StoryEditorOCM
Glazbaraznovrstan program

Omiljeni jesenski festival ulazi u svoje drugo desetljeće i postaje najdugovječniji gitaristički festival u Hrvatskoj

Piše Kultura SD
31. listopada 2023. - 19:01
Omiljeni jesenski festival ulazi u svoje drugo desetljeće i postaje najdugovječniji gitaristički festival u HrvatskojMaja Prgomet

Početak studenog rezerviran je za najprestižniji gitaristički festival u Hrvatskoj, Dani klasične gitare, koji u Split donosi najraznovrsniji program u dosadašnjih 11 godina. Ovogodišnja manifestacija održat će se od 2. do 6. studenoga u Hrvatskom domu u dvorani Ivo Tijardović te u Hrvatskom narodnom kazalištu, a najavljeni program pružit će nezaboravno iskustvo svim ljubiteljima glazbe i gitarističke virtuoznosti.

Ovogodišnji program donosi nevjerojatne glazbene izvedbe, a svaki koncert nosi svoju jedinstvenu priču. Posjetitelje očekuju četiri koncerta klasične glazbe i world musica, a bit će to prilika za sve ljubitelje vrhunske glazbe da dožive izvanredne nastupe sjajnih umjetnika i uživaju u njihovim nadahnutim izvedbama.

Na pozornici koncertne dvorane Ivo Tijardović u Hrvatskom domu će se izmjenjivati umjetnici čije će nadahnute izvedbe obogatiti ovaj festival. Hrvatski virtuoz Petar Čulić i talijanski majstor Alberto Mesirca će na otvorenju festivala u četvrtak 2.11. stvarati glazbene čarolije. Pravu glazbenu poslasticu priredit će nam u petak 3.11. jedinstvena i Splićanima omiljena Amira Medunjanin, po prvi put u Splitu samo uz pratnju klasične gitare koja će biti u rukama sjajnog Boška Jovića, a ulaznice za ovaj nastup su rasprodane. Gitaristički duo iz Crne Gore Srđan Bulatović i Darko Nikčević, donijet će izvedbe inspirirane mediteranskim podnebljem i flamencom, stvarajući meditativnu atmosferu na koncertu u subotu 4.11.

Za kraj festivala organizatori najavljuju još jednu glazbenu poslasticu. Najpoznatiji i najljepši koncert za gitaru i orkestar “Concierto de Aranjuez” Joaquina Rodriga, u izvedbi proslavljenog gitarista s bogatom međunarodnom karijerom Zorana Dukića uz pratnju Orkestra Opere HNK Split pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića na rasporedu je u subotu 6.11. 

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo s vodstvom HNK Split uspjeli pronaći način da se realizira koncert Aranjuez koji se redovito izvodi na pozornicama najvećih svjetskih gitarističkih festivala. Posebno smo ponosni što je festival prepoznat i na međunarodnoj razini, tako da od ove godine jedan od sponzora je i D‘Addario, vodeći svjetski proizvođač žica i pomagala za gitaru, kazao je Josip Dragnić, direktor i osnivač festivala.

Ulaznice za koncerte u Hrvatskom domu mogu se nabaviti putem sustava Adriaticket i na blagajni Hrvatskog doma, a informacije o ulaznicama u HNK Split mogu se dobiti na blagajni HNK. Za tri koncerta u Hrvatskom domu u ponudi je i festivalska ulaznica, a učenici, studenti, umirovljenici i nezaposleni ostvaruju pravo na 50% popusta na pojedinačne ulaznice uz obavezno predočenje dokaza o svom statusu. Više detalja o programu pronađite na službenoj web stranici festivala www.danigitare.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 09:44