stdClass Object ( [id] => 1348803 [title] => ‘Muškarci su još uvijek direktori opera i koncertnih dvorana, ali ne i u Hrvatskoj. Po tome smo moderniji od Njemačke‘ [alias] => muskarci-su-jos-uvijek-direktori-opera-i-koncertnih-dvorana-ali-ne-i-u-hrvatskoj-po-tome-smo-moderniji-od-njemacke [catid] => 287 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitska violončelistica Kajana Pačko došla je u rodni grad da bi održala koncert u Hrvatskom domu a ovaj put bila je u pratnji glazbenika iz Gewandhaus orkestra. Pred splitskom publikom izveli su dio programa kojeg su izveli u ožujku Leipzigu, točno na stotu obljetnicu smrti skladateljice Dore Pejačević: njen Gudački kvartet, posljednje djelo koje je napisala prije svoje prerane smrti u 37-oj godini života.

Naravno, u publici je bila i Kajanina obitelj, a nakon koncerta u kojem je ponovno pokazala svoju vrhunsku virtuoznost, koristimo priliku da porazgovaramo s ovom uspješnom glazbenicom čija je 20 godina duga karijera profesionalnog izvođača najviše vezana uz Berlin i Leipzig u kojem živi, iako je nastupala na čitavom nizu europskih festivala.

---

---

- U Splitu nastupam možda jednom, dvaput godišnje, u Hrvatskoj nešto više. U Zadru, Zagrebu sam dosta često - priča nam.

- Moram reći da mi je splitska koncertna dvorana – fantastična! Prije dvije godine sam svirala uz klavir, bilo je fenomenalno. Takvih sličnih klavira nema u Hrvatskoj, najbolji je.

---

image

Splitska violončelistica došla je u rodni grad da bi održala koncert u Hrvatskom domu a ovaj put bila je u pratnji glazbenika iz Gewandhaus orkestra

Tom Dubravec/Cropix
---

I ovo s gudačkim kvartetom je bilo isto, akustika na sceni i u dvorani je fenomenalna. Znači, dvorana ne samo da je lijepa nego izvrsna za sviranje i slušanje.

Mi smo kvartet okupljen za ovaj koncert u ožujku, trojica su stalni članovi Gewandhaus orkestra i pozvali su me na suradnju. Kako smo imali lijep osjećaj dok smo vježbali i svirali, odlučili smo da koncert moramo ponoviti a za nastup u Zadru i Splitu dodali smo uoči Božića još jedno djelo skladatelja kojeg svi vole. Kombinirali smo Dorino posljednje djelo sa prvim Gudačkim kvartetom P. I. Čajkovskoga – objašnjava Kajana Pačko.

U ovoj godini izvode se djela hrvatske autorice čija su djela, kao i mnogih ženskih glazbenica, nepravedno zapostavljena. Koliko kao izvođačica poznajete Doru Pejačević?

- Tek prije godinu i pol dana sam prvi put otkrila njen svijet komornih djela. Do tada sam, naravno, znala sonatu i kratke komade za klavir koji se dosta sviraju u Hrvatskoj, ali stvarno nisam nikada čula ni snimku, ni koncerte, neko djelo koje je iz njenog komornog opusa! A ima ih stvarno puno: klavirski trio, klavirski kvartet, gudački kvartet, čelo sonata, violinska sonata. Tako me to zaintrigiralo, da sam se upustila u istraživanje.

Fascinirala sam se njenim opusom. A tako se rijetko izvodi, čak i u Hrvatskoj.

Ove godine sam sa Danielom Detonijem, pijanistom s kojim surađujem deset godina, izvela njenu Sonatu za čelo, svirali smo je dosta: u Dresdenu i Berlinu, na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Varaždinu.

---

image

‘Nije lako izbalansrati poslovni i privatni dio, meni barem. Želim sto posto raditi svoj posao i sto posto biti mama, a da jedno ne pati zbog drugog‘

Tom Dubravec/Cropix
---

A kad su me kolege iz Gewandhaus orkestra, violist Anton Jivaev i violinisti Tristan Thery i Kivanç Tire, pozvali za koncert u ožuku posvećen Dori Pejačević, i kad smo krenuli s probama, zaljubili smo se u njeno zadnje djelo. Ja sam tada bila majka dvomjesečne bebe, a Pejačević ga je napisala i par mjeseci poslije toga rodila svoje prvo dijete, da bi mjesec dana nakon toga umrla od sepse.

U tom periodu mi je to bilo tako emocionalno - ja sam svog drugog sina donijela teškom mukom, nakon dramatične operacije koja je trajala satima. I kad smo svirali taj koncert osjećala sam se privilegiranom. Što sam majka bebe, što mogu svirati, što mogu stvarati, za razliku od nje koja nije mogla uživati u svom djetetu. Za nju je sa 37 godina sve bilo gotovo. Bila je u zreloj i zanimljivoj fazi života i odjedanput je sve stalo.

Taj kvartet je skladala u visokoj trudnoći, ali ga nikada nije čula kako zvuči. Uzburkan je i pun emocija, dubok, težak.

Da je živjela sada, stotinu godina kasnije, preživjela bi, nastavila stvarati. Ja sam rođena točno sto godina nakon nje, 1985. godine. Sve je bilo baš nekako na osobnoj razini isprepeleteno i povezano.

Na tom koncertu svi smo ostali baš iznenađeni – zašto ne sviraju to djelo?

Nedavno sam pročitala da je izgnanstvo žena glazbenica s javne scene trajalo nevjerojatno dugo – u Bečkoj filharmoniji tek 2003. godine je zaposlena prva žena! Kakvo je Vaše iskustvo, koliko su danas stvari drugačije postavljene?

- Situacija je, naravno, puno bolja. Položaj Dore Pejačević i nije bio toliko loš jer je iz plemićke obitelji, studirala je, družila se s piscima, filozofima, i bila u intelektualnom okruženju, koliko je bio, primjerice, Mozartove sestre Nannerl ili Mendelssohnove sestre Fanny kojoj otac i brat nisu dopuštali da se kreće van Leipziga. A potpisivala se pod svoje skladbe muškim pseudonimom.

Danas je drugačije, iako je u Bečkoj filharmoniji još uvijek 90 posto mušakaraca, jedna od rijetkih žena je moja prijateljica violinistica. Na visokim pozicijama, direktori opere ili koncertnih dvorana još uvijek su muškarci.

Moram reći, u Hrvatskoj je bolje. Splitski Hrvatski dom vodi žena, u Zadru Koncertni ured ima ravnateljicu, sada Dubrovačke ljetne igre vodi intendantica, zapravo smo mi tu dosta moderni i emancipirani. Ni u Njemačkoj nije tako, iako se u orkestrima stvari mjenjaju. I na glazbenim akademijama je sve više profesorica.

Jedino, nije lako izbalansrati poslovni i privatni dio, meni barem. Želim sto posto raditi svoj posao i sto posto biti mama, a da jedno ne pati zbog drugog.

---

image

‘Zadnjih osam godina sam u Leipzigu, radim honorarno na akademiji, što mi daje slobodu da radim i drugo što želim – solo koncerte, dua, tria, kvartet‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Pa kako balansirate to dvoje?

- S dvoje male djece nije nam lako jer su nam obitelji u Bordeauxu i Splitu, na 1500 kilometara udaljenosti. Međusobno se dogovaramo, kad ja imam koncerte moj muž Tristan Thery koji svira u Gewandhaus orkestru, reducira svoje, i obrnuto. Sad sviram puno manje, ne prihvaćam sve gdje me zovu, ali biram ono što mi se sviđa, da bih bila više doma.

Zadnjih osam godina sam u Leipzigu, radim honorarno na akademiji, što mi daje slobodu da radim i drugo što želim – solo koncerte, dua, tria, kvartet. Da držim seminare, sviram tu i tamo u orkestru, što mi je jako drago i inspirativno. Odsvirati jednu Mahlerovu simfoniju od sat i pol, to je putovanje, kao da čitate knjigu od 500 stranica!

Nikad nisam htjela raditi samo jednu stvar, nego sve pomalo. Ohrabrujem svoje studente da iskušaju razne stvari, a sa čelom se stvarno može puno.

U Zagrebu ste umjetnička direktorica festivala Zagreb Plus interantional u HGZ. Koje ciljeve ste postavili?

- Prvi festival je bio 2021. a onda se Glazbeni zavod poslije dva mjeseca zatvorio radi obnove nakon potresa. Bio je jako uspješan, imali smo fenomenalne glazbenike.

Imala sam stvarno priliku upoznati najbolje pijaniste, gudače, puhače i dovesti ih je jedan od ciljeva. Drugi je da u fokusu bude izvođenje djela jednog kompozitora, na prvom je to bila Clara Schumann, uz njenog muža Roberta i Johannesa Brahmsa, te uz jednog mlađeg hrvatskog kompozitora, kao što je Tomislav Oliver.

Festival je u stagnaciji, ali nadam se da će uprava poželjeti da se on nastavi. Odaziv publike je bio velik a i reakcije glazbenika su bile dobre.

---

image

‘Kad su me kolege iz Gewandhaus orkestra, violist Anton Jivaev i violinisti Tristan Thery i Kivanç Tire, pozvali za koncert posvećen Dori Pejačević, i kad smo krenuli s probama, zaljubili smo se u njeno zadnje djelo‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Koji su Vam trenutno profesionalni planovi, s obzirom na majčinske obaveze?

- Danijel Detoni i ja ćemo i dalje izvodit Dorinu Sonatu za čelo i klavir slijedeće sezone.

Imamo jedan jako zanimljiv pothvat, dobili smo još neisprintane note bečke kompozitorice Johanne Muller Hermann. U pitanju je manuskript njene Sonate za čelo koja nikad nije snimljena. To je kao neki dragulj za koji nitko ne zna, note su bile u arhivi bečke Nacionalne knjižnice. Možda ćemo raditi na tome pa je i drugi čelisti budu htjeli svirati.

A onda dolazim u Split 15. svibnja. Uz orkestar HNK izvest ću Šostakovićev Prvi koncert, dakle još jednom u ovoj sezoni dolazim doma. Dirigent je Tibor Boganyi, violončelist, što je idealno. Veselim se tome.

A prije toga, 9. travnja ćemo obilježiti prvu godišnjicu smrti Valtera Dešpalja u Zadru. Okupila sam svoje kolege sa studija, napravit ćemo jedan hommage "Cellomania". Ansambl od 12 violončelista kojeg je osnovao Valter Dešpalj i u kojem su svirali svi njegovi studenti za vrijeme studija. Sve nas vežu jako lijepe uspomene na te zajedničke koncerte i druženja.

Svi smo mu zahvalni na znanju i entuzijazmu koje je prenio na nas, brinuo se o svakom. Meni je dao alat da mogu doći na akademiju ‘Hanns Eisler‘ u Berlinu, bez njega bi sve bilo puno drugačije.

---

Božić u Leipzigu, Split u srcu

 

Gdje ćete provesti božićne praznike?

- Uživam zimi u Splitu, to je grad kakvog znam, bez gužvi i glasne muzike, grad kakav volim.

Ipak, ovaj Božić ćemo biti u Leipzigu jer mi muž radi, ali moji će doći k nama.

Leipzig je udobno mjesto za život, grad je manji od Zagreba, ima puno parkova, sve se može obaviti na biciklu. Život s djecom je ugodan, ima puno ponude za njih. Poput koncerata za djecu, a dvorane sa dvije tisuće mjesta su uvijek pune. Jako se brinu da najmađe privuku umjetnosti.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VILONČELISTICA PAČKO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VILONČELISTICA PAČKO 2 0 8146 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-15 19:36:19 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-19 18:32:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-19 18:31:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 287 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta glazbe. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, glazba [secure] => 0 [page_title] => Glazba [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Muškarci su još uvijek direktori opera i koncertnih dvorana, ali ne i u Hrvatskoj. Po tome smo moderniji od Njemačke' page_title='Muškarci su još uvijek direktori opera i koncertnih dvorana, ali ne i u Hrvatskoj. Po tome smo moderniji od Njemačke' [metakey] => Kajana Pačko, violončelo, violončelistica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216134.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216131.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216126.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216136.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216137.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216141.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216145.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216132.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216126.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Splitski Hrvatski dom vodi \u017eena, u Zadru Koncertni ured ima ravnateljicu, sada Dubrova\u010dke ljetne igre vodi intendantica, zadovoljna je\u00a0violon\u010delistica Kajana Pa\u010dko<\/p>","

\u2018Nije lako izbalansrati poslovni i privatni dio, meni barem. \u017delim sto posto raditi svoj posao i sto posto biti mama, a da jedno ne pati zbog drugog\u2018<\/p>","","","

\u2018Zadnjih osam godina sam u Leipzigu, radim honorarno na akademiji, \u0161to mi daje slobodu da radim i drugo \u0161to \u017eelim \u2013 solo koncerte, dua, tria, kvartet\u2018<\/p>","

Splitska violon\u010delistica\u00a0do\u0161la je u rodni grad da bi odr\u017eala koncert u Hrvatskom domu a ovaj put bila je u pratnji glazbenika iz Gewandhaus orkestra<\/p>","

\u2018Kad su me kolege iz Gewandhaus orkestra, violist Anton Jivaev i violinisti Tristan Thery <\/strong>i Kivan\u00e7 Tire, pozvali za koncert posve\u0107en Dori Peja\u010devi\u0107, i kad smo krenuli s probama, zaljubili smo se u njeno zadnje djelo\u2018<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26216134_1920.jpg":"1920x1080","k_26216134_1280.jpg":"1280x1280","k_26216134_1024.jpg":"1024x1024","k_26216134_640.jpg":"640x640","k_26216134_480.jpg":"480x480","k_26216134_340.jpg":"340x340","k_26216134_220.jpg":"220x220","o_26216134_1280.jpg":"1280x853","o_26216134_1024.jpg":"1024x682","o_26216134_640.jpg":"640x426","o_26216134_480.jpg":"480x320","o_26216134_340.jpg":"340x226","o_26216134_220.jpg":"220x146","h_26216134_1280.jpg":"1280x854","h_26216134_1024.jpg":"1024x683","h_26216134_640.jpg":"640x427","h_26216134_480.jpg":"480x320","h_26216134_340.jpg":"340x227","h_26216134_220.jpg":"220x147","pp_26216134_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216134_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216134_640.jpg":"640x814","pp_26216134_480.jpg":"480x611","pp_26216134_340.jpg":"340x432","pp_26216134_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2885","hd_26216131_1920.jpg":"1920x1080","k_26216131_1280.jpg":"1280x1280","k_26216131_1024.jpg":"1024x1024","k_26216131_640.jpg":"640x640","k_26216131_480.jpg":"480x480","k_26216131_340.jpg":"340x340","k_26216131_220.jpg":"220x220","o_26216131_1280.jpg":"1280x1923","o_26216131_1024.jpg":"1024x1538","o_26216131_640.jpg":"640x961","o_26216131_480.jpg":"480x721","o_26216131_340.jpg":"340x510","o_26216131_220.jpg":"220x330","h_26216131_1280.jpg":"1280x854","h_26216131_1024.jpg":"1024x683","h_26216131_640.jpg":"640x427","h_26216131_480.jpg":"480x320","h_26216131_340.jpg":"340x227","h_26216131_220.jpg":"220x147","pp_26216131_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216131_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216131_640.jpg":"640x814","pp_26216131_480.jpg":"480x611","pp_26216131_340.jpg":"340x432","pp_26216131_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2844","hd_26216126_1920.jpg":"1920x1080","k_26216126_1280.jpg":"1280x1280","k_26216126_1024.jpg":"1024x1024","k_26216126_640.jpg":"640x640","k_26216126_480.jpg":"480x480","k_26216126_340.jpg":"340x340","k_26216126_220.jpg":"220x220","o_26216126_1280.jpg":"1280x1896","o_26216126_1024.jpg":"1024x1516","o_26216126_640.jpg":"640x948","o_26216126_480.jpg":"480x711","o_26216126_340.jpg":"340x503","o_26216126_220.jpg":"220x325","h_26216126_1280.jpg":"1280x854","h_26216126_1024.jpg":"1024x683","h_26216126_640.jpg":"640x427","h_26216126_480.jpg":"480x320","h_26216126_340.jpg":"340x227","h_26216126_220.jpg":"220x147","pp_26216126_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216126_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216126_640.jpg":"640x814","pp_26216126_480.jpg":"480x611","pp_26216126_340.jpg":"340x432","pp_26216126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26216136_1920.jpg":"1920x1080","k_26216136_1280.jpg":"1280x1280","k_26216136_1024.jpg":"1024x1024","k_26216136_640.jpg":"640x640","k_26216136_480.jpg":"480x480","k_26216136_340.jpg":"340x340","k_26216136_220.jpg":"220x220","o_26216136_1280.jpg":"1280x853","o_26216136_1024.jpg":"1024x682","o_26216136_640.jpg":"640x426","o_26216136_480.jpg":"480x320","o_26216136_340.jpg":"340x226","o_26216136_220.jpg":"220x146","h_26216136_1280.jpg":"1280x854","h_26216136_1024.jpg":"1024x683","h_26216136_640.jpg":"640x427","h_26216136_480.jpg":"480x320","h_26216136_340.jpg":"340x227","h_26216136_220.jpg":"220x147","pp_26216136_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216136_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216136_640.jpg":"640x814","pp_26216136_480.jpg":"480x611","pp_26216136_340.jpg":"340x432","pp_26216136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26216137_1920.jpg":"1920x1080","k_26216137_1280.jpg":"1280x1280","k_26216137_1024.jpg":"1024x1024","k_26216137_640.jpg":"640x640","k_26216137_480.jpg":"480x480","k_26216137_340.jpg":"340x340","k_26216137_220.jpg":"220x220","o_26216137_1280.jpg":"1280x853","o_26216137_1024.jpg":"1024x682","o_26216137_640.jpg":"640x426","o_26216137_480.jpg":"480x320","o_26216137_340.jpg":"340x226","o_26216137_220.jpg":"220x146","h_26216137_1280.jpg":"1280x854","h_26216137_1024.jpg":"1024x683","h_26216137_640.jpg":"640x427","h_26216137_480.jpg":"480x320","h_26216137_340.jpg":"340x227","h_26216137_220.jpg":"220x147","pp_26216137_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216137_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216137_640.jpg":"640x814","pp_26216137_480.jpg":"480x611","pp_26216137_340.jpg":"340x432","pp_26216137_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26216141_1920.jpg":"1920x1080","k_26216141_1280.jpg":"1280x1280","k_26216141_1024.jpg":"1024x1024","k_26216141_640.jpg":"640x640","k_26216141_480.jpg":"480x480","k_26216141_340.jpg":"340x340","k_26216141_220.jpg":"220x220","o_26216141_1280.jpg":"1280x853","o_26216141_1024.jpg":"1024x682","o_26216141_640.jpg":"640x426","o_26216141_480.jpg":"480x320","o_26216141_340.jpg":"340x226","o_26216141_220.jpg":"220x146","h_26216141_1280.jpg":"1280x854","h_26216141_1024.jpg":"1024x683","h_26216141_640.jpg":"640x427","h_26216141_480.jpg":"480x320","h_26216141_340.jpg":"340x227","h_26216141_220.jpg":"220x147","pp_26216141_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216141_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216141_640.jpg":"640x814","pp_26216141_480.jpg":"480x611","pp_26216141_340.jpg":"340x432","pp_26216141_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26216145_1920.jpg":"1920x1080","k_26216145_1280.jpg":"1280x1280","k_26216145_1024.jpg":"1024x1024","k_26216145_640.jpg":"640x640","k_26216145_480.jpg":"480x480","k_26216145_340.jpg":"340x340","k_26216145_220.jpg":"220x220","o_26216145_1280.jpg":"1280x853","o_26216145_1024.jpg":"1024x682","o_26216145_640.jpg":"640x426","o_26216145_480.jpg":"480x320","o_26216145_340.jpg":"340x226","o_26216145_220.jpg":"220x146","h_26216145_1280.jpg":"1280x854","h_26216145_1024.jpg":"1024x683","h_26216145_640.jpg":"640x427","h_26216145_480.jpg":"480x320","h_26216145_340.jpg":"340x227","h_26216145_220.jpg":"220x147","pp_26216145_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216145_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216145_640.jpg":"640x814","pp_26216145_480.jpg":"480x611","pp_26216145_340.jpg":"340x432","pp_26216145_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2679","hd_26216132_1920.jpg":"1920x1080","k_26216132_1280.jpg":"1280x1280","k_26216132_1024.jpg":"1024x1024","k_26216132_640.jpg":"640x640","k_26216132_480.jpg":"480x480","k_26216132_340.jpg":"340x340","k_26216132_220.jpg":"220x220","o_26216132_1280.jpg":"1280x1786","o_26216132_1024.jpg":"1024x1428","o_26216132_640.jpg":"640x893","o_26216132_480.jpg":"480x669","o_26216132_340.jpg":"340x474","o_26216132_220.jpg":"220x306","h_26216132_1280.jpg":"1280x854","h_26216132_1024.jpg":"1024x683","h_26216132_640.jpg":"640x427","h_26216132_480.jpg":"480x320","h_26216132_340.jpg":"340x227","h_26216132_220.jpg":"220x147","pp_26216132_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216132_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216132_640.jpg":"640x814","pp_26216132_480.jpg":"480x611","pp_26216132_340.jpg":"340x432","pp_26216132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2844","hd_26216126_1920.jpg":"1920x1080","k_26216126_1280.jpg":"1280x1280","k_26216126_1024.jpg":"1024x1024","k_26216126_640.jpg":"640x640","k_26216126_480.jpg":"480x480","k_26216126_340.jpg":"340x340","k_26216126_220.jpg":"220x220","o_26216126_1280.jpg":"1280x1896","o_26216126_1024.jpg":"1024x1516","o_26216126_640.jpg":"640x948","o_26216126_480.jpg":"480x711","o_26216126_340.jpg":"340x503","o_26216126_220.jpg":"220x325","h_26216126_1280.jpg":"1280x854","h_26216126_1024.jpg":"1024x683","h_26216126_640.jpg":"640x427","h_26216126_480.jpg":"480x320","h_26216126_340.jpg":"340x227","h_26216126_220.jpg":"220x147","pp_26216126_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216126_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216126_640.jpg":"640x814","pp_26216126_480.jpg":"480x611","pp_26216126_340.jpg":"340x432","pp_26216126_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4739437 Threads: 2 Questions: 162255234 Slow queries: 70482 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4788482 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/glazba ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/glazba ) ) [link] => /kultura/glazba/muskarci-su-jos-uvijek-direktori-opera-i-koncertnih-dvorana-ali-ne-i-u-hrvatskoj-po-tome-smo-moderniji-od-njemacke-1348803 [printLink] => /kultura/glazba/muskarci-su-jos-uvijek-direktori-opera-i-koncertnih-dvorana-ali-ne-i-u-hrvatskoj-po-tome-smo-moderniji-od-njemacke-1348803?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 660615 [name] => Kajana Pačko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-21 13:22:48 [main_article_id] => 0 [alias] => kajana-packo [link] => /tag/kajana-packo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 348454 [name] => violončelo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => violoncelo [link] => /tag/violoncelo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 287489 [name] => violončelistica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => violoncelistica [link] => /tag/violoncelistica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VILONČELISTICA PAČKO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Muškarci su još uvijek direktori opera i koncertnih dvorana, ali ne i u Hrvatskoj. Po tome smo moderniji od Njemačke‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216134.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Splitski Hrvatski dom vodi žena, u Zadru Koncertni ured ima ravnateljicu, sada Dubrovačke ljetne igre vodi intendantica, zadovoljna je violončelistica Kajana Pačko

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216134.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Splitski Hrvatski dom vodi žena, u Zadru Koncertni ured ima ravnateljicu, sada Dubrovačke ljetne igre vodi intendantica, zadovoljna je violončelistica Kajana Pačko

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216131.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

‘Nije lako izbalansrati poslovni i privatni dio, meni barem. Želim sto posto raditi svoj posao i sto posto biti mama, a da jedno ne pati zbog drugog‘

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216126.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216136.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216137.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

‘Zadnjih osam godina sam u Leipzigu, radim honorarno na akademiji, što mi daje slobodu da radim i drugo što želim – solo koncerte, dua, tria, kvartet‘

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216141.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Splitska violončelistica došla je u rodni grad da bi održala koncert u Hrvatskom domu a ovaj put bila je u pratnji glazbenika iz Gewandhaus orkestra

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216145.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

‘Kad su me kolege iz Gewandhaus orkestra, violist Anton Jivaev i violinisti Tristan Thery i Kivanç Tire, pozvali za koncert posvećen Dori Pejačević, i kad smo krenuli s probama, zaljubili smo se u njeno zadnje djelo‘

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216132.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216126.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Splitska violončelistica Kajana Pačko došla je u rodni grad da bi održala koncert u Hrvatskom domu a ovaj put bila je u pratnji glazbenika iz Gewandhaus orkestra. Pred splitskom publikom izveli su dio programa kojeg su izveli u ožujku Leipzigu, točno na stotu obljetnicu smrti skladateljice Dore Pejačević: njen Gudački kvartet, posljednje djelo koje je napisala prije svoje prerane smrti u 37-oj godini života.

Naravno, u publici je bila i Kajanina obitelj, a nakon koncerta u kojem je ponovno pokazala svoju vrhunsku virtuoznost, koristimo priliku da porazgovaramo s ovom uspješnom glazbenicom čija je 20 godina duga karijera profesionalnog izvođača najviše vezana uz Berlin i Leipzig u kojem živi, iako je nastupala na čitavom nizu europskih festivala.

---

---

- U Splitu nastupam možda jednom, dvaput godišnje, u Hrvatskoj nešto više. U Zadru, Zagrebu sam dosta često - priča nam.

- Moram reći da mi je splitska koncertna dvorana – fantastična! Prije dvije godine sam svirala uz klavir, bilo je fenomenalno. Takvih sličnih klavira nema u Hrvatskoj, najbolji je.

---

image

Splitska violončelistica došla je u rodni grad da bi održala koncert u Hrvatskom domu a ovaj put bila je u pratnji glazbenika iz Gewandhaus orkestra

Tom Dubravec/Cropix
---

I ovo s gudačkim kvartetom je bilo isto, akustika na sceni i u dvorani je fenomenalna. Znači, dvorana ne samo da je lijepa nego izvrsna za sviranje i slušanje.

Mi smo kvartet okupljen za ovaj koncert u ožujku, trojica su stalni članovi Gewandhaus orkestra i pozvali su me na suradnju. Kako smo imali lijep osjećaj dok smo vježbali i svirali, odlučili smo da koncert moramo ponoviti a za nastup u Zadru i Splitu dodali smo uoči Božića još jedno djelo skladatelja kojeg svi vole. Kombinirali smo Dorino posljednje djelo sa prvim Gudačkim kvartetom P. I. Čajkovskoga – objašnjava Kajana Pačko.

U ovoj godini izvode se djela hrvatske autorice čija su djela, kao i mnogih ženskih glazbenica, nepravedno zapostavljena. Koliko kao izvođačica poznajete Doru Pejačević?

- Tek prije godinu i pol dana sam prvi put otkrila njen svijet komornih djela. Do tada sam, naravno, znala sonatu i kratke komade za klavir koji se dosta sviraju u Hrvatskoj, ali stvarno nisam nikada čula ni snimku, ni koncerte, neko djelo koje je iz njenog komornog opusa! A ima ih stvarno puno: klavirski trio, klavirski kvartet, gudački kvartet, čelo sonata, violinska sonata. Tako me to zaintrigiralo, da sam se upustila u istraživanje.

Fascinirala sam se njenim opusom. A tako se rijetko izvodi, čak i u Hrvatskoj.

Ove godine sam sa Danielom Detonijem, pijanistom s kojim surađujem deset godina, izvela njenu Sonatu za čelo, svirali smo je dosta: u Dresdenu i Berlinu, na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Varaždinu.

---

image

‘Nije lako izbalansrati poslovni i privatni dio, meni barem. Želim sto posto raditi svoj posao i sto posto biti mama, a da jedno ne pati zbog drugog‘

Tom Dubravec/Cropix
---

A kad su me kolege iz Gewandhaus orkestra, violist Anton Jivaev i violinisti Tristan Thery i Kivanç Tire, pozvali za koncert u ožuku posvećen Dori Pejačević, i kad smo krenuli s probama, zaljubili smo se u njeno zadnje djelo. Ja sam tada bila majka dvomjesečne bebe, a Pejačević ga je napisala i par mjeseci poslije toga rodila svoje prvo dijete, da bi mjesec dana nakon toga umrla od sepse.

U tom periodu mi je to bilo tako emocionalno - ja sam svog drugog sina donijela teškom mukom, nakon dramatične operacije koja je trajala satima. I kad smo svirali taj koncert osjećala sam se privilegiranom. Što sam majka bebe, što mogu svirati, što mogu stvarati, za razliku od nje koja nije mogla uživati u svom djetetu. Za nju je sa 37 godina sve bilo gotovo. Bila je u zreloj i zanimljivoj fazi života i odjedanput je sve stalo.

Taj kvartet je skladala u visokoj trudnoći, ali ga nikada nije čula kako zvuči. Uzburkan je i pun emocija, dubok, težak.

Da je živjela sada, stotinu godina kasnije, preživjela bi, nastavila stvarati. Ja sam rođena točno sto godina nakon nje, 1985. godine. Sve je bilo baš nekako na osobnoj razini isprepeleteno i povezano.

Na tom koncertu svi smo ostali baš iznenađeni – zašto ne sviraju to djelo?

Nedavno sam pročitala da je izgnanstvo žena glazbenica s javne scene trajalo nevjerojatno dugo – u Bečkoj filharmoniji tek 2003. godine je zaposlena prva žena! Kakvo je Vaše iskustvo, koliko su danas stvari drugačije postavljene?

- Situacija je, naravno, puno bolja. Položaj Dore Pejačević i nije bio toliko loš jer je iz plemićke obitelji, studirala je, družila se s piscima, filozofima, i bila u intelektualnom okruženju, koliko je bio, primjerice, Mozartove sestre Nannerl ili Mendelssohnove sestre Fanny kojoj otac i brat nisu dopuštali da se kreće van Leipziga. A potpisivala se pod svoje skladbe muškim pseudonimom.

Danas je drugačije, iako je u Bečkoj filharmoniji još uvijek 90 posto mušakaraca, jedna od rijetkih žena je moja prijateljica violinistica. Na visokim pozicijama, direktori opere ili koncertnih dvorana još uvijek su muškarci.

Moram reći, u Hrvatskoj je bolje. Splitski Hrvatski dom vodi žena, u Zadru Koncertni ured ima ravnateljicu, sada Dubrovačke ljetne igre vodi intendantica, zapravo smo mi tu dosta moderni i emancipirani. Ni u Njemačkoj nije tako, iako se u orkestrima stvari mjenjaju. I na glazbenim akademijama je sve više profesorica.

Jedino, nije lako izbalansrati poslovni i privatni dio, meni barem. Želim sto posto raditi svoj posao i sto posto biti mama, a da jedno ne pati zbog drugog.

---

image

‘Zadnjih osam godina sam u Leipzigu, radim honorarno na akademiji, što mi daje slobodu da radim i drugo što želim – solo koncerte, dua, tria, kvartet‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Pa kako balansirate to dvoje?

- S dvoje male djece nije nam lako jer su nam obitelji u Bordeauxu i Splitu, na 1500 kilometara udaljenosti. Međusobno se dogovaramo, kad ja imam koncerte moj muž Tristan Thery koji svira u Gewandhaus orkestru, reducira svoje, i obrnuto. Sad sviram puno manje, ne prihvaćam sve gdje me zovu, ali biram ono što mi se sviđa, da bih bila više doma.

Zadnjih osam godina sam u Leipzigu, radim honorarno na akademiji, što mi daje slobodu da radim i drugo što želim – solo koncerte, dua, tria, kvartet. Da držim seminare, sviram tu i tamo u orkestru, što mi je jako drago i inspirativno. Odsvirati jednu Mahlerovu simfoniju od sat i pol, to je putovanje, kao da čitate knjigu od 500 stranica!

Nikad nisam htjela raditi samo jednu stvar, nego sve pomalo. Ohrabrujem svoje studente da iskušaju razne stvari, a sa čelom se stvarno može puno.

U Zagrebu ste umjetnička direktorica festivala Zagreb Plus interantional u HGZ. Koje ciljeve ste postavili?

- Prvi festival je bio 2021. a onda se Glazbeni zavod poslije dva mjeseca zatvorio radi obnove nakon potresa. Bio je jako uspješan, imali smo fenomenalne glazbenike.

Imala sam stvarno priliku upoznati najbolje pijaniste, gudače, puhače i dovesti ih je jedan od ciljeva. Drugi je da u fokusu bude izvođenje djela jednog kompozitora, na prvom je to bila Clara Schumann, uz njenog muža Roberta i Johannesa Brahmsa, te uz jednog mlađeg hrvatskog kompozitora, kao što je Tomislav Oliver.

Festival je u stagnaciji, ali nadam se da će uprava poželjeti da se on nastavi. Odaziv publike je bio velik a i reakcije glazbenika su bile dobre.

---

image

‘Kad su me kolege iz Gewandhaus orkestra, violist Anton Jivaev i violinisti Tristan Thery i Kivanç Tire, pozvali za koncert posvećen Dori Pejačević, i kad smo krenuli s probama, zaljubili smo se u njeno zadnje djelo‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Koji su Vam trenutno profesionalni planovi, s obzirom na majčinske obaveze?

- Danijel Detoni i ja ćemo i dalje izvodit Dorinu Sonatu za čelo i klavir slijedeće sezone.

Imamo jedan jako zanimljiv pothvat, dobili smo još neisprintane note bečke kompozitorice Johanne Muller Hermann. U pitanju je manuskript njene Sonate za čelo koja nikad nije snimljena. To je kao neki dragulj za koji nitko ne zna, note su bile u arhivi bečke Nacionalne knjižnice. Možda ćemo raditi na tome pa je i drugi čelisti budu htjeli svirati.

A onda dolazim u Split 15. svibnja. Uz orkestar HNK izvest ću Šostakovićev Prvi koncert, dakle još jednom u ovoj sezoni dolazim doma. Dirigent je Tibor Boganyi, violončelist, što je idealno. Veselim se tome.

A prije toga, 9. travnja ćemo obilježiti prvu godišnjicu smrti Valtera Dešpalja u Zadru. Okupila sam svoje kolege sa studija, napravit ćemo jedan hommage "Cellomania". Ansambl od 12 violončelista kojeg je osnovao Valter Dešpalj i u kojem su svirali svi njegovi studenti za vrijeme studija. Sve nas vežu jako lijepe uspomene na te zajedničke koncerte i druženja.

Svi smo mu zahvalni na znanju i entuzijazmu koje je prenio na nas, brinuo se o svakom. Meni je dao alat da mogu doći na akademiju ‘Hanns Eisler‘ u Berlinu, bez njega bi sve bilo puno drugačije.

---

Božić u Leipzigu, Split u srcu

 

Gdje ćete provesti božićne praznike?

- Uživam zimi u Splitu, to je grad kakvog znam, bez gužvi i glasne muzike, grad kakav volim.

Ipak, ovaj Božić ćemo biti u Leipzigu jer mi muž radi, ali moji će doći k nama.

Leipzig je udobno mjesto za život, grad je manji od Zagreba, ima puno parkova, sve se može obaviti na biciklu. Život s djecom je ugodan, ima puno ponude za njih. Poput koncerata za djecu, a dvorane sa dvije tisuće mjesta su uvijek pune. Jako se brinu da najmađe privuku umjetnosti.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Splitski Hrvatski dom vodi žena, u Zadru Koncertni ured ima ravnateljicu, sada Dubrovačke ljetne igre vodi intendantica, zadovoljna je violončelistica Kajana Pačko

Tom Dubravec/Cropix

‘Nije lako izbalansrati poslovni i privatni dio, meni barem. Želim sto posto raditi svoj posao i sto posto biti mama, a da jedno ne pati zbog drugog‘

Tom Dubravec/Cropix

‘Zadnjih osam godina sam u Leipzigu, radim honorarno na akademiji, što mi daje slobodu da radim i drugo što želim – solo koncerte, dua, tria, kvartet‘

Tom Dubravec/Cropix

Splitska violončelistica došla je u rodni grad da bi održala koncert u Hrvatskom domu a ovaj put bila je u pratnji glazbenika iz Gewandhaus orkestra

Tom Dubravec/Cropix

‘Kad su me kolege iz Gewandhaus orkestra, violist Anton Jivaev i violinisti Tristan Thery i Kivanç Tire, pozvali za koncert posvećen Dori Pejačević, i kad smo krenuli s probama, zaljubili smo se u njeno zadnje djelo‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/glazba/muskarci-su-jos-uvijek-direktori-opera-i-koncertnih-dvorana-ali-ne-i-u-hrvatskoj-po-tome-smo-moderniji-od-njemacke-1348803 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f603344a489be89db2a957a9550cd4f3a2ccb049 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Mu%C5%A1karci+su+jo%C5%A1+uvijek+direktori+opera+i+koncertnih+dvorana%2C+ali+ne+i+u+Hrvatskoj.+Po+tome+smo+moderniji+od+Njema%C4%8Dke%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fmuskarci-su-jos-uvijek-direktori-opera-i-koncertnih-dvorana-ali-ne-i-u-hrvatskoj-po-tome-smo-moderniji-od-njemacke-1348803 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fmuskarci-su-jos-uvijek-direktori-opera-i-koncertnih-dvorana-ali-ne-i-u-hrvatskoj-po-tome-smo-moderniji-od-njemacke-1348803 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VILONČELISTICA PAČKO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
GlazbaVILONČELISTICA PAČKO

‘Muškarci su još uvijek direktori opera i koncertnih dvorana, ali ne i u Hrvatskoj. Po tome smo moderniji od Njemačke‘

Piše Jasenka Leskur
19. prosinca 2023. - 19:31
Splitski Hrvatski dom vodi žena, u Zadru Koncertni ured ima ravnateljicu, sada Dubrovačke ljetne igre vodi intendantica, zadovoljna je violončelistica Kajana PačkoTom Dubravec/Cropix

Splitska violončelistica Kajana Pačko došla je u rodni grad da bi održala koncert u Hrvatskom domu a ovaj put bila je u pratnji glazbenika iz Gewandhaus orkestra. Pred splitskom publikom izveli su dio programa kojeg su izveli u ožujku Leipzigu, točno na stotu obljetnicu smrti skladateljice Dore Pejačević: njen Gudački kvartet, posljednje djelo koje je napisala prije svoje prerane smrti u 37-oj godini života.

Naravno, u publici je bila i Kajanina obitelj, a nakon koncerta u kojem je ponovno pokazala svoju vrhunsku virtuoznost, koristimo priliku da porazgovaramo s ovom uspješnom glazbenicom čija je 20 godina duga karijera profesionalnog izvođača najviše vezana uz Berlin i Leipzig u kojem živi, iako je nastupala na čitavom nizu europskih festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 00:58