stdClass Object ( [id] => 311743 [title] => Bruna Bebić: Hasanbegović je politički nasilnik [alias] => bruna-bebic-hasanbegovic-je-politicki-nasilnik [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U povodu četiristote obljetnice smrti Williama Shakespearea dobiti priliku utjeloviti Lady Macbeth, možda najintrigantniji ženski lik proizišao iz pera toga dramatičara, lako se složiti, velika je sreća, izazov i čast, koja je pripala splitskoj glumici Bruni Bebić na dubrovačkoj pozornici u Kazalištu Marina Držića, pod redateljskom palicom Matka Sršena.

U zanimljivom redateljskom postupku, Bruna je supruga čak trojici glumaca jer Macbetha u različitim fazama drame igraju Zlatko Ožbolt, Edi Jertec i Ljubo Zečević, koji ujedno glume i tri najpozitivnija lika u drami. Premijera je za nama, prvi dojmovi su se slegli, a sljedeće izvedbe su 20. i 21. svibnja, pa smo Brunu uhvatili između dva nastupa na čašicu razgovora o "Macbethu", čija aktualnost nimalo ne blijedi.

Lady Macbeth u sebi nosi konflikt između tradicionalno ženskih i muških karakteristika. Suosjećanje, majčinstvo i nježnost kod nje su ustuknuli pred okrutnošću i težnjom za moći. Iako je lik napisan davno, nimalo nije izgubio na aktualnosti.

Politička ubojstva

– Čini se da je Shakespeare opisao modernu ženu, prilično udaljenu od naše uobičajene predodžbe o ženi iz srednjeg vijeka koja sjedi uz prozor i veze goblene. Stvarni Macbeth živio je u 11. stoljeću, a drama je napisana početkom 17. Osobno sam fascinirana ovim likom, iako nikada nisam mislila da ću je igrati. Ponuda me stoga iznenadila, a kada sam krenula u istraživanje, shvatila sam da je riječ o iznimno inteligentnoj, sposobnoj i poduzetnoj ženi čija bi priča bila drukčija da se rodila u drugom vremenu. Djece nema, a iz komada se dade naslutiti da ih je izgubila i svu ljubav usmjerila mužu. Neostvarenost u majčinstvu nadomjestila je ambicijom, koju realizira kroz muža. Zajedno su u tome, ideja je zapravo njegova, a snaga za izvršenje njezina. I danas iza uspješnih muškaraca često stoji posvećena žena. Problem je što Lady Macbeth drži da je u redu ubiti kako bi se postigao taj cilj. Nažalost, i danas imamo sličnih slučajeva, neprestano smo svjedoci vrlo okrutnih političkih ubojstava, koja i kad nisu fizička čovjeka doslovce satru i zavuku u rupu iz koje se više ne može izvući. Ono što se nekada radilo bodežima, sada se radi na sofisticiranije načine. Priča, dakle, nije nimalo izgubila na aktualnosti.

Psiholozi kažu da je kompenzacijska moć, koja se ostvaruje, na primjer, osvajanjem vlasti, stjecanjem statusnih simbola ili penjanjem u hijerarhiji, često znak odsutnosti istinske unutarnje moći čovjeka. Što bi za vas činilo tu našu autentičnu unutarnju moć?
– Za mene moć znači sposobnost da prepoznamo i iskoristimo naše istinske potencijale, s radošću ih razvijamo i u tom procesu uživamo. Kad čovjek nema unutarnje radosti, onda poseže za vanjskim. Naravno da se svima nama na trenutke dogodi da poželimo izvanjske simbole vrijednosti, dokaze za okolinu, posebice ako ste izloženi kao u glumačkoj ili nekoj sličnoj profesiji, ali općenito nisam taj tip. Vrlo brzo prepoznam u sebi takve težnje i dosade mi. Zahtijevaju golem trud i energiju, a nikad ne donose stvarno zadovoljstvo. Kad počinješ kao mladi glumac, tražiš dokaze da vrijediš, potvrde, ali u jednom trenutku shvatiš da se najbolje osjećaš u radosti trenutka ostvarenosti na pozornici, koji čak nije ni vezan uz aplauz.

I ovaj Shakespeareov komad bavi se zamjenom unutarnjeg osjećaja vrijednosti vanjskim simbolom, vlašću... To je motiv koji pokreće Lady Macbeth. Lady Macbeth je živjela dobrim životom, ali jednostavno nije znala biti zahvalna za ono što ima. Ništa je nije moglo zaustaviti dok nije postigla cilj, a posljedice uspjeha nije bila u stanju sagledati. Da je samo na trenutak stala i razmislila, priča bi izgledala drukčije.

Ovisimo o politici

Nije li to priča o svima nama, s obzirom da sve češće živimo bez predaha?
– Točno. Treba naučiti stati i sagledati ono što imaš. Srećem puno ljudi koji su nesretni jer je, eto, kod nas malo slabiji životni standard, pa žure pobjeći u Ameriku ili drugdje. No, često stižu i povratne informacije da su nezadovoljni, makar su stekli novac, a kad se vrate, osjećaju da više ne pripadaju ni tu ni tamo. Umijeće je, dakle, pronaći mjeru između onoga što želiš i onoga što imaš.

Možemo li u ovome ključu kompenzacijske i istinske moći čitati i ponašanje ministra kulture koji je zatvorio špinu određenim medijima i programima?
– To što on radi je političko nasilje. Riječ "kultura" dolazi od latinske riječi colere, koja znači hraniti, uzgajati, štititi, poštovati. Kultura je po sebi dinamična, podrazumijeva dijalog, širu sliku, zbir različitih društvenih naslijeđa koje učimo kroz djetinjstvo, pamtimo i širimo s obzirom na svoje svjetonazore u različitim smjerovima. Neprihvatljivo je s jednog stabla otkidati pola grana jer ti se plodovi na njima ne sviđaju. On naprosto pokušava podjarmiti cjelokupnu hrvatsku kulturu svom ukusu, tj. svojim političkim ciljevima, što je ograničavajuće. Ne dijelim njegov svjetonazor niti mu ga zamjeram, ali na funkciji na kojoj jest on mora služiti cijelom hrvatskom narodu, a ne da cijela kultura služi njegovoj želji da gazduje i nauči nas redu. Ukida novac neposlušnima. Nije riječ o njegovu privatnom novčaniku. No, nije ovaj ministar ni prvi ni jedini koji se tako ponaša. Bivša ministrica, koja je bila potpuno drukčije političke orijentacije, radila je isto. Ona je Splitskom ljetu skinula naslov nacionalnog i smanjila budžet zbog neposluha. To, dakako, uopće ne opravdava sadašnjeg ministra. Nažalost, ovisimo o politici.

Igre moći možemo gledati neprestano i svuda oko nas. U temelju patrijarhata leži podčinjenost jednog spola nad drugim. Lady Macbeth je, međutim, po mnogočemu bila jača od svog supruga. Plaši li se naše društvo još uvijek snažnih žena? Kakva su vaša iskustva?
– Muškarci imaju prodornost i sposobnost penetracije, ali žene su tu kad treba trajati, nositi plod devet mjeseci, kad treba odgajati. Ženska snaga je u izdržljivosti i stabilnosti. Muško-ženski odnos, kako ga je Bog stvorio, doista je fantastičan, prirodne energije su smišljene da bi bile komplementarne, ali je krutošću društva poremećena njihova ravnoteža. Slažem se s tezom da se društvo još uvijek boji snažnih pojedinaca, pa tako i žena. Moćnici vole stado. Najviše se sviđaš kad ne talasaš i kad nisi klas koji je izrastao malo više od drugih.
Puno je kvaliteta ženske snage, no kad imaš što reći i kad se to usudiš, brzo dobiješ etiketu "bossy" žene, odnosno šefice. Naše društvo ne voli takve žene, pa djevojčice odgajamo da budu meke i podatne i da samo trepću okicama. Ali što ja mogu kad nisam jedna od tih. Ja, naime, mogu i sama. Divno je biti u odnosu, ali zaista mislim da ženi nije potreban partner samo zato da bi preživjela. Poznajem žene koje samo zbog toga ostaju u vezama. Ponekad sam u iskušenju da se pravim slabijom, a ponekad to i radim da ne bih imala problema, odnosno da smanjim količinu nesporazuma. Nisam feministica, ali poštujem različitost muške i ženske energije, fasciniraju me ta dva načina opstanka.

Oduševljena postignutim

Jeste li vi zadovoljni postignutim?
– Zahvalna sam za sve što imam, čak mogu reći oduševljena svim prilikama koje sam u životu dobila i golemoj količini ljubavi koja je prisutna u mom životu sada i nekada, kada je možda i nisam bila u stanju vidjeti. Iako zvuči banalno, oduševljena sam i ljepotom zemlje u kojoj živimo, a koju često nismo u stanju percipirati. Želim živjeti sto posto ovdje gdje jesam i s ljudima koji su pokraj mene. To ne znači da ne volim širinu svijeta, globalnost, putovanja, pomicanje granica, ali nisam time opsjednuta. Sreća se ne nalazi drugdje. Kao što je rekao Tonči Petrasov Marović: "Ne treba nikamo ići, nigdje drugdje tražiti, što jest, i tu je."

U vremenu u kojem živimo ni profesionalni život nema onu jednosmjerenost kao nekada. Razmišljate li o nekim novim izazovima u poslu, možda o režiji?
– Pomalo me zanima režija, osjećam mješavinu treme, straha i uzbuđenja, pa i djetinjeg ustuka prema tom poslu koji je tako blizak mome, a svejedno nije moj. Kao glumac ponekad se osjetiš sputanim jer se najprije moraš suočiti s kazalištem u kojem igraš, pa s upravom koja nešto odlučuje, pa direktorom Drame, pa piscem, redateljem, dramaturgom… I onda shvatiš da si okružen s toliko različitih estetika od kojih ti nisu sve bliske, a profesionalno im se moraš predati sto posto. To, naravno, radim s više ili manje radosti, ali se predajem jer od toga živim, to je profesionalizam. Zato mi se povremeno javi želja da napravim nešto baš po svom. Hoću li imati tu mogućnost ili ne, vidjet ćemo. Za sada pomalo radim sa studentima, dobro se slažemo, moguće je da ćemo pokušati nešto zajedno.

 

 


O kćerki i sinu
Vaša kći Lukrecija Tudor krenula je vašim stopama završivši glumu u Zagrebu, no nedavno je upisala i studij matematike. Kako je došlo do tog obrata?
– Njoj su snažne obje strane mozga, pa valjda kad previše radi desnom, umjetničkom stranom, ona lijeva, racionalna, osjeća se zanemarenom. Toliko dugo je bila u umjetničkim vodama da mi je u jednom trenutku rekla: "Mama, ova druga strana čezne da se ostvari." Ona jednostavno živi sve što je zanima i ima našu punu podršku.
Što bi vaš sin Dominik volio postati kad odraste?
– On zasad samo želi preživjeti školu, igrati košarku, ljenčariti i uživati u životu.

 

 

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => lady macbeth [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-05-06 13:29:34 [created_by] => 3210 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-05-06 13:35:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-05-06 18:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8580 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/05\/06\/Mozaik\/bruna_bebic2-030516.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/06\/Mozaik\/bruna_bebic3-030516.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/06\/Mozaik\/bruna_bebic4-030516.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/06\/Mozaik\/bruna_bebic5-030516.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/06\/Mozaik\/bruna_bebic1-030516.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/06\/Mozaik\/KMD_-_MACBETH_BY_ZT_-_2.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x688"},{"size0":"960x1730"},{"size0":"960x1576"},{"size0":"960x665"},{"size0":"960x689"},{"size0":"960x716"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4925575 Threads: 2 Questions: 175591160 Slow queries: 75704 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5124388 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/bruna-bebic-hasanbegovic-je-politicki-nasilnik-311743 [printLink] => /kultura/bruna-bebic-hasanbegovic-je-politicki-nasilnik-311743?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 459454 [name] => glumica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glumica [link] => /tag/glumica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242796 [name] => Bruna Bebić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bruna-bebic [link] => /tag/bruna-bebic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => lady macbeth [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bruna Bebić: Hasanbegović je politički nasilnik [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3210 [name] => Siniša Jović [username] => sini-a-jovi [email] => sini-a-jovi@sd.hr [password] => $2y$10$Uza3WZfKaiSMfibgcU8yKOxcDwO5pEQfZtuqh1ZyN9eTGW41PDCDq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-jovic-3210 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1728 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a83c48db6f648462501b77a858d370d7?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/06/Mozaik/bruna_bebic2-030516.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/06/Mozaik/bruna_bebic2-030516.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/06/Mozaik/bruna_bebic3-030516.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/06/Mozaik/bruna_bebic4-030516.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/06/Mozaik/bruna_bebic5-030516.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/06/Mozaik/bruna_bebic1-030516.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/06/Mozaik/KMD_-_MACBETH_BY_ZT_-_2.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U povodu četiristote obljetnice smrti Williama Shakespearea dobiti priliku utjeloviti Lady Macbeth, možda najintrigantniji ženski lik proizišao iz pera toga dramatičara, lako se složiti, velika je sreća, izazov i čast, koja je pripala splitskoj glumici Bruni Bebić na dubrovačkoj pozornici u Kazalištu Marina Držića, pod redateljskom palicom Matka Sršena.

U zanimljivom redateljskom postupku, Bruna je supruga čak trojici glumaca jer Macbetha u različitim fazama drame igraju Zlatko Ožbolt, Edi Jertec i Ljubo Zečević, koji ujedno glume i tri najpozitivnija lika u drami. Premijera je za nama, prvi dojmovi su se slegli, a sljedeće izvedbe su 20. i 21. svibnja, pa smo Brunu uhvatili između dva nastupa na čašicu razgovora o "Macbethu", čija aktualnost nimalo ne blijedi.

Lady Macbeth u sebi nosi konflikt između tradicionalno ženskih i muških karakteristika. Suosjećanje, majčinstvo i nježnost kod nje su ustuknuli pred okrutnošću i težnjom za moći. Iako je lik napisan davno, nimalo nije izgubio na aktualnosti.

Politička ubojstva

– Čini se da je Shakespeare opisao modernu ženu, prilično udaljenu od naše uobičajene predodžbe o ženi iz srednjeg vijeka koja sjedi uz prozor i veze goblene. Stvarni Macbeth živio je u 11. stoljeću, a drama je napisana početkom 17. Osobno sam fascinirana ovim likom, iako nikada nisam mislila da ću je igrati. Ponuda me stoga iznenadila, a kada sam krenula u istraživanje, shvatila sam da je riječ o iznimno inteligentnoj, sposobnoj i poduzetnoj ženi čija bi priča bila drukčija da se rodila u drugom vremenu. Djece nema, a iz komada se dade naslutiti da ih je izgubila i svu ljubav usmjerila mužu. Neostvarenost u majčinstvu nadomjestila je ambicijom, koju realizira kroz muža. Zajedno su u tome, ideja je zapravo njegova, a snaga za izvršenje njezina. I danas iza uspješnih muškaraca često stoji posvećena žena. Problem je što Lady Macbeth drži da je u redu ubiti kako bi se postigao taj cilj. Nažalost, i danas imamo sličnih slučajeva, neprestano smo svjedoci vrlo okrutnih političkih ubojstava, koja i kad nisu fizička čovjeka doslovce satru i zavuku u rupu iz koje se više ne može izvući. Ono što se nekada radilo bodežima, sada se radi na sofisticiranije načine. Priča, dakle, nije nimalo izgubila na aktualnosti.

Psiholozi kažu da je kompenzacijska moć, koja se ostvaruje, na primjer, osvajanjem vlasti, stjecanjem statusnih simbola ili penjanjem u hijerarhiji, često znak odsutnosti istinske unutarnje moći čovjeka. Što bi za vas činilo tu našu autentičnu unutarnju moć?
– Za mene moć znači sposobnost da prepoznamo i iskoristimo naše istinske potencijale, s radošću ih razvijamo i u tom procesu uživamo. Kad čovjek nema unutarnje radosti, onda poseže za vanjskim. Naravno da se svima nama na trenutke dogodi da poželimo izvanjske simbole vrijednosti, dokaze za okolinu, posebice ako ste izloženi kao u glumačkoj ili nekoj sličnoj profesiji, ali općenito nisam taj tip. Vrlo brzo prepoznam u sebi takve težnje i dosade mi. Zahtijevaju golem trud i energiju, a nikad ne donose stvarno zadovoljstvo. Kad počinješ kao mladi glumac, tražiš dokaze da vrijediš, potvrde, ali u jednom trenutku shvatiš da se najbolje osjećaš u radosti trenutka ostvarenosti na pozornici, koji čak nije ni vezan uz aplauz.

I ovaj Shakespeareov komad bavi se zamjenom unutarnjeg osjećaja vrijednosti vanjskim simbolom, vlašću... To je motiv koji pokreće Lady Macbeth. Lady Macbeth je živjela dobrim životom, ali jednostavno nije znala biti zahvalna za ono što ima. Ništa je nije moglo zaustaviti dok nije postigla cilj, a posljedice uspjeha nije bila u stanju sagledati. Da je samo na trenutak stala i razmislila, priča bi izgledala drukčije.

Ovisimo o politici

Nije li to priča o svima nama, s obzirom da sve češće živimo bez predaha?
– Točno. Treba naučiti stati i sagledati ono što imaš. Srećem puno ljudi koji su nesretni jer je, eto, kod nas malo slabiji životni standard, pa žure pobjeći u Ameriku ili drugdje. No, često stižu i povratne informacije da su nezadovoljni, makar su stekli novac, a kad se vrate, osjećaju da više ne pripadaju ni tu ni tamo. Umijeće je, dakle, pronaći mjeru između onoga što želiš i onoga što imaš.

Možemo li u ovome ključu kompenzacijske i istinske moći čitati i ponašanje ministra kulture koji je zatvorio špinu određenim medijima i programima?
– To što on radi je političko nasilje. Riječ "kultura" dolazi od latinske riječi colere, koja znači hraniti, uzgajati, štititi, poštovati. Kultura je po sebi dinamična, podrazumijeva dijalog, širu sliku, zbir različitih društvenih naslijeđa koje učimo kroz djetinjstvo, pamtimo i širimo s obzirom na svoje svjetonazore u različitim smjerovima. Neprihvatljivo je s jednog stabla otkidati pola grana jer ti se plodovi na njima ne sviđaju. On naprosto pokušava podjarmiti cjelokupnu hrvatsku kulturu svom ukusu, tj. svojim političkim ciljevima, što je ograničavajuće. Ne dijelim njegov svjetonazor niti mu ga zamjeram, ali na funkciji na kojoj jest on mora služiti cijelom hrvatskom narodu, a ne da cijela kultura služi njegovoj želji da gazduje i nauči nas redu. Ukida novac neposlušnima. Nije riječ o njegovu privatnom novčaniku. No, nije ovaj ministar ni prvi ni jedini koji se tako ponaša. Bivša ministrica, koja je bila potpuno drukčije političke orijentacije, radila je isto. Ona je Splitskom ljetu skinula naslov nacionalnog i smanjila budžet zbog neposluha. To, dakako, uopće ne opravdava sadašnjeg ministra. Nažalost, ovisimo o politici.

Igre moći možemo gledati neprestano i svuda oko nas. U temelju patrijarhata leži podčinjenost jednog spola nad drugim. Lady Macbeth je, međutim, po mnogočemu bila jača od svog supruga. Plaši li se naše društvo još uvijek snažnih žena? Kakva su vaša iskustva?
– Muškarci imaju prodornost i sposobnost penetracije, ali žene su tu kad treba trajati, nositi plod devet mjeseci, kad treba odgajati. Ženska snaga je u izdržljivosti i stabilnosti. Muško-ženski odnos, kako ga je Bog stvorio, doista je fantastičan, prirodne energije su smišljene da bi bile komplementarne, ali je krutošću društva poremećena njihova ravnoteža. Slažem se s tezom da se društvo još uvijek boji snažnih pojedinaca, pa tako i žena. Moćnici vole stado. Najviše se sviđaš kad ne talasaš i kad nisi klas koji je izrastao malo više od drugih.
Puno je kvaliteta ženske snage, no kad imaš što reći i kad se to usudiš, brzo dobiješ etiketu "bossy" žene, odnosno šefice. Naše društvo ne voli takve žene, pa djevojčice odgajamo da budu meke i podatne i da samo trepću okicama. Ali što ja mogu kad nisam jedna od tih. Ja, naime, mogu i sama. Divno je biti u odnosu, ali zaista mislim da ženi nije potreban partner samo zato da bi preživjela. Poznajem žene koje samo zbog toga ostaju u vezama. Ponekad sam u iskušenju da se pravim slabijom, a ponekad to i radim da ne bih imala problema, odnosno da smanjim količinu nesporazuma. Nisam feministica, ali poštujem različitost muške i ženske energije, fasciniraju me ta dva načina opstanka.

Oduševljena postignutim

Jeste li vi zadovoljni postignutim?
– Zahvalna sam za sve što imam, čak mogu reći oduševljena svim prilikama koje sam u životu dobila i golemoj količini ljubavi koja je prisutna u mom životu sada i nekada, kada je možda i nisam bila u stanju vidjeti. Iako zvuči banalno, oduševljena sam i ljepotom zemlje u kojoj živimo, a koju često nismo u stanju percipirati. Želim živjeti sto posto ovdje gdje jesam i s ljudima koji su pokraj mene. To ne znači da ne volim širinu svijeta, globalnost, putovanja, pomicanje granica, ali nisam time opsjednuta. Sreća se ne nalazi drugdje. Kao što je rekao Tonči Petrasov Marović: "Ne treba nikamo ići, nigdje drugdje tražiti, što jest, i tu je."

U vremenu u kojem živimo ni profesionalni život nema onu jednosmjerenost kao nekada. Razmišljate li o nekim novim izazovima u poslu, možda o režiji?
– Pomalo me zanima režija, osjećam mješavinu treme, straha i uzbuđenja, pa i djetinjeg ustuka prema tom poslu koji je tako blizak mome, a svejedno nije moj. Kao glumac ponekad se osjetiš sputanim jer se najprije moraš suočiti s kazalištem u kojem igraš, pa s upravom koja nešto odlučuje, pa direktorom Drame, pa piscem, redateljem, dramaturgom… I onda shvatiš da si okružen s toliko različitih estetika od kojih ti nisu sve bliske, a profesionalno im se moraš predati sto posto. To, naravno, radim s više ili manje radosti, ali se predajem jer od toga živim, to je profesionalizam. Zato mi se povremeno javi želja da napravim nešto baš po svom. Hoću li imati tu mogućnost ili ne, vidjet ćemo. Za sada pomalo radim sa studentima, dobro se slažemo, moguće je da ćemo pokušati nešto zajedno.

 

 


O kćerki i sinu
Vaša kći Lukrecija Tudor krenula je vašim stopama završivši glumu u Zagrebu, no nedavno je upisala i studij matematike. Kako je došlo do tog obrata?
– Njoj su snažne obje strane mozga, pa valjda kad previše radi desnom, umjetničkom stranom, ona lijeva, racionalna, osjeća se zanemarenom. Toliko dugo je bila u umjetničkim vodama da mi je u jednom trenutku rekla: "Mama, ova druga strana čezne da se ostvari." Ona jednostavno živi sve što je zanima i ima našu punu podršku.
Što bi vaš sin Dominik volio postati kad odraste?
– On zasad samo želi preživjeti školu, igrati košarku, ljenčariti i uživati u životu.

 

 

 

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/bruna-bebic-hasanbegovic-je-politicki-nasilnik-311743 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5987675180ad818aa19f32a7bc4962dface1c2af [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bruna+Bebi%C4%87%3A+Hasanbegovi%C4%87+je+politi%C4%8Dki+nasilnik&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fbruna-bebic-hasanbegovic-je-politicki-nasilnik-311743 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fbruna-bebic-hasanbegovic-je-politicki-nasilnik-311743 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => lady macbeth [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturalady macbeth

Bruna Bebić: Hasanbegović je politički nasilnik

6. svibnja 2016. - 20:29

U povodu četiristote obljetnice smrti Williama Shakespearea dobiti priliku utjeloviti Lady Macbeth, možda najintrigantniji ženski lik proizišao iz pera toga dramatičara, lako se složiti, velika je sreća, izazov i čast, koja je pripala splitskoj glumici Bruni Bebić na dubrovačkoj pozornici u Kazalištu Marina Držića, pod redateljskom palicom Matka Sršena.

U zanimljivom redateljskom postupku, Bruna je supruga čak trojici glumaca jer Macbetha u različitim fazama drame igraju Zlatko Ožbolt, Edi Jertec i Ljubo Zečević, koji ujedno glume i tri najpozitivnija lika u drami. Premijera je za nama, prvi dojmovi su se slegli, a sljedeće izvedbe su 20. i 21. svibnja, pa smo Brunu uhvatili između dva nastupa na čašicu razgovora o "Macbethu", čija aktualnost nimalo ne blijedi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 04:40