StoryEditorOCM
ŽupaNEVOLJE MJEŠTANA

Na Donjem Brgatu struje nema čim zagrmi dok kabeli vise s pala: evo zbog čega bi cijela Župa mogla ostati u mraku

Piše Ahmet Kalajdžić
3. srpnja 2024. - 07:30

Elektroopskrba Donjeg Brgata ponovno je meta brojnih kritika mještana tog naselja koji su na adresu redakcije, uz popratno pismo, poslali više fotografija iz kojih je razvidno kako su već mjesecima na spomenutom području, kako ističu ”ostavljeni i zaboravljeni razbacani buntovi preskupog elektrokabela”. Uočljiv je, također, i uznemirujući detalj kako s jednog od stupova dalekovoda doslovce visi jedan od kablova za kojeg se pouzdano ne zna je li pod naponom, kao ni kolika je stvarna opasnost koju taj kabel predstavlja za mještane i prolaznike koji se tu zateknu.

image

Daklekovod s kabelom koji mjesecima visi u zraku

čitatelj/

Mještani koji su nam se javili zamolili su nas da budemo ”njihov glas u javnosti” te da doznamo ”kad će, konačno, biti dovršena davno obećana trafostanica” i kad će to naselje, od Dubrovnika udaljeno oko 8 kilometara, a od trafostanice na Srđu zračne linije tek 1 kilometar, konačno riješiti svoj gorući komunalni problem. Naglasili su kako još uvijek strepe od svake grmljavine ili jače zime da će na duže razdoblje ostati bez valjane elektroopskrbe domaćinstava. Nervozu mještanima stvara sve veći deponij koji je u međuvremenu postao pravo brdo koje se nepremostivo ispriječilo na trasi budućeg drugog elektrodistribucijskog pravca. Ispod tog brda zemlje i građevinskog šuta nalazi se i glavna, odnosno magistralna vodoopskrbna cijev za zapadni dio Župe dubrovačke tako da je uslijed sve veće težine sve veća i opasnost od pucanja te cijevi i sudbine vodoopskrbe skoro deset tisuća stanovnika naše županije.

image

Uznemirujuće: visi kabel s dalekovoda

čitatelj/

Za odgovor smo se obratili nadležnima u Hrvatskoj elektroprivredi, odnosno njihovu odjelu HEP-ODS. Iz odgovora HEP- Operatora distribucijskog sustava doznajemo kako kabeli koji se vide na fotografijama (koje smo im dostavili a koje objavljujemo uz ovaj članak) ”nisu pod naponom i ne predstavljaju opasnost za ljude i okoliš. Postojeća trafostanica kapacitetom je dovoljna za napajanje potrošača na Donjem Brgatu, redovno se održava i u tehnički je ispravnom stanju”- navode iz HEP ODS te potvrđuju istinitost naših navoda:

image

Buntovi skupog kabela već godinama zaboravljeni trunu

čitatelj/

-Trenutačno se područje Donjeg Brgata napaja samo iz jednog pravca. Za povećanje sigurnosti opskrbe potrebno je osposobiti alternativni pravac napajanja: popravkom postojećeg ili izgradnjom novog voda, a koji prolazi trasom na kojem se nalazi nelegalni deponij. HEP-ODS je još u siječnju prošle godine, podnio prijavu protiv nepoznate osobe zbog osnovane sumnje kako je počinjeno kazneno djelo nelegalnim odlaganjem materijala iz građevinskog iskopa. Slučaj se vodi kod Državnog odvjetništva u Dubrovniku, a s čitavim je problemom detaljno upoznat i Mjesni odbor Donji Brgat. No, HEP ODS nije u mogućnosti utjecati na rokove i samo rješavanje problema ilegalnog deponija, ali će sa svoje strane sanaciju dalekovoda izvršiti u najkraćem mogućem roku, čim se za to stvore uvjeti, odnosno čime se sanira nelegalni deponij”.

image

Ovako je bilo 2019: brdo odloženog šuta naočigled raste

čitatelj/

Iz Općine Župa dubrovačka svojedobno nam je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Jure Marić naglasio da rade na rješenju problema elektroopskrbe i da je općina uključena u dijelu osiguranja, odnosno prijenosa vlasništva zemljišta za izgradnju nove TS 10(20)/0,4kV Donji Brgat s države na općinu kao osnovni preduvjet, a da je prvi korak izgradnja podzemnog 10 kV-kabela Čelopeci- Brgat Gornji, za što je načinjen projekt i nadležnom Upravnom odjelu Dubrovačko-neretvanske županije predan zahtjev na ishođenje lokacijske dozvole, dok je (2019. godine) ”HEP u fazi projektiranja nove trafostanice te će po dobivanju svih nužnih akata i rješenja imovinsko- pravnih pitanja pristupiti izgradnji tog objekta”. Unatoč proteku vremena, mještani tvrde da je malo učinjeno i da su ”nadležni u inspekciji i državnoj tvrtki zaspali”, a pročelnik Marić nam je mogao samo potvrditi kako je ”još uvijek sve i dalje u postupku rješavanja te s Inspekcijom i nadležnim tijelima pokušavaju naći rješenje za sve deponije na tom području”.

image

Kkao 2019, tako i danas: šut se odlaže uglavnom vikendom

čitatelj/

No, iako nije nikakva tajna tko je vlasnik i tko naplaćuje deponiranje šuta, a neko su vrijeme sve pratile i nadzorne kamere, indikativan je odgovor HEP ODS koji tvrdi da su ”podnijeli prijavu protiv nepoznate osobe”. Mještani koje smo upoznali s pristiglim odgovorom HEP-a ističu da je tvrdnja o sanaciji dalekovoda ”u najkraćem mogućem roku, čim se stvore uvjeti i sanira nelegalni deponij” samo ”odstupnica za nerad”. Jer, tvrde nam:- Kome je u interesu da se u javnost stvara dojam o njezinoj slabosti, a snazi sprege privatnog vlasnika parcele na kojoj je deponija s pojedincima u vlasti? Zašto država dozvoljava da je ”takve individue vuku za nos i zapravo od svih nas prave budale dok oni slažu novce i smiju nam se u lice”?

image

Ovako je bilo 2019: brdo odloženog šuta naočigled raste

čitatelj/

Hoće li opet maca ”popapat‘ pare”

Od mještana smo doznali kako su radovi na izgradnji trafostanice navodno prekinuti prije dvije godine, a s nemalom dozom gorčine zapitali su što rade nadležni, čeka li se i ovaj put da ponovno da vlasnici privatnih parcela na kojima se nalaze divlje deponije ”masno zarade” i od tog novca "potplate koga treba", a potom će država kao što je to bio slučaj s divljom deponijom na predjelu Pobrežja, s parama poreskih obveznika, dakle našim novcima, financirati sanaciju te deponije. I na kraju će biti ”papala maca”, zna se tko se okoristio, magarac je bio tko se nije skrio...

image

Kad će se osposobiti alternativni pravac

čitatelj/
03. srpanj 2024 07:31