StoryEditorOCM
KazališteBiti ili ne biti

Hoće li intendant splitskog HNK ‘preživjeti‘ sjednicu Gradskog vijeća u četvrtak? I što može uraditi ministrica kulture u slučaju njegove smjene?

Piše Jasmina Parić
9. kolovoza 2022. - 10:11

Druga sjednica Gradskog vijeća Splita održat će se 11. kolovoza s početkom u 9 sati, a u opsežan dnevni red uvrštene su i dvije točke veoma bitne za poslovanje splitskog HNK: jedna je usvajanje programskog i financijskog okvira za razdoblje od 2023. do 2026. godine, a druga prijedlog o usvajanju ili neusvajanju izvješća o radu HNK Split za 2021. godinu.

Ova točka, inače zadnja na dnevnom redu, trideset šesta, može dovesti do smjene sadašnjeg intendanta Srećka Šestana i imenovanja vršitelja dužnosti. Za tu funkciju Kazališno je vijeće jednoglasno predložilo glumca Vicka Bilandžića.

Što se prve “kazališne” točke tiče, za pretpostaviti je da će proći bez problema jer je usvojen programski i financijski okvir preduvjet za raspisivanje natječaja za novog intendanta, odnosno sastavni dio natječaja. Njime se utvrđuje minimalan broj premijernih i repriznih izvedbi i drugi programi te financiranje kuće – a to je oko pedeset milijuna kuna godišnje.

Napomenimo da usvajanje ovoga okvira i raspisivanje natječaja već kasni, jer je uvriježeno da se taj posao obavi godinu dana prije isteka mandata aktualnog intendanta – a Srećku Šestanu mandat istječe 30. lipnja iduće godine, naravno, ukoliko ga prije ne smijene, na istoj toj sjednici.

Kazališno vijeće nije prihvatilo programsko i financijsko izvješće Srećka Šestana za prošlu godinu i taj materijal bit će predočen gradskim vijećnicima.

Iz dopisa Kazališnog vijeća da se iščitati da je u programu bilo mnogo izmjena. Neki naslovi nisu realizirani, neki su zamijenjeni drugima koji prvotno nisu planirani.

O financijama, pak, Kazališno vijeće piše:

”Iz financijskog izvješća vidljivo je da su ostvarene uštede kojima se vjerojatno sanirao prijašnji dug – što je za svaku pohvalu. Međutim, u vezi s time ne postoji nikakav strateški plan dogovoren i usklađen s Gradom. Mišljenja smo da je do tih ušteda došlo upravo zbog nedostatne realizacije programa. Kada se pogleda broj planiranih izvedbi koje nisu realizirane u 2021. godini, čini se da su uštede mogle biti znatno veće. Držimo da bi potpuno ispunjavanje programskog okvira svakako pokazalo drugačije financijske rezultate”.

Financijsko je poslovanje, dakle, pohvaljeno, a što se tiče izmjena u programu navodi se, primjerice, neizvođenje opera, a uvrštavanje u program niza koncerata koji nisu bili u planu. Nesmiljeni plan i program također predviđa predstave na maloj, odnosno Sceni 55 u potkrovlju zgrade, a kojih nije ni bilo. Poznato je da se velike glazbeno-scenske priredbe nisu ni smjele izvoditi niti se na maloj Sceni 55 mogao poštovati razmak među gledateljima.

Kazališno vijeće, zapravo, navodi kako je svjesno teškoća poslovanja vezanih uz pandemiju COVID-a, ali intendantu, odnosno upravi stavlja na dušu da odstupanja nisu valjano najavili i argumentirali. Stoga su zatražili dodatnu dokumentaciju, očitovali su se svi ravnatelji, ali Vijeće je ustvrdilo da su samo narativno opisani razlozi promjena i odustajanja od prihvaćenog programa.

Njihov je zaključak: Planirani programski naslovi i reprize za rad HNK-a Split za 2021. godinu nisu nekim drugim aktom poništeni ili promijenjeni. Točnije, KV-u nisu predočeni dokumenti koji bi upućivali na to. Uz nepostojanje takvih akata, ovakva odstupanja od provedbe programa ne mogu se usvojiti.

Stoga, budući da Kazališno vijeće programsko-financijski izvještaj nije prihvatilo, na Gradskom je vijeću zadnja riječ po istom pitanju. Evo što kaže zakon:

– Ako osnivač ne prihvati programsko, odnosno financijsko izvješće, intendant, odnosno ravnatelj kazališta i kazališne družine može biti razriješen dužnosti prije isteka mandata.

Prije donošenja odluke o razrješenju, intendantu, odnosno ravnatelju mora se pružiti mogućnost očitovanja o razlozima razrješenja.

Dakle, Srećko Šestan bit će pozvan na sjednicu Gradskog vijeća kako bi iznio svoju obranu i argumentirao postupke iz protekle godine.

Poznato je da su sva kazališta u Hrvatskoj i svijetu mijenjala planove i otkazivala programe – u pitanju je bila viša sila – ali izgleda da se dokumentacija o tome nije baš uredno vodila, i da Kazališno vijeće nije redovito konzultirano i obavještavano. Vijećnici, dakle, mogu ne prihvatiti programsko i financijsko izvješće za prošlu godinu, intendanta razriješiti dužnosti i imenovati vršitelja dužnosti, odnosno Vicka Bilandžića.

Ako do toga dođe, Bilandžić je potvrdio da će se primiti funkcije kako bi pomogao matičnoj kući, a u međuvremenu će se provesti natječaj.

Napomenimo i to kako je ministrica kulture odmah stala uz Šestana te nagovijestila određene korake ukoliko dođe do njegove smjene. Međutim, teško je reći može li tu smjenu spriječiti, takav slučaj barem nije poznat. Bilo je intendanata koje ministri kulture nisu htjeli potvrditi, odnosno prihvatiti, pa su uredno odradili svoj mandat. Ukoliko ministrica ne potvrdi eventualnu smjenu, Grad svejedno može imenovati intendanta kojega želi. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 14:28