StoryEditorOCM
Izbori 2021SVE ZA GLAS

Predizborna kampanja u Vrgorcu nikad bogatija obećanjima. Pitanje je samo tko to može platiti...

Piše Branko Radonić
13. svibnja 2021. - 19:23

Predizborna kampanja u Vrgorcu ušla je u posljednji tjedan. Nikakvog debatiranja nije bilo, a za razliku od prošlih izbornih ciklusa, ovaj put su se liste i kandidati uglavnom sukobljavali programima preko interneta, ali i to začas ode u krajnost kroz obećanja za čija bi ostvarenja trebao dvostruko veći proračun od postojećeg.

U tom pogledu prednjači HDZ i gradonačelnički kandidat Marko Kalajžić. Njihov program uglavnom leži na tri stupa: naslanjanje na državne i županijske projekte, izmjenu sustava koji je tijekom svojeg mandata postavila NLM i značajno povećavanje subvencija i naknada za građane. Pod motom "Ostani tu, jer Vrgorac mora bolje", HDZ je predstavljanje programa započeo obećanjem da će za prvo dijete isplaćivati 20.000, za drugo 30.000, a za treće 50.000 kuna.

image
HDZ: Ivica Šalinović, Marko Kalajžić i Ante Vrgorac
Duje Antonini

S obzirom na to da bi time naknade za novorođenčad narasle deset puta, trebalo bi na godišnjoj razini iznaći oko 2,5 milijuna kuna samo za tu stavku.

HDZ je obećao i sufinanciranje nabavljanja školskog materijala za učenike osnovnih i srednjih škola te povećanje studentske stipendije na 1000 kuna. Obećali su i poticaje za gradnju obiteljskih kuća za mlade obitelji, smanjenje cijene vrtića, sufinanciranje produženog boravka, gradnju autobusnih čekaonica u selima, subvencioniranje nabave sadnica za poljoprivrednike, potpore za nove obrtnike, povećanje jednokratnih naknada u sektoru socijalne skrbi. Obećan je i besplatan prijevoz službenim automobilom za onkološke bolesnike, financijske potpore za osobe s invaliditetom, nabava suvremene opreme u Domu zdravlja...

Intervencijski plan

HDZ je obećao uključiti i Vrgorac u Intervencijski plan Vlade RH. To je ideja koju je i sadašnja vlast pokušala provesti po uzoru na takve planove za Neretvu i Imotsku krajinu, ali Vlada se oglušila. HDZ, međutim, ne traži Intervencijski plan za Vrgorac, nego ga želi priključiti takvom planu Imotske krajine. Zanimljivo je obećanje o hitnoj izmjeni vodovodnih cijevi jer su gubici 80 posto, ali iz programa nije jasno kojim se sredstvima planira realizirati taj projekt s obzirom na to da je vrgorski vodovod dug 250 kilometara. Provest će i smanjenje cijene vode. Obećavaju i "optimalnu sistematizaciju radnih mjesta, sve u cilju postizanja ušteda" i osnivanje registra gradske imovine te transparentno upravljanje tom imovinom.

Uz prezentaciju programa, HDZ-ovi kandidati su u kampanji odlučili preuzeti zasluge za većinu značajnijih projekata koje je u posljednjih nekoliko godina financirala država ili Županija, iako je početni impuls, dijelom i izvedba i novac za njih, došao upravo iz gradske uprave Vrgorca.

Nezavisna lista mladih ističe da svojim programom "Nastavimo zajedno" želi stvoriti uvjete za otvaranje radnih mjesta i povećanje standarda stanovništva i da je to najbolja demografska mjera. Da bi to postigli, obećali su čitav niz infrastrukturnih projekata koje planiraju financirati uglavnom novcem nacionalnih i europskih fondova. Projekti i sve dozvole su spremni i samo se čeka pravi natječaj, kažu nezavisni.

image
Mile Herceg (NLM) želi zamijeniti Antu Pranića na čelnome mjestu Grada
Duje Antonini

Međutim, iz dosadašnjeg iskustva se zna da za takve projekte treba mnogo lobirati i da se natječaji mogu raspisati sutra, a mogu i za nekoliko godina. NLM-ovci su tako predstavili projekt smanjenja gubitaka u vrgorskom vodovodu vrijedan 40 milijuna kuna i ističu da se jedino na takav način može smanjiti cijena vode. Tu je i projekt izgradnje kanalizacijskog sustava Dusina – Otrići, vrijednog 17 milijuna kuna, kojim se žele zaštititi tri vrijedna izvora vode na tom području. Obećavaju izgradnju Agrocentra u Draževitićima, gdje bi se u kontroliranim uvjetima pakirali, distribuirali i čuvali poljoprivredni proizvodi ovdašnjih poljoprivrednika. Gradonačelnički kandidat Mile Herceg pohvalio se da je prva faza Gospodarske zone Ravča u četiri godine popunjena s pet na 100 posto, s 400 milijuna kuna ulaganja, i da se taj projekt nastavlja i dalje.

Kao što HDZ želi sufinancirati produženi boravak u školi, NLM-ovci će sufinancirati cjelodnevni. Rekonstruirat će unutrašnjost vrtića i moderno ga opremiti, smanjit će cijene vrtića, izgraditi novi područni vrtić u Dusini i proširiti kapacitete ustanove jer su potrebe posljednjih godina znatno narasle. Planiraju izgraditi još jednu zgradu iz programa poticane stanogradnje za 12 mladih obitelji. Obećavaju urediti i opremiti biciklističke i planinarske staze, obnoviti Dom sportova i pomagati civilno društvo, za koje kažu da je na početku mandata imalo samo tri udruge s reguliranim papirima, a na posljednji natječaj javilo ih se više od 40.
Tu je i program ozelenjavanja "Zeleni Vrgorac", snažna digitalizacija svih radnih procesa, daljnje jačanje oznake "Vrgorac Quality" s ciljem diferencijacije vrgorskih proizvoda od konkurencije.

Pun pogodak

U aktualnom mandatu nakon nekoliko godina zastoja zahuktao se proces obnove zemljišne knjige u katastarskoj općini Dusina, a nezavisni obećavaju isti postupak za vlasnike zemljišta u Rastoku i Bunini. Obećavaju dovršetak projekta "Kuća Dalmatinskog pršuta i vina", te nastavak gradnje sportsko-rekreacijske staze Paklina. Kažu kako je njihov projekt Poduzetničkog centra bio pun pogodak jer je u Vrgorac privukao 43 milijuna kuna nepovratnih sredstava u četiri godine. Isto nastavljaju i ubuduće kao servis građana i tvrtki.

SDP Vrgorac se s nositeljem liste Sašom Šimunovićem i programom "Samo drito – nema nazad" uglavnom fokusirao na društvene teme. Obećali su dovršetak preseljenja Gradske knjižnice u prostorije bivšeg Komiteta, za što su već dali 200 kvadrata svojih prostorija. Žele osigurati trajno financiranje amaterskih sportskih aktivnosti za djevojčice, koje su u tom smislu zakinute, a kako bi potaknuli roditelje da i dalje šalju djecu u područne škole, žele kompletno financirati troškove radnih bilježnica, atlasa i drugih školskih sredstava tim učenicima. SDP je također obećao snažno zalaganje za konačno rješavanje stambenog pitanja DVD-a Vrgorac, koji trenutno djeluje u podrumu stambene zgrade u Vrgorcu, a vozila propadaju na otvorenom. Žele finalizirati prebacivanje ustanove u bivši pogon KRAH-a. Zalažu se za daljnje širenje Gospodarske zone Ravča, jačanje civilnog sektora, osnaživanje poljoprivrede i obrtništva, otvaranje Gradskog muzeja...

image
Nositelj SDP-ove liste Saša Šimunović
Duje Antonini

Ostale dvije liste, HSS nositelja Ivana Vukosava i lista Darijo Galić, nisu iznijele konkretne izborne programe. HSS uglavnom upozorava na standardne probleme hrvatskog seljaka, dok je Darijo Galić izdao jedan poetski proglas objašnjavajući razloge kandidature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:09