pisali bolji krimići nego danas. Produkcija nikad nije bila veća i raznovrsnija, s više autora koji strše iznad ionako visokog prosjeka. Kad bih sada krenuo drobiti o svim svojim favoritima iz davne povijesti i vibrantne sadašnjosti, ne bih se znao zaustaviti. Zato izdvajam jedno friško otkriće, Nijemca Volkera Kutschera, po čijim je romanima situiranima u vrijeme Weimarske republike snimljena serija "Berlin Babylon".

Mislim da je "Ručak" jedna od prvih knjiga kod nas koja - nakon što je junake provela kroz turističko ludilo i gužvu - završava u vrijeme karantene. Što misliš, hoće li se u Splitu ponovno dogoditi situacija da se od Grgura Ninskog do Peristila ljeti vučemo kroz nezamislivu gužvu? Ili nas čeka nešto normalnije?

­- Kao neizlječivi pesimist, duboko vjerujem da će budućnost uvijek biti gora. To znači da će nam se turizam vratiti u starom, dakle, nepodnošljivom izdanju. Nisam, međutim, siguran da će se to dogoditi već ovoga ljeta. S ovakvom dinamikom cijepljenja nema šanse da do srpnja razvijemo imunitet krda.

To znači da nećemo biti naročito atraktivna destinacija gostima, ali ćemo se barem moći utješiti činjenicom da nismo stoka, jer samo se stoka grupira u krdo.

Je li ovaj krimić bio nekakav književni izlet ili možemo očekivati još koji?

­- Najiskreniji dogovor glasio bi: ili. Zbilja, pojma nemam. Kao da sam, božemiprosti, nogometaš, idem iz utakmice u utakmicu, dakle, iz knjige u knjigu. Sljedeća ne bi trebala biti krimić, premda se bavi misterijem jedne, zapravo dviju smrti. Ali tek sam počeo, sve je još otvoreno.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix V.B.Z.
Ante Čizmić/Cropix
Ivica Ivanišević: Moj istražitelj prekrcan je manama: bio je loš muž, još uvijek je loš otac, usamljenik je konfliktne naravi, prezire sve autoritete, prekomjerno puši, pije, jede
Ante Čizmić/Cropix
Ivica Ivanišević: Sve me vodilo ka krimiću. Detektivske romane čitam od malih nogu. Na njima sam čak i diplomirao
V.B.Z.
Naslovnica Ivaniševićeva prvog, splitskog krimića
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/poirot-bi-u-splitu-morao-trpjeti-podjebavanja-ekipe-sa-zidica-a-marlowe-bi-ispalio-na-zivce-zato-je-moj-nalis-veca-faca-tvrdi-ivica-ivanisevic-1074912 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=333b95e6e3725df85a439b8c2aaa5e8bf5f8c876 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poirot+bi+u+Splitu+morao+trpjeti+podjebavanja+ekipe+sa+zidi%C4%87a%2C+a+Marlowe+bi+ispalio+na+%C5%BEivce%2C+zato+je+moj+Nalis+ve%C4%87a+faca%2C+tvrdi+Ivica+Ivani%C5%A1evi%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fpoirot-bi-u-splitu-morao-trpjeti-podjebavanja-ekipe-sa-zidica-a-marlowe-bi-ispalio-na-zivce-zato-je-moj-nalis-veca-faca-tvrdi-ivica-ivanisevic-1074912 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fpoirot-bi-u-splitu-morao-trpjeti-podjebavanja-ekipe-sa-zidica-a-marlowe-bi-ispalio-na-zivce-zato-je-moj-nalis-veca-faca-tvrdi-ivica-ivanisevic-1074912 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prvi krimić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Književnostprvi krimić

Poirot bi u Splitu morao trpjeti podjebavanja ekipe sa zidića, a Marlowe bi ispalio na živce, zato je moj Nalis veća faca, tvrdi Ivica Ivanišević

Piše Jasmina Parić Snimio Ante Čizmić
2. veljače 2021. - 08:00
Ivica Ivanišević: Moj istražitelj prekrcan je manama: bio je loš muž, još uvijek je loš otac, usamljenik je konfliktne naravi, prezire sve autoritete, prekomjerno puši, pije, jedeAnte Čizmić/Cropix

Na uglačanom kamenu u srcu Dioklecijanove palače, blizu Peristila, leži mrtav rimski legionar. Nije ubijen nožem, mačem ni kopljem nego metkom. Vrijeme je sadašnje, a u ljetnom Splitu, koji puca po šavovima od turista, teško se i probiti do mjesta zločina, a identitet pokojnika je nepoznat. Tako započinje novi roman Ivice Ivaniševića, kolumnista Slobodne Dalmacije i književnika, a potraga za počiniteljima vodit će istražitelje po brojnim gradskim kvartovima, marini, ali i nerazvikanim lokalima u kojima se još uvijek može pronaći dobra domaća hrana.

Nakon, čini mi se, desetak knjiga različitih žanrova, "Sutra je novi ručak" tvoj je prvi krimić. Što te vodilo k njemu?

- Sve me vodilo k njemu. Detektivske romane čitam od malih nogu. Na njima sam čak i diplomirao,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 22:02