stdClass Object ( [id] => 1190462 [title] => ‘16 blokova‘: Ostari muški [alias] => 16-blokova-ostari-muski [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mamurni policajac ili detektiv u tumačenju Brucea Willisa jedno je od općih mjesta akcijske kinematografije. Akcijaša sklonog čašici i "hangoveru" Willis je prvi put igrao u filmu "Prljavi igraju prljavo" i to je uskoro postala (arhe)tipologija njegova lika i djela, od "Smrtonosne zone" preko "Umri muški 3" do "16 blokova" ("16 Blocks", 2006.).

Newyorški policajac-pijanac iz "16 blokova" Jack Mosley posjeduje nešto od svakog Willisovog lika iz spomenutih filmova: u njegov DNK upisani su "The Last Boy Scout" Joe Hallenbeck, John "Die Hard" McClane i Tom Hardy iz "Striking Distance".

---

FILM: 16 blocks; akcijski triler; SAD, 2006. REŽIJA: Richard Donner ULOGE: Bruce Willis, Mos Def OCJENA: *** ½

---

Policijski veteran Jack djeluje kao mamurnija, starija, umornija i depresivnija verzija svih njih, a dojmljivi Bruce je isprve gotovo jedva prepoznatljiv u "16 Blocks", ne samo zbog brkova, već i izgleda alkoholičara. Ima blagi pivski stomak, blijed je, konstantno orošen znojem, kao pravi cuger.

Najprije ga čujemo kako se predstavlja imenom, prezimenom i brojem značke, te govori da je "nastojao učiniti pravu stvar", pa tek onda vidimo na poprištu racije u sitne sate. Dok unaokolo po stanu leže leševi dilera, Jack traži i pronalazi bocu alkohola, natoči sebi piće u čašu, povuče se u mračnu sobu i sjedne u iščekivanju drugih kolega.

Kad se ranim jutrom vrati u policijsku postaju i upita tajnicu "Ima li nešto za mene?", ona mu daje bombone za zadah i (ne)suptilno poručuje da prestane piti. Možda mu je, mamurnome, mogla dati i aspirin za kojim je McClane vapio u "Umri muški 3".

I taman kad se Jack htio odjaviti sa smjene i poći kući, zaskače ga nadređeni sa zadatkom da pokupi nekog tipa iz pritvora i dovede ga na sud udaljen 16 blokova jer ga treba javna tužiteljica. Zadatak je naizgled "lagan" (16 blokova za 118 minuta, koliko preostaje do suđenja), ali će se pokazati teškim.

Pritvorenik, Eddie Bunker (Mos Def), ne uvlači jezik u usta i od njegovih brzopričajućih rečenica Jacka još više boli mamurna glava. "Život je predug, a tipovi poput tebe čine ga dužim", konstatira Jack, na što mu Eddie kaže "zvučiš deprimirano". Nesumnjivo, Jack je deprimiran i ovisan o alkoholu, stoga usput i staje u trgovinu pića, da utopi depresiju u cugi. U trenutku kad se Jack nalazi u trgovini, prva upečatljiva akcijsko-trilerska sekvencija filma samo čeka da se dogodi.

---

---
---
---

Neka sumnjiva faca približava se Eddieju u automobilu i sprema se potegnuti pištolj na njega. Na prvi pogled se čini da je ovaj uspio u tom naumu i napucao Eddieja, no pokret kamere Glena MacPhersona ("Put bez povratka 4", "Tri mušketira", "Resident Evil 4") otkriva da je Jack vidio što se događa i bio brži u povlačenju otponca pištolja. Kamera je efektno okružila Willisa kao u "Die Hard 3", no to ne treba čuditi.

Režiser "16 blokova" je akcijski veteran Richard Donner ("Superman", "Smrtonosno oružje", "Urota"). Donneru je bilo suđeno da se ujedini s Bruceom za barem jedan akcijski triler, otprilike jednako kako je i Sylvesteru Stalloneu bilo suđeno da stane pred kamere Waltera Hilla (stao je 2013. na snimanju "Metka u glavu"), s kojim je Willis surađivao na "Posljednjem preživjelom", a akcijski glumci dijelili su i redatelja Rennyja Harlina ("Umri muški 2", "Cliffhanger").

"Die Hard" i "Lethal Weapon 2" isprepleli su se u parodiji "Besmrtno oružje", plus Donner je već snimio jedan akcijski triler sa Stalloneom – "Ubojice". Šteta što se suradnja Donner-Willis (i Stallone-Hill) nije dogodila u zlatno doba akcijskog žanra, osamdesetima i devedesetima, ali "16 Blocks" uspijeva evocirati to doba uz određene "twistove".

Pošten žanrovski film dvojice "old kids on the block" veterana žanra koketira s klasičnim "buddy" akcićima osamdesetih, od "48 sati" (sparivanje brbljavog tamnoputog zatvorenika i bijelog policajca) do "Smrtonosnog oružja", pri čemu je Willis više svojevrsni Danny Glover, a ne Mel Gibson. Samo čekamo da ispali "Prestar sam za ova sranja!", no psihofizički iscrpljeni Jack čitavo vrijeme komunicira "I'm too old for this shit!" neverbalno, govorom tijela.

Bruceu svaka čast što je ostario muški i ne pokušava glumiti da je mlađi nego jest, naprotiv u tadašnjoj dobi od 51 svjesno nastupa kao barem desetak godina stariji. Njegov lik je zadihan u akciji i hvata zrak kad trči, usto šepa i noga ga izdaje. Šepava noga ubrzo će dobiti društvo u ranjenoj ruci nakon što Jacka pogodi metak jednog od prljavih korumpiranih policajaca, predvođenih Frankom Nugentom (David Morse), koji žele koknuti Eddieja da ne svjedoči na sudu protiv njih; ako progovori, gube značku i odlaze u zatvor.

Koncept iz pera scenarista Richarda Wenka ("Ledeni ubojica", "Plaćenici 2", "Sedmorica veličanstvenih", "Pravednik 1&2", "Plaćenica") arhetipski je u akcijskom smislu: tona policajaca žele ubiti Eddieja, samim time i njegova zaštitnika Jacka, dok dvojac hita prema sudu i mora stići tamo u određeno vrijeme. Dakle, akcija od točke "A" do točke "B" s usputnim stanicama za borbu kao u npr. "Ratnicima podzemlja", k tome odigrana u približno realnom vremenu filma koji traje 102 minute a la "Točno u podne", "Umri muški 1&3" i "Ubrzanje".

---

---

Pa ipak, iako Jacku govore da se našao "u pogrešnom vremenu i na pogrešnom mjestu", parafrazirajući ono što su Willisu govorili u "Die Hard 2" i "Opasnoj šifri", a jedan lik se zove Gruber kao nezaboravni negativac Alana Rickmana iz "Umri muški 1" i netko ga poziva na poprište zbivanja, "16 blokova" nije "diehardovski" akcijski blockbuster.

Akcija nije opijena spektaklom pod svaku cijenu, dapače trijeznija je i trezvenija, fokusirana isključivo na napete "standoff" situacije u barovima i stanovima ili na hodnicima te potjeru po napučenim ulicama New Yorka, odnosno pucnjavu, mahom pištoljima i dvocijevkama, ali ne i bombe/eksplozije.

Premda, akcija na mahove umije biti spektakularna, kao u bus-sceni, kad Donner nastavlja tamo gdje su stali "Veliki izazov", "Crveno usijanje" i "Brzina". Postavka je nudila na pladnju akcijski brži i uzbudljiviji film u paklenom ritmu "Die Hard 3". Možda bi takav "16 Blocks" i bio da je snimljen 1996. godine.

No, 76-godišnji Donner prilagodio je akciju svojim penzionerskim godinama i liku Jacka koji teško da s šepavom nogom može izbjegavati eksplozije i izvoditi vratolomije kao McClane. S predasima od akcije i dijalozima među likovima, film umije profilirati karaktere.

Eddie je kriminalac dobrog srca koji želi peći torte/kolače i tako zarađivati za život (pogledajte njegovu interakciju sa starčićem u stanu i djevojčicom u busu), a Jack nije "good cop" kako bismo očekivali po "defaultu", zato se i želi iskupiti za sve loše što je napravio u poslu i učiniti pravu stvar.

Iako sve upućuje na to da se ne možete kladiti na ovakvog Brucea, on je već je bio u sličnim situacijama od prvog akcijskog filma, reklamiranog krilaticom "Svi izgledi su protiv McClanea, ali on to tako i voli". Protiv Willisa se nikad ne treba kladiti, bio on John McClane ili Jack Mosley.

---

Posljednja režija Richarda Donnera

Iste 2006. snimljen je i remake Donnerova "Omena". Ispostavilo se da će "16 blokova" Donneru ("Goonies") biti posljednji redateljski film. Koju godinu kasnije producirao je "X-Men početak: Wolverine", ali više nije sjeo na redateljsku stolicu do smrti u srpnju 2021. godine. Donner je planirao režirati peto "Smrtonosno oružje", ali to nažalost nije doživio i Mel Gibson će "oporučno" preuzeti režiju filma. P.S. "16 Blocks" se prikazuje na 7. svibnja u elitnom večernjem terminu na HTV2.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA 2 0 6949 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-06 14:43:45 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-12 20:44:46 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2022-05-06 10:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 44 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21851164.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21851156.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21851160.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21853836.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21851166.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21853838.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21851158.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21851162.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_21851164_1920.jpg":"1920x1080","k_21851164_1280.jpg":"1280x1280","k_21851164_1024.jpg":"1024x1024","k_21851164_640.jpg":"640x640","k_21851164_480.jpg":"480x480","k_21851164_340.jpg":"340x340","k_21851164_220.jpg":"220x220","o_21851164_1280.jpg":"1280x720","o_21851164_1024.jpg":"1024x576","o_21851164_640.jpg":"640x360","o_21851164_480.jpg":"480x270","o_21851164_340.jpg":"340x191","o_21851164_220.jpg":"220x123","h_21851164_1280.jpg":"1280x854","h_21851164_1024.jpg":"1024x683","h_21851164_640.jpg":"640x427","h_21851164_480.jpg":"480x320","h_21851164_340.jpg":"340x227","h_21851164_220.jpg":"220x147","pp_21851164_1280.jpg":"1006x1280","pp_21851164_1024.jpg":"805x1024","pp_21851164_640.jpg":"503x640","pp_21851164_480.jpg":"377x480","pp_21851164_340.jpg":"267x340","pp_21851164_220.jpg":"173x220"},{"size0":"880x440","hd_21851156_1920.jpg":"1920x1080","k_21851156_1280.jpg":"1280x1280","k_21851156_1024.jpg":"1024x1024","k_21851156_640.jpg":"640x640","k_21851156_480.jpg":"480x480","k_21851156_340.jpg":"340x340","k_21851156_220.jpg":"220x220","o_21851156_1280.jpg":"1280x640","o_21851156_1024.jpg":"1024x512","o_21851156_640.jpg":"640x320","o_21851156_480.jpg":"480x240","o_21851156_340.jpg":"340x170","o_21851156_220.jpg":"220x110","h_21851156_1280.jpg":"1280x854","h_21851156_1024.jpg":"1024x683","h_21851156_640.jpg":"640x427","h_21851156_480.jpg":"480x320","h_21851156_340.jpg":"340x227","h_21851156_220.jpg":"220x147","pp_21851156_1280.jpg":"1006x1280","pp_21851156_1024.jpg":"805x1024","pp_21851156_640.jpg":"503x640","pp_21851156_480.jpg":"377x480","pp_21851156_340.jpg":"267x340","pp_21851156_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1258","hd_21851160_1920.jpg":"1920x1080","k_21851160_1280.jpg":"1280x1280","k_21851160_1024.jpg":"1024x1024","k_21851160_640.jpg":"640x640","k_21851160_480.jpg":"480x480","k_21851160_340.jpg":"340x340","k_21851160_220.jpg":"220x220","o_21851160_1280.jpg":"1280x838","o_21851160_1024.jpg":"1024x670","o_21851160_640.jpg":"640x419","o_21851160_480.jpg":"480x314","o_21851160_340.jpg":"340x222","o_21851160_220.jpg":"220x144","h_21851160_1280.jpg":"1280x854","h_21851160_1024.jpg":"1024x683","h_21851160_640.jpg":"640x427","h_21851160_480.jpg":"480x320","h_21851160_340.jpg":"340x227","h_21851160_220.jpg":"220x147","pp_21851160_1280.jpg":"1006x1280","pp_21851160_1024.jpg":"805x1024","pp_21851160_640.jpg":"503x640","pp_21851160_480.jpg":"377x480","pp_21851160_340.jpg":"267x340","pp_21851160_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x900","hd_21853836_1920.jpg":"1920x1080","k_21853836_1280.jpg":"1280x1280","k_21853836_1024.jpg":"1024x1024","k_21853836_640.jpg":"640x640","k_21853836_480.jpg":"480x480","k_21853836_340.jpg":"340x340","k_21853836_220.jpg":"220x220","o_21853836_1280.jpg":"1280x720","o_21853836_1024.jpg":"1024x576","o_21853836_640.jpg":"640x360","o_21853836_480.jpg":"480x270","o_21853836_340.jpg":"340x191","o_21853836_220.jpg":"220x123","h_21853836_1280.jpg":"1280x854","h_21853836_1024.jpg":"1024x683","h_21853836_640.jpg":"640x427","h_21853836_480.jpg":"480x320","h_21853836_340.jpg":"340x227","h_21853836_220.jpg":"220x147","pp_21853836_1280.jpg":"1006x1280","pp_21853836_1024.jpg":"805x1024","pp_21853836_640.jpg":"503x640","pp_21853836_480.jpg":"377x480","pp_21853836_340.jpg":"267x340","pp_21853836_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x900","hd_21851166_1920.jpg":"1920x1080","k_21851166_1280.jpg":"1280x1280","k_21851166_1024.jpg":"1024x1024","k_21851166_640.jpg":"640x640","k_21851166_480.jpg":"480x480","k_21851166_340.jpg":"340x340","k_21851166_220.jpg":"220x220","o_21851166_1280.jpg":"1280x720","o_21851166_1024.jpg":"1024x576","o_21851166_640.jpg":"640x360","o_21851166_480.jpg":"480x270","o_21851166_340.jpg":"340x191","o_21851166_220.jpg":"220x123","h_21851166_1280.jpg":"1280x854","h_21851166_1024.jpg":"1024x683","h_21851166_640.jpg":"640x427","h_21851166_480.jpg":"480x320","h_21851166_340.jpg":"340x227","h_21851166_220.jpg":"220x147","pp_21851166_1280.jpg":"1006x1280","pp_21851166_1024.jpg":"805x1024","pp_21851166_640.jpg":"503x640","pp_21851166_480.jpg":"377x480","pp_21851166_340.jpg":"267x340","pp_21851166_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x900","hd_21853838_1920.jpg":"1920x1080","k_21853838_1280.jpg":"1280x1280","k_21853838_1024.jpg":"1024x1024","k_21853838_640.jpg":"640x640","k_21853838_480.jpg":"480x480","k_21853838_340.jpg":"340x340","k_21853838_220.jpg":"220x220","o_21853838_1280.jpg":"1280x720","o_21853838_1024.jpg":"1024x576","o_21853838_640.jpg":"640x360","o_21853838_480.jpg":"480x270","o_21853838_340.jpg":"340x191","o_21853838_220.jpg":"220x123","h_21853838_1280.jpg":"1280x854","h_21853838_1024.jpg":"1024x683","h_21853838_640.jpg":"640x427","h_21853838_480.jpg":"480x320","h_21853838_340.jpg":"340x227","h_21853838_220.jpg":"220x147","pp_21853838_1280.jpg":"1006x1280","pp_21853838_1024.jpg":"805x1024","pp_21853838_640.jpg":"503x640","pp_21853838_480.jpg":"377x480","pp_21853838_340.jpg":"267x340","pp_21853838_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1275","hd_21851158_1920.jpg":"1920x1080","k_21851158_1280.jpg":"1280x1280","k_21851158_1024.jpg":"1024x1024","k_21851158_640.jpg":"640x640","k_21851158_480.jpg":"480x480","k_21851158_340.jpg":"340x340","k_21851158_220.jpg":"220x220","o_21851158_1280.jpg":"1280x850","o_21851158_1024.jpg":"1024x680","o_21851158_640.jpg":"640x425","o_21851158_480.jpg":"480x318","o_21851158_340.jpg":"340x225","o_21851158_220.jpg":"220x146","h_21851158_1280.jpg":"1280x854","h_21851158_1024.jpg":"1024x683","h_21851158_640.jpg":"640x427","h_21851158_480.jpg":"480x320","h_21851158_340.jpg":"340x227","h_21851158_220.jpg":"220x147","pp_21851158_1280.jpg":"1006x1280","pp_21851158_1024.jpg":"805x1024","pp_21851158_640.jpg":"503x640","pp_21851158_480.jpg":"377x480","pp_21851158_340.jpg":"267x340","pp_21851158_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1275","hd_21851162_1920.jpg":"1920x1080","k_21851162_1280.jpg":"1280x1280","k_21851162_1024.jpg":"1024x1024","k_21851162_640.jpg":"640x640","k_21851162_480.jpg":"480x480","k_21851162_340.jpg":"340x340","k_21851162_220.jpg":"220x220","o_21851162_1280.jpg":"1280x850","o_21851162_1024.jpg":"1024x680","o_21851162_640.jpg":"640x425","o_21851162_480.jpg":"480x318","o_21851162_340.jpg":"340x225","o_21851162_220.jpg":"220x146","h_21851162_1280.jpg":"1280x854","h_21851162_1024.jpg":"1024x683","h_21851162_640.jpg":"640x427","h_21851162_480.jpg":"480x320","h_21851162_340.jpg":"340x227","h_21851162_220.jpg":"220x147","pp_21851162_1280.jpg":"1006x1280","pp_21851162_1024.jpg":"805x1024","pp_21851162_640.jpg":"503x640","pp_21851162_480.jpg":"377x480","pp_21851162_340.jpg":"267x340","pp_21851162_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4624716 Threads: 6 Questions: 154006358 Slow queries: 66380 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4571202 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/16-blokova-ostari-muski-1190462 [printLink] => /kultura/film-tv/16-blokova-ostari-muski-1190462?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609929 [name] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:08:05 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-retro-per-spektiva [link] => /tag/cinemark-retro-per-spektiva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 620466 [name] => akcijski trileri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-15 20:17:32 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijski-trileri [link] => /tag/akcijski-trileri ) [3] => stdClass Object ( [id] => 441006 [name] => Bruce Willis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bruce-willis [link] => /tag/bruce-willis ) [4] => stdClass Object ( [id] => 16300 [name] => Akcijskifilmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijskifilmovi [link] => /tag/akcijskifilmovi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 638168 [name] => Richard Donner [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-08 15:28:19 [main_article_id] => 0 [alias] => richard-donner [link] => /tag/richard-donner ) [6] => stdClass Object ( [id] => 619627 [name] => Akcijski junaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-05 22:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijski-junaci [link] => /tag/akcijski-junaci ) [7] => stdClass Object ( [id] => 648061 [name] => filmovi 2000-ih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-31 18:41:48 [main_article_id] => 0 [alias] => filmovi-2000-ih [link] => /tag/filmovi-2000-ih ) [8] => stdClass Object ( [id] => 676691 [name] => Mos Def [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-06 16:58:03 [main_article_id] => 0 [alias] => mos-def [link] => /tag/mos-def ) [9] => stdClass Object ( [id] => 676692 [name] => David Morse [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-06 16:58:03 [main_article_id] => 0 [alias] => david-morse [link] => /tag/david-morse ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘16 blokova‘: Ostari muški [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21851164.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21851164.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21851156.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21851160.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21853836.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21851166.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21853838.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21851158.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21851162.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Mamurni policajac ili detektiv u tumačenju Brucea Willisa jedno je od općih mjesta akcijske kinematografije. Akcijaša sklonog čašici i "hangoveru" Willis je prvi put igrao u filmu "Prljavi igraju prljavo" i to je uskoro postala (arhe)tipologija njegova lika i djela, od "Smrtonosne zone" preko "Umri muški 3" do "16 blokova" ("16 Blocks", 2006.).

Newyorški policajac-pijanac iz "16 blokova" Jack Mosley posjeduje nešto od svakog Willisovog lika iz spomenutih filmova: u njegov DNK upisani su "The Last Boy Scout" Joe Hallenbeck, John "Die Hard" McClane i Tom Hardy iz "Striking Distance".

---

FILM: 16 blocks; akcijski triler; SAD, 2006. REŽIJA: Richard Donner ULOGE: Bruce Willis, Mos Def OCJENA: *** ½

---

Policijski veteran Jack djeluje kao mamurnija, starija, umornija i depresivnija verzija svih njih, a dojmljivi Bruce je isprve gotovo jedva prepoznatljiv u "16 Blocks", ne samo zbog brkova, već i izgleda alkoholičara. Ima blagi pivski stomak, blijed je, konstantno orošen znojem, kao pravi cuger.

Najprije ga čujemo kako se predstavlja imenom, prezimenom i brojem značke, te govori da je "nastojao učiniti pravu stvar", pa tek onda vidimo na poprištu racije u sitne sate. Dok unaokolo po stanu leže leševi dilera, Jack traži i pronalazi bocu alkohola, natoči sebi piće u čašu, povuče se u mračnu sobu i sjedne u iščekivanju drugih kolega.

Kad se ranim jutrom vrati u policijsku postaju i upita tajnicu "Ima li nešto za mene?", ona mu daje bombone za zadah i (ne)suptilno poručuje da prestane piti. Možda mu je, mamurnome, mogla dati i aspirin za kojim je McClane vapio u "Umri muški 3".

I taman kad se Jack htio odjaviti sa smjene i poći kući, zaskače ga nadređeni sa zadatkom da pokupi nekog tipa iz pritvora i dovede ga na sud udaljen 16 blokova jer ga treba javna tužiteljica. Zadatak je naizgled "lagan" (16 blokova za 118 minuta, koliko preostaje do suđenja), ali će se pokazati teškim.

Pritvorenik, Eddie Bunker (Mos Def), ne uvlači jezik u usta i od njegovih brzopričajućih rečenica Jacka još više boli mamurna glava. "Život je predug, a tipovi poput tebe čine ga dužim", konstatira Jack, na što mu Eddie kaže "zvučiš deprimirano". Nesumnjivo, Jack je deprimiran i ovisan o alkoholu, stoga usput i staje u trgovinu pića, da utopi depresiju u cugi. U trenutku kad se Jack nalazi u trgovini, prva upečatljiva akcijsko-trilerska sekvencija filma samo čeka da se dogodi.

---

---
---
---

Neka sumnjiva faca približava se Eddieju u automobilu i sprema se potegnuti pištolj na njega. Na prvi pogled se čini da je ovaj uspio u tom naumu i napucao Eddieja, no pokret kamere Glena MacPhersona ("Put bez povratka 4", "Tri mušketira", "Resident Evil 4") otkriva da je Jack vidio što se događa i bio brži u povlačenju otponca pištolja. Kamera je efektno okružila Willisa kao u "Die Hard 3", no to ne treba čuditi.

Režiser "16 blokova" je akcijski veteran Richard Donner ("Superman", "Smrtonosno oružje", "Urota"). Donneru je bilo suđeno da se ujedini s Bruceom za barem jedan akcijski triler, otprilike jednako kako je i Sylvesteru Stalloneu bilo suđeno da stane pred kamere Waltera Hilla (stao je 2013. na snimanju "Metka u glavu"), s kojim je Willis surađivao na "Posljednjem preživjelom", a akcijski glumci dijelili su i redatelja Rennyja Harlina ("Umri muški 2", "Cliffhanger").

"Die Hard" i "Lethal Weapon 2" isprepleli su se u parodiji "Besmrtno oružje", plus Donner je već snimio jedan akcijski triler sa Stalloneom – "Ubojice". Šteta što se suradnja Donner-Willis (i Stallone-Hill) nije dogodila u zlatno doba akcijskog žanra, osamdesetima i devedesetima, ali "16 Blocks" uspijeva evocirati to doba uz određene "twistove".

Pošten žanrovski film dvojice "old kids on the block" veterana žanra koketira s klasičnim "buddy" akcićima osamdesetih, od "48 sati" (sparivanje brbljavog tamnoputog zatvorenika i bijelog policajca) do "Smrtonosnog oružja", pri čemu je Willis više svojevrsni Danny Glover, a ne Mel Gibson. Samo čekamo da ispali "Prestar sam za ova sranja!", no psihofizički iscrpljeni Jack čitavo vrijeme komunicira "I'm too old for this shit!" neverbalno, govorom tijela.

Bruceu svaka čast što je ostario muški i ne pokušava glumiti da je mlađi nego jest, naprotiv u tadašnjoj dobi od 51 svjesno nastupa kao barem desetak godina stariji. Njegov lik je zadihan u akciji i hvata zrak kad trči, usto šepa i noga ga izdaje. Šepava noga ubrzo će dobiti društvo u ranjenoj ruci nakon što Jacka pogodi metak jednog od prljavih korumpiranih policajaca, predvođenih Frankom Nugentom (David Morse), koji žele koknuti Eddieja da ne svjedoči na sudu protiv njih; ako progovori, gube značku i odlaze u zatvor.

Koncept iz pera scenarista Richarda Wenka ("Ledeni ubojica", "Plaćenici 2", "Sedmorica veličanstvenih", "Pravednik 1&2", "Plaćenica") arhetipski je u akcijskom smislu: tona policajaca žele ubiti Eddieja, samim time i njegova zaštitnika Jacka, dok dvojac hita prema sudu i mora stići tamo u određeno vrijeme. Dakle, akcija od točke "A" do točke "B" s usputnim stanicama za borbu kao u npr. "Ratnicima podzemlja", k tome odigrana u približno realnom vremenu filma koji traje 102 minute a la "Točno u podne", "Umri muški 1&3" i "Ubrzanje".

---

---

Pa ipak, iako Jacku govore da se našao "u pogrešnom vremenu i na pogrešnom mjestu", parafrazirajući ono što su Willisu govorili u "Die Hard 2" i "Opasnoj šifri", a jedan lik se zove Gruber kao nezaboravni negativac Alana Rickmana iz "Umri muški 1" i netko ga poziva na poprište zbivanja, "16 blokova" nije "diehardovski" akcijski blockbuster.

Akcija nije opijena spektaklom pod svaku cijenu, dapače trijeznija je i trezvenija, fokusirana isključivo na napete "standoff" situacije u barovima i stanovima ili na hodnicima te potjeru po napučenim ulicama New Yorka, odnosno pucnjavu, mahom pištoljima i dvocijevkama, ali ne i bombe/eksplozije.

Premda, akcija na mahove umije biti spektakularna, kao u bus-sceni, kad Donner nastavlja tamo gdje su stali "Veliki izazov", "Crveno usijanje" i "Brzina". Postavka je nudila na pladnju akcijski brži i uzbudljiviji film u paklenom ritmu "Die Hard 3". Možda bi takav "16 Blocks" i bio da je snimljen 1996. godine.

No, 76-godišnji Donner prilagodio je akciju svojim penzionerskim godinama i liku Jacka koji teško da s šepavom nogom može izbjegavati eksplozije i izvoditi vratolomije kao McClane. S predasima od akcije i dijalozima među likovima, film umije profilirati karaktere.

Eddie je kriminalac dobrog srca koji želi peći torte/kolače i tako zarađivati za život (pogledajte njegovu interakciju sa starčićem u stanu i djevojčicom u busu), a Jack nije "good cop" kako bismo očekivali po "defaultu", zato se i želi iskupiti za sve loše što je napravio u poslu i učiniti pravu stvar.

Iako sve upućuje na to da se ne možete kladiti na ovakvog Brucea, on je već je bio u sličnim situacijama od prvog akcijskog filma, reklamiranog krilaticom "Svi izgledi su protiv McClanea, ali on to tako i voli". Protiv Willisa se nikad ne treba kladiti, bio on John McClane ili Jack Mosley.

---

Posljednja režija Richarda Donnera

Iste 2006. snimljen je i remake Donnerova "Omena". Ispostavilo se da će "16 blokova" Donneru ("Goonies") biti posljednji redateljski film. Koju godinu kasnije producirao je "X-Men početak: Wolverine", ali više nije sjeo na redateljsku stolicu do smrti u srpnju 2021. godine. Donner je planirao režirati peto "Smrtonosno oružje", ali to nažalost nije doživio i Mel Gibson će "oporučno" preuzeti režiju filma. P.S. "16 Blocks" se prikazuje na 7. svibnja u elitnom večernjem terminu na HTV2.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/16-blokova-ostari-muski-1190462 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=68251ca47c8fd9363cbe3e46d28f97327ca4e648 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%9816+blokova%E2%80%98%3A+Ostari+mu%C5%A1ki&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2F16-blokova-ostari-muski-1190462 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2F16-blokova-ostari-muski-1190462 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘16 blokova‘: Ostari muški

6. svibnja 2022. - 12:56

Mamurni policajac ili detektiv u tumačenju Brucea Willisa jedno je od općih mjesta akcijske kinematografije. Akcijaša sklonog čašici i "hangoveru" Willis je prvi put igrao u filmu "Prljavi igraju prljavo" i to je uskoro postala (arhe)tipologija njegova lika i djela, od "Smrtonosne zone" preko "Umri muški 3" do "16 blokova" ("16 Blocks", 2006.).

Newyorški policajac-pijanac iz "16 blokova" Jack Mosley posjeduje nešto od svakog Willisovog lika iz spomenutih filmova: u njegov DNK upisani su "The Last Boy Scout" Joe Hallenbeck, John "Die Hard" McClane i Tom Hardy iz "Striking Distance".

Policijski veteran Jack djeluje kao mamurnija, starija, umornija i depresivnija verzija svih njih, a dojmljivi Bruce je isprve gotovo jedva prepoznatljiv u "16 Blocks", ne samo zbog brkova, već i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 17:06