StoryEditorOCM
ŽupaRezime 2022. godine

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli: Dobra sezona donijela nam je optimizam, Župu čeka godina novog uzleta

Piše Kristina Filičić
31. prosinca 2022. - 16:16

Godinom na izmaku zadovoljni su u Općini Župa dubrovačka. Pogotovo nakon dvije godine covid krize koja je uzrokovala izostanak turističke sezone, donijela značajne gubitke na prihodovnoj strani proračuna svih jedinica lokalne samouprave pa tako i župskog. Srećom, 2022. godina je unijela značajnu dozu optimizma, kaže župski načelnik Silvio Nardelli.

Čibača i Groblje Dubac

- Sam početak turističke sezone nije bio onakav kako smo priželjkivali, međutim od srpnja je stvar krenula nabolje pa smo imali vrlo uspješnu turističku sezonu. Kako se volimo uspoređivati s 2019. godinom, u ovoj godini je ostvareno 84 posto noćenja te rekordne godine. Još važnije od financijske strane je što je ova godina unijela optimizam među žitelje Župe dubrovačke. Valja naglasiti da smo kroz te dvije godine kao i ostale jedinice lokalne samouprave imali pomoć u dva navrata od Vlade odnosno Ministarstva financija gdje smo po njihovom izračunu dobili takozvanu beskamatnu pozajmicu na ime izgubljene dobiti u proračunu. Radi se o pozajmici koju smo sukladno odredbama dužni vratiti u državni proračun, ali nam je uvelike pomogla u normalnom funkcioniranju – ističe načelnik Nardelli pa za 2022. godinu, uz sve redovne općinske aktivnosti, posebno izdvaja prvu fazu izgradnje kanalizacijske mreže Čibača kao i Groblja Dubac koje su završene u 2022. godini.

Usvojen je općinski proračun za narednu 2023. godinu u visini od 7,5 milijuna eura.

- Vrlo slično rebalansu proračuna za 2022. koji smo usvojili u prosincu, odnosno realizaciji u ovoj kalendarskoj godini. Toliko otprilike planiramo i narednu kalendarsku godinu. Sukladno donesenom proračunu osiguran je novac za normalno funkcioniranje kako same Općine tako i općinskih društava, Komunalnog, Groblja Dubac kojeg imamo zajedno s Gradom Dubrovnikom, Dječjeg vrtića, Vatrogasnog društva – ističe načelnik Općine Župa dubrovačka i nastavlja:

- Dvije stvari koje za 2023. godinu moramo planirati i osigurati u proračunu su za potrebe funkcioniranja jaslica i dječjeg vrtića i trošak javne rasvjete. Naime, DV Župa dubrovačka zadnje dvije godine koristio je sredstva iz EU fondova za poboljšanje boravka djece u vrtiću. U prvom navratu nepunih 13 milijuna kuna, u drugom šest. Međutim taj program završava sredinom 2023. godine. Da bi zadržali jednaki standard kao dosad, trebalo je planirati značajna sredstva u proračunu. Pogotovo što ove godine imamo rekordan broj upisane djece, više od 530. Imamo i stručan pedagoški tim od 85 zaposlenika, ogroman pogon. Za 2023. planiramo više od 9,5 milijuna kuna radi osiguranja jednakog standarda. Usporedbe radi, 2021. se iz općinskog proračuna izdvajalo 5,5 milijuna kuna, ove godine 7,5 milijuna kuna. Taj se izdatak značajno povećao u ovom razdoblju. Drugi izdatak ne muči samo nas, nego sve jedinice lokalne samouprave, potrošnja električne energije za potrebe javne rasvjete. Uspoređujući 2021. gdje smo imali troška 700 tisuća kuna, ove godine smo imali oko 1,5 milijuna kuna, a za 2023. predviđamo trošak za javnu rasvjetu 4,4 milijuna kuna što je strahoviti udar na općinski proračun. Nadamo se da će Vlada RH poduzeti određene radnje kako gradovi i općine ne bi plaćali tu skupu industrijsku tarifu za javnu rasvjetu.

image

Advent u Župi dubrovačkoj Tonci Plazibat/Cropix

Tonci Plazibat/Cropix

Dva dječja igrališta

Od kapitalnih investicija posebno ističe projekt Groblja Dubac za koji će se i u 2023. godini izdvojiti najznačajniji iznos proračunskog novca za sufinanciranje sljedeće faze izgradnje groblja.

- Sjetimo se da su građani svojim uplatama 90 posto vrijednosti grobnice, praktično omogućili da se krene u realizaciju izgradnje samih grobnica a da će Općina i Grad Dubrovnik osigurati sredstva kako bi se to u konačnici završilo jer treba izgraditi i prateće objekte. Od ostalih kapitalnih investicija uz redovno održavanje nerazvrstanih cesta, ulaganja u lokalne i županijske ceste, odvodnju, tu je početak druge faze izgradnje kanalizacijske mreže Čibača. Osigurana su sredstva za izgradnju dva dječja igrališta u naseljima Čibača i Mandaljena.

Na temu plana Dubrovačke biskupije za izgradnju Pastoralnog centra u Župi dubrovačkoj Općinsko vijeće Župe dubrovačke donijelo je odluku o izradi Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja ‘Pastoralni centar’. Izradu će financirati Općina i Biskupija u jednakom omjeru.

- Imamo odličnu suradnju s Dubrovačkom biskupijom i sukladno tome smo započeli izradu izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja ‘Pastoralni centar’ jer Biskupija želi početi s projektom. Zahtjevan je to i dugotrajan projekt, ali treba početi s aktivnostima, što je moguće tek nakon donošenja izmjena i dopuna UPU-a – pojašnjava načelnik Silvio Nardelli.

530 vrtićaraca, 900 osnovnoškolaca

Župa dubrovačka, čini se, i dalje je najpoželjnije mjesto za život mladih obitelji. U prilog tome idu brojke, više od 530 mališana u jaslicama i vrtiću te više od 900 osnovnoškolaca.

- Čekaju nas zahtjevna vremena. Uspjeli smo i nadalje osigurati jednosmjenski rad osnovne škole. Naime, zahvaljujući Zakladi Miloslavić koja nam je ustupila svoje prostore, osigurali smo dovoljno učionica za nastavu u jednoj smjeni. Nastavili smo s produženim boravkom djece u vrtiću, što također u većem dijelu financira Općina. Želja je nastaviti s izradom projektne dokumentacije za izgradnju dječjeg vrtića u Kuparima i dogradnju Osnovne škole Župa dubrovačka kako bi osnovnoškolsko obrazovanje osigurali na jednoj lokaciji jer se ono sad odvija na četiri lokacije, nova i stara zgrada škole, prostori zaklade Miloslavić i prostori Područne škole u Postranju. Želja nam je da na zemljištu koje smo već ranije osigurali čim prije započne dogradnja Osnovne škole Župa dubrovačka – kaže župski načelnik Silvio Nardelli.

24. travanj 2024 03:30