Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Glazbatjedni frankofonije

Ana Opačak, splitski i francuski šansonijeri večeras u HNK Split otvaraju bogate splitske frankofonske tjedne s filmovima, stripom, predavanjima

Piše Jasenka Leskur Staničić
5. ožujka 2020. - 11:05
 Ana Opačak večeras će u HNK Split s glumicom i pjevačicom Caroline Personne predstaviti velikane frankofonske glazbeTom Dubravec/hanza media

U četvrtak u 20 sati u HNK Split održava se koncert "Frankofonija u pjesmi", revijalna večer s kojom se Udruga Prokultura pridružuje proslavi Dana Međunarodne organizacije frankofonije i obilježavanju 50 godina od osnivanja te međunarodne organizacije. Hrvatska je jedna od 88 članica u toj svjetskoj obitelji.

Na koncertu u HNK će francuska glumica i pjevačica Caroline Personne i splitska glazbenica Ana Opačak svojim recitalima predstaviti velikane frankofonske glazbe Edith Piaf i Jacquesa Brela, a nastupit će i nagrađivani sudionici posljednjih izdanja Večeri francuske šansone: Gabrela Braičić, Zdravka Damjanović, Ema Kuzmanić, Ivona Mandić, Lovro Rimac i Đana Smajo. Uz glasovirsku pratnju maestra Jurice Karuze podsjetit će na pjesme Charlesa Aznavoura, Céline Dion, Lare Fabian, Terese Kesovije i drugih. Gošća iz Francuske Caroline Personne će s maestrom Karuzom održati radionicu interpretacije za mlade izvođače u sjedištu Prokulture, Kući jezika i kulture – Peristil.

Kao i prethodnih godina, tu su još brojna događanja koja prikazuju različita područja frankofonske kulture i jezika, a Francuska alijansa Split također organizira nekoliko koncerata, izložbi i predavanja.

U Kinoteci Zlatna vrata od 10. do 14. ožujka prikazat će se niz novih filmskih ostvarenja s tog jezičnog područja, u suradnji s veleposlanstvima Francuske, Belgije, Švicarske, Kanade i Maroka. Od utorka do subote, uz dvije projekcije dnevno, Splićani će moći pogledati "Becassine" B. Podalydes, "Aida" D. Mrini, "Sibyl" J. Triet, "Sve što mi je ostalo od revolucije" J. Davis, "Mladi Ahmed" braće Dardenne, "Hochelaga, zemlja duša" F. Girard, "Portret djevojke u plamenu" C. Sciamma, "Grube ruke" M. Asli, "Kabulske lastavice" Z. Breitman, E. Gobbe-Mevellec te dokumetarac "Tako mi bog pomogao", Y. Hinant, J. Libon.

U utorak 10. ožujka u Marmontovoj u 17.30 svi koji su zainteresirani mogu čuti o ponudama stipendija francuske Vlade, o čemu će govoriti ataše za znanstvenu i sveučilišnu suradnju Francuskog veleposlanstva Jasna Bas.

Nastup švicarske kantautorice Meimune, glazbenice osebujnog glasa s gitarom, održava se u klubu "Quasimodo" u petak 13. ožujka u 21 sat. Istog dana u 18.30 predavanje "Beckettov Godot" u Marmontovoj ulici održat će prof. hrvatskog jezika i književnosti Boris Škifić.

Učenici glazbene škole "Josip Hatze" svirat će na "Večeri francuskih autora" u utorak 17. ožujka u 18.30 u Muzeju grada Splita.
Predavanje o "Francuskim iskustvima zaštite povijesnih gradova" održat će povjesničarka umjetnosti dr. Dunja Babić 20. ožujka, a psihijatar dr. Ivan Urlić će 27. ožujka govoriti o Jacquesu Lacanu i njegovu doprinosu razumijevanju međuljudskih odnosa.

Budući da se ova godina obilježava i kao godina stripa u Francuskoj, u njihovim prostorijama u Marmontovoj već se može razgledati izložba slavnog francuskog autora stripa Jacquesa Tardija pod nazivom “Dva Pariza”, a u petak 6. ožujka u 18 sati započinje radionica stripa “Strip po Tardiju”, koju će voditi splitski akademski slikar Ivan Svaguša. Izložba stripa “Djeca kapetana Granta” na rasporedu je od 20. ožujka do 9. travnja.

#DANI FRANKOFONIJE SPLIT#ANA OPAčAK

Izdvojeno