StoryEditor
GlazbaSplitsko ljeto

Svi se sjećaju njegovog hita ‘Da mi je biti morski pas‘. Mirko Krstičević sada ima novi projekt - ARtHESIS, i prvi nastup u petak. O čemu je riječ?

Piše Jasmina Parić
5. kolovoza 2022. - 15:35

Na Splitskom ljetu, u petak, 5. kolovoza u 21 sat u Meštrovićevu kašteletu interesantan koncert održat će Umjetnička organizacija za suvremenu glazbu i likovnu umjetnost ARtHESIS.​

Vlado Sunko, Mirko Krstičević, Blaženko Juračić i Ivan Božičević, splitski skladatelji suvremene glazbe uz gošću večeri – američku skladateljicu Svjetlanu Bukvich, autori su novih kompozicija za sopran i klavir, solo klavir, gudački kvartet i klavirski kvintet. Skladbe će izvesti violinisti Loris Grubišić i Mislav Salopek, violist Igor Smoday, pijanisti Vid Veljak i Zoran Velić te sopranistica Ida Bilić.

Bit će to jedinstveni koncert, najavljuje Mirko Krstičević koji je lani, s Blaženkom Juračićem osnovao Arthesis.

image

Krstičević je do sada producirao dvanaest albuma, napisao četiri opere, te glazbu za stotinu trideset i dvije kazališne predstave i 45 filmova

PRIVATNI ALBUM

– Bit će odsvirano deset skladbi – od toga sedam praizvedbi – četvorice splitskih suvremenih skladatelja koji žive i rade u Splitu. Listajući programe ljetnih festivala i koncerata nisam pronašao ni jedan koncertni događaj na čijem su programu isključivo hrvatski suvremeni skladatelji, a pogotovo ne samo splitski.

A to su manifestacije koje su organizirali hrvatski organizatori, koje su financirane od hrvatskog Ministarstva kulture i medija; hrvatskih gradova i županija, hrvatskih ustanova. Dakle novcem hrvatskih građana. Koncert Arthesisa odbili su financirati Ministarstvo kulture i medija RH, te Splitsko-dalmatinska županija. Koncert su financirali dijelom Grad Split, a dijelom Splitsko ljeto, te sama umjetnička organizacija – kaže Krstičević koji je pokrenuo projekt.

– Dizajn plakata i programske knjižice za koncert uradio je Jakša Matošić, a slika na plakatu rad je splitske slikarice Jadranke Štrbić Krstičević. Jer, u našoj organizaciji planiramo ubuduće čvršće povezati glazbenu i likovnu umjetnost, a već u listopadu imat ćemo izložbu u Muzeju grada Splita.

Želim naglasiti da se nismo okupili isključivo iz lokalpatriotskih pobuda nego želimo predstaviti vrhunske skladatelje koje ima naš grad. Eto, samo Ivan Božičević do sada je u svijetu osvojio jedanaest pobjeda na anonimnim natječajima za suvremene kompozicije – pojašnjava Krstičević, nekadašnji frontman grupe "Metak", koji je producirao dvanaest albuma, napisao četiri opere, te glazbu za stotinu trideset i dvije kazališne predstave i 45 filmova.

image

Krstičević iz mlađih dana
 

PRIVATNI ALBUM

– Na koncertu u Kašteletu publika će čuti različite kompozicije. Svaki od nas skladatelja ima svoj način rada, ali, kao nekakav zajednički nazivnik, mogu navesti da nitko ne piše "ekstremne" kompozicije. Cilj nam je doprijeti do ljudske duše i učiniti je boljom, a nekakav impuls rocka može se osjetiti kod većine – govori Krstičević.

On navodi kako u višedesetljetnoj karijeri nikada nije ciljano pisao hitove – samo dvaput, kada je bilo potrebno da album ima "udarnu" pjesmu pa je napisao "Da mi je biti morski pas" i "Nasloni glavu na moje rame". Inače, kaže, komponira po principu da u skladbe unosi i arhetipove i pogled na budućnost uz obvezan optimizam. A vrijeme pokaže što će opstati.

Na koncertu će tako biti izveden njegov "Ples života za gudački kvartet". Riječ je o trećem stavku iz skladbe "Mekriles" prema slikama Edvarda Muncha.

–​ Munch nije svakome na prvi pogled ugodan, možda je i uznemirujuć. Međutim, svatko gleda svojim očima, a mene je inspirirao na glazbu u kojoj ima mnogo liričnog. Osjećam kod njega nekakvu dualnost, ima tu nemira, ali i topline – kaže skladatelj.

Ističe posebno i gošću koncerta Svjetlanu Bukvich, bosanskohercegovačku skladateljicu koja djeluje u SAD-u. Ova dobitnica uglednih međunarodnih nagrada u izvedbama kombinira elektroničku glazbu i klasične instrumente, a bavi se i vizualnom umjetnošću.

image
PRIVATNI ALBUM

Mirko Krstičević ističe da je princip rada nove umjetničke organizacije jednostavan. Skladatelji napišu skladbe. Glazbenici na promotivnom koncertu odsviraju te skladbe. S tim programom bend gostuje. Sljedeće godinu sve se to ponovi novim skladbama... Na svakom koncertu gost je jedan strani ili domaći suvremeni skladatelj, te strani ili domaći glazbenik.

– Ovo je ujedno poziv svima koji su skloni mjenjanju sebe da dođu na naš prvi koncert. Jer tamo gdje se sve temelji na ponavljanju uvriježenoga ne može se govoriti o glazbenom životu, već statičnosti – njegov je zaključak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2022 14:45