StoryEditorOCM
ŽupaVELIKA ČAST

National Geographic snimio prilog o Kuparima, a kompleks je predstavio župski vodič i autor Vedran Mezei

Piše B. L.
5. lipnja 2024. - 11:06

Župskom turističkom vodiču, glazbeniku i autoru, Vedranu Mezeiju, pripala je posebna čast. Naime, National Geographic Channel je u nedjelju počeo s emitiranjem nove sezone serijala "Europa iz zraka" ("Europe from Above"), a u prvoj epizodi prikazuje se i prilog o Kuparima. Ovo bivše turističko naselje upravo je predstavio Mezei koji drugu godinu zaredom organizira vođene ture kroz Kupare.

image
Privatni album

- Producenti emisije javili su mi se početkom kolovoza prošle godine, a prilog smo snimili krajem ljeta. Prije snimanja obavili smo razgovore vezane za povijest mjesta, temu priloga, detalje snimanja i slično. Suradnja s National Geographicom bilo je jedno vrlo ugodno, ali i neobično iskustvo jer, kao što sam dijelom napomenuo u emisiji, posao turističkog vodiča, pogotovo na našem području, svodi se najčešće na pokazivanje i tumačenje kulturno-povijesnih znamenitosti. Nastojite gostima prenijeti ono najvrednije i najbolje što mjesto ima. A kod Kupara je priča potpuno drugačija. Ovdje se velikim dijelom govori o ratu i razaranju, o lokalitetu koje je i danas živi podsjetnik na ta vremena, govori Mezei te dodaje:

image
Privatni album

- Ipak, priča o povijesti Kuparima je puno zanimljivija pa upravo takvu "širu sliku" nastojim prenijeti gostima na svojoj turi. Povijest mjesta seže još u antičko doba i nastavlja se preko Dubrovačke Republike i Austro-Ugarske. Kroz sva ta razdoblja mjesto je bilo značajno zbog proizvodnje građevinskog materijala, najviše crjepova odnosno kupa po kojima su Kupari i dobili ime. Nakon toga, u vrijeme SHS-a i Kraljevine Jugoslavije, kao i poslije Drugog svjetskog rata, Kupari postaju turističko naselje. Nažalost, znamo da je za vrijeme i nakon Domovinskog rata mjesto simbol razaranja, a danas je postalo i simbol sporosti birokracije zbog još uvijek ne započete obnove. Upravo zbog takvog stanja ne čudi što su Kupari zadnjih godina poznati kao lokacija za snimanje filmova ili video priloga na društvenim mrežama. Ostaje nam za nadati se da će se o Kuparima u skorije vrijeme pričati kao jednom od najznačajnijih projekata obnove na ovom prostoru, kaže Župljanin.

image
Privatni album

Pored vođenih tura, Mezei je od ove sezone započeo s programom "storytellinga", odnosno predavanjima na engleskom jeziku vezanim uz povijesne zanimljivosti Grada i okolice, namijenjenim ponajprije turistima. Riječ je dva događaja, jedan pod nazivom "Inspiring Lives - Everlasting Legends", koji se od sredine travnja do kraja listopada održavaju svakog petka u hotelu Croatia u Cavtatu u organizaciji Turističke zajednice općine Konavle uz podršku Jadranskih luksuznih hotela. Drugi "storytelling" počinje u Mlinima svakog utorka od 4. lipnja i traje do kraja listopada, a nosi naziv "Dark Times, Bright Souls". Sufinancira ga Turistička zajednica općine Župa dubrovačka i održava se kraj crkve svetog Roka na plaži u Mlinima. Oba programa počinju u 18:30 (u listopadu u 18:00) i besplatna su za sve posjetitelje.

21. lipanj 2024 04:25