StoryEditorOCM
ŽupaKUPCI FINANCIRAJU

Nitko se nije žalio na odabir izvođača, uskoro kreće izgradnja grobnica na Dupcu. Zna se i okvirni datum prvog pokopa

Piše Silvia Rudinović
13. svibnja 2022. - 19:01

U postupku dodjele grobnih mjesta na budućem groblju Dubac doneseno je 1.431 rješenje. Kako postoje slučajevi gdje je više osoba zavedeno na jednu grobnicu, dosad je prodano nepunih 1.300 grobnih mjesta. Nakon uspješno okončanog tehničkog pregleda, u iduća dva tjedna očekuje se uporabna dozvola za izvedenu prvu fazu radova. Čak 95 posto kupaca je već uplatilo traženi predujam temeljem privremenog rješenja o dodjeli grobnice tako da društvo Groblje Dubac na svom računu ima potrebna sredstava za drugu fazu radova.

image

Budući izgled groblja Dubac

Općina Župa Dubrovačka

Postupak javne nabave za odabir izvođača radova je okončan te je od sedam ponuda odabrana tvrtka Trag d.o.o. iz Dubrovnika, za cijenu od 75 milijuna 487 tisuća kuna, bez PDV-a. Trag je jedini ponudio iznos unutar ranije procijenjene vrijednosti.

- Situacija na tržištu nam ne ide u prilog. Cijene nafte, pa i željeza te ostalih sirovina koje su nužne za radove, idu gore. Zakon je jasno definirao kako se postupa u slučaju povećanja cijene radova, koju izvođač mora dokazati, a sve će to biti unutar ugovora i ne treba prejudicirati -  kaže Đuro Lonza, direktor Groblja Dubac.

Prošao je desetodnevni žalbeni rok u kojem se nitko nije žalio, a u ponedjeljak ističe i rok mirovanja nakon kojega se može ići u potpisivanje ugovora o izvođenju radova.

- Gradilište ne možemo pokrenuti ni prijaviti bez ugovorenog stručnog nadzora nad izvođenjem radova. Stručni nadzor je također bio u postupku javne nabave, ali prije odabira izvođača nismo mogli donijeti odluku o izboru. U četvrtak je i ta odluka donesena te je u tijeku žalbeni rok. Nadam se da će to proći bez primjedaba kako bismo radove i nadzor mogli ugovoriti u zadnjim danima svibnja. Sve je to u skladu s našim ranijim najavama po kojima bismo u lipnju krenuli s radovima. Nakon toga kreće rok od 18 mjeseci za izvođenje, odnosno do kraja 2023. godine, dokad bismo trebali imati gotove grobnice koje su ljudi de facto platili – pojašnjava Lonza.

image

Groblje Dubac

Cropix

Taj je rok u skladu s ranijim planovima unatoč tome financijskoj krizi u pandemiji koja je pogodila proračune Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka. Groblje i njegovi osnivači odlučili su da neće čekati dvije, tri godine do oporavka proračuna ni odgađati radove. Umjesto toga, kupce, odnosno buduće nositelje prava korištenja grobnog mjesta, obvezali su na avansno plaćanje 90 posto iznosa grobnice, a cijene se kreću od 45.281 do 81.830 kuna. Najviše su tražene grobnice s dvije police po srednjoj cijeni od 58.218 kuna. Ujesen iduće godine, pri kraju gradnje, kupci će opet biti pozvani radi izdavanja konačnog rješenja o dodjeli grobnog mjesta te uplate preostalih deset posto cijene.

- Ako sve bude išlo po planu, groblje će biti spremno početkom 2024., možda već krajem 2023. Znamo kako to ide s radovima i ugovorenim rokovima, uvijek su moguće objektivne i nepredvidive okolnosti te odstupanja od par mjeseci – odgovara direktor Groblja Dubac na pitanje, kad se može očekivati prvi ukop.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća najavio je razgovore o dodjeli jedne grobnice Općoj bolnici Dubrovnik za mrtvorođenčad te o popustima za hrvatske ratne vojne invalide. O tome će se razgovarati idućeg tjedna na sastanku predstavnika Dubrovnika, Općine Župa dubrovačka i Groblja Dubac.

26. travanj 2024 10:51