StoryEditorOCM
Izbori 2021LOKALNI IZBORI 2021.

Mladi žele vlast u Kaštelima: Čak 11 tisuća gradskih kvadrata u Lukšiću godinama stoji neiskorišteno, a službe su nam razbacane duž 20 kilometara

Piše Jakov Žarko
20. ožujka 2021. - 14:15
Izbori 2021
Dugogodišnji čelnik udruge 'Savez za Kaštela' Mario Serajlić (prvi zdesna) sa suradnicima izlazi na izbore pod 'kapom' Nezavisne liste mladihSaša Burić/Cropix

I u Kaštelima u izbornu utrku za vijećničke mandate kreće Nezavisna lista mladih (NLM) čiji će nositelj biti Mario Serajlić, dugogodišnji predstavnik udruge "Savez za Kaštela".

- S obzirom da viđenja razvoja našega grada koja su slična viđenjima koje su gradonačelnik Ante Pranić i NLM imali u Vrgorcu gdje je grad na kraju njihova mandata unaprijeđen u brojnim segmentima, pogotovo u transparentnosti poslovanja, digitalizaciji i razvoju novih projekata koji su velikim dijelom sufinancirani od strane EU-a, prihvatili smo njihov poziv te ćemo putem političke platforme NLM ići na izbore 16. svibnja. Uz mene će u vodstvu NLM-a Kaštela kao zamjenik biti Luka Pelivan i članovi Izvršnog odbora Kristina Škalić, Vinko Britvić, Jakiša Mula, Marin Rubelj, te Mario Kurtušić - kazao je Serajlić na današnjem susretu s novinarima.

NLM-ov lokalni lider priznaje kako Kaštela trenutno jesu veliko gradilište, jer se grade vodovodna i kanalizacijska mreža u sklopu aglomeracijskog projekta, nova luka u Starom, obnavlja se vila "Nika", te plaža Glavica u Lukšiću, kao i dječja igrališta.

No, prema njegovim riječima, postoje problemi koje nadležni ne spominju niti ih žele priznati.

- Upravo zato smo odabrali ovu lokaciju ispred Lukšićke njive, zapuštenog zemljišta većeg od 11 tisuća kvadrata, koje se u ovoj kampanji ni ne spominje.

Naš prijedlog je da se za ovo područje predvidi izgradnja poslovno-administrativnog središta Kaštela s podzemnim garažama, gdje bismo na jednom mjestu imali gradsku administraciju, sud i Katastar, Poreznu upravu, Policiju i poduzetničko-poslovni dio sa svom pratećom infrastrukturom. Istovremeno bi trebalo komercijalizirati postojeće zgrade Grada i Katastra u Sućurcu s pratećim zemljištem, kao i pravosudni objekt i parcelu u Lukšiću - rekao je Serajlić, stavljajući naglasak kampanje na slogan "Pokrenimo zapuštene potencijale Grada".

Na tom tragu je i prijedlog da se na područje nekadašnjeg "Plavog Jadrana" u Kaštel Starom, s obzirom na kroničan nedostatak parkirališnih mjesta, napravi višeetažna garaža koja bi u potpunosti mogla pokriti potrebu za smještaj vozila u Donjim Kaštelima i time ih ukloniti s rive.

U NLM-u naglašavaju da se mora pokrenuti rješavanje obnove i stavljanja u svrhu zapuštenih gradskih kula, jednako kao i velikog problema oko nesavjesnog izlijevanja kućnih fekalija u brojne kaštelanske potoke.

Podršku Kaštelanima dao je i Ante Pranić, NLM-ov kandidat za župana splitsko-dalmatinskog koji je kazao kako "mladi mogu biti pokretač razvoja ali im birači svojim povjerenjem trebaju dati priliku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 06:12