StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA FMFS-u

‘Tiha sluškinja‘: U službi klasnog sukoba

Piše Marko Njegić
11. lipnja 2024. - 20:26

Prodajom nezamjenjivih tokena (”non-fungible token” ili NFT) financiran je vrlo solidni dugometražni prvijenac španjolskog redatelja Miguela Fausa. ”Tiha sluškinja” (”Calladita”/”The Quiet Maid”) prvi je europski film financiran na taj način, što je Faus iskoristio da namigne samome sebi u završnici filma s preokretom vezanim za kriptovalute.

To nije jedina zanimljivost vezana uz Španjolčev debi, odabran za svečano otvaranje 17. Festivala mediteranskog filma Split, nakon što je svjetsku premijeru imao na tallinnskom Black Nights Film Festivalu. Na Sundance festivalu 2023. ”Tiha sluškinja” je osvojila prvu ikad dodijeljenu nagradu Andrews/Bernard Award iz novopokrenute fondacije oskarovca Stevena Soderbergha, odnosno 100 tisuća dolara za troškove postprodukcije.

FILM: Calladita; drama; Španjolska, 2023. REŽIJA: Miguel Faus ULOGE: Paola Grimaldo, Ariadna Gill OCJENA: *** ½

Zanimljivo je i da je ”The Quiet Maid” produžetak Fausovog kratkometražnog filma ”Calladita” iz 2020., kao što je to bila i španjolska ”Piggy” ili ”Cerdita” na 15. FMFS-u.

Nije samo trend produžavanja kratkih filmova u duge na snazi posljednjih godina, tu je i trend ”eath the rich” satira vezanih za klasni sukob između ”onih koji imaju” i ”onih koji nemaju” (”Spremni ili ne”, ”Parazit”, ”Nož u čeđa”, ”Meni” ”Trokut tuge”, ”Bazen beskraja”...).

”Tiha sluškinja” možda nije toliko dobra kao navedeni, no daje vrijedan obol tom trendu. Kontrast nejednakosti titularne sluškinje i privilegije bogate familije za koju radi uspostavljen je od prvih kadrova. Savršen pogled na rivijeru iz kuće (po)kvari prskanje tekućine za pranje prozora kad kolumbijska sluškinja na radu u Španjolskoj (Paula Grimaldo) počne raditi svoj posao.

Ona, Ana, ubrzo potom biva prebačena na luksuznu ljetnu vilu na Costi Bravi kako bi servisirala potrebe bogate obitelji i to bez ugovora, ali vlasnica Andrea (Ariadna Gil; ”Panov labirint”) obećava da će srediti njezine papire za radnu dozvolu, u što sumnja sluškinja iz susjedstva Gisela (Nany Tovar).

Anina motivacija jest zaraditi za sestrinu školarinu, tj. njezinu i mamimu ”bolju budućnost”, uslijed čega je isprve iznimno vrijedna i diskretna, no s vremenom shvaća da zaslužuje nešto bolje ili barem želi pokušati okrenuti stvari u svoju korist i uživati koliko može, posebice kad joj Gisela otvori oči i probudi seksualnu žudnju otkrivanjem čari Tindera.

Povremeno netko od članova obitelji prema njoj pokazuje određene simpatije, ali Ana je svjesna da je potrošna u njihovim očima i da je nerijetko gledaju s visoka, posebice sin Jacobo (Pol Hermoso) opsjednut kriptovalutama. Redatelj ispresijeca Anu kako crnči peglajući dok kćerka obitelji Claudia (Violeta Rodríguez) leškari i sunča se.

Kontrast je znakovit i na njemu ”The Quiet Maid” temelji konflikt dviju klasa i potencira Anino buntovništvo, tj. njezinu tihu pobunu, tipa da namami Claudijina poznanika preko Tindera i poseksa se s njime na flamingu na napuhavanje. Sukladno naslovu filma, akcent je na ”tihu”, no Faus baš zato uvlači gledatelja u priču, služeći se i privlačnim statičnim dugim kadrovima jarkih boja (ružičasti flamingo i Anina odora, plavi bazen, zelena tratina...) i geometrijske preciznosti.

Dok redatelj prati suptilnu pobunu sluškinje, na njezinu stranu je lako stati, tim više što je igra talentirana mlada glumica, nalazeći se praktički u svakom kadru filma i nosi ga kao da je ovo tko zna koja uloga po redu, a ne praktički prva (nastupila samo u kratkoj ”Calladiti”). Grimaldo izgleda i glumi kao latino Florence Pugh. Treba pratiti njezinu daljnju glumačku karijeru, kao i Fausovu redateljsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 21:52