StoryEditorOCM
ŽupaJoš jedan radni vikend na Brgatu

Divlji deponij šuta izvan kontrole: Kamioni u neradne dane nekažnjeno izbacuju iskop, zbog odrona mještanima nestaje struja, a HEP ne može dovršiti polaganje kabela

Piše Ahmet Kalajdžić
29. siječnja 2023. - 06:40

- Vikend je i vozači kamiona ponovno nelegalno istovaruju zemlju i šut na divlji deponij na Brgatu. Znaju da je neradni dan za inspekciju, a oni odlažu i baš ih briga. Nas je Brgaćane strah da će, kao što se to dogodilo 23. siječnja, zbog slijeganja zemlje doći do odrona koji je već prelomio prvu drvenu palu s električnim vodovima. Dulje od dva sata smo ostali bez struje i grijanja. A sad je zahladilo i to smeta zdravlju, posebno starijim i najmlađim mještanima!

image

Zbog odrona odloženog šuta pukla je drvena pala

čitatelj

Ispričao nam je u telefonskom pozivu ogorčeni mještanin Donjeg Brgata i poslao nam fotografije divljih odlagališta, ali i ostavljenih spletova elektrokabela za koje kaže da su odbačeni ispod deponija dulje od dvije godine:

- Kabel je zatrpan u duljini od oko 600 metara, što je otprilike polovica trase od Gornjeg Brgata do Čelopeka. Radnici HEP-a ne mogu dalje zbog nelegalno istovareog šuta kojeg ima i na trasi stare Napoleonove ceste. Ljudi su dugo imali makadamski put, dok se ovi urbani vandali nisu raspojasali silnim investicijama. A sve to na kraju plaćamo mi: i šut i devastaciju okoliša i kabele i njihov kriminal - negoduje Brgaćanin koji tvrdi da svi kamioni koji se vikendom motaju tuda s otpadom nose oznake građevinskih tvrtki koje rade po gradu i županiji.

- Mislim da bi se kabeli mogli dalje polagati kad bi malo pofermalo odlaganje te kad bi poslali barem dva bagera i pokoji kamion da razgrnu zemlju s trase. Naravno, nekome to ko da nije na pameti, nego se i dalje zatrpava okoliš, put i Župska vala. Pa dokad više?! Pomozite nam, samo mediji mogu potaknuti da se nastavi s polaganjem kabela u zemlju, čime više neće za ans biti posljedica od odrona zemlje - kaže nam ogorčeni stanovnik.

image

Zbog odrona odloženog šuta pukla je drvena pala

čitatelj/

Uz fotografije navodi kako je upravo zbog odrona velike količine zemlje ponovno ”pokošen” dalekovod. Ističe da su ”sanirane žice, ali ne i stup. Ako je pod naponom, kaže, opasno je jer je samo par metara iznad zemlje i prijeti kratkim spojem, a možda i požarom.

- U tom silnom šutu ima mnogo smeća koje se može zapaliti, a vjetar sve može proširiti te svima prijeti mnogo veća šteta- govori čitatelj i dodaje kako ‘na deponiju već neko vrijeme stoji napušteni bager. Otkriva kako je nepoznat netko, možda vlasnik parcele kraj deponija prije dva mjeseca ”zabio” malu nadzornu kameru, valjda za internu kontrolu i provjeru tko (ne) plaća odlaganje.

- Bilo bi dobro da čuvari reda pogledaju videosnimke, one su krunski dokaz samovolje, kako tamo, tako i na još jednoj parceli  nekih 400 metara dalje, kad se vozi preko Dupca koja je isto pretvorena u odlagalište.

image

Zbog odrona odloženog šuta pukla je drvena pala

čitatelj/

Tragom dojave, obratili smo se pročelniku Jedinstvenog komunalnog odjela Općine Župa dubrovačka Juri Mariću koji nam je potvrdio kako je riječ o ilegalnom odlagalištu koje tamo stoji još od - 2001. godine:

- Ministarstvo zaštite okoliša RH i nadležna inspekcija su u dugogodišnjem postupku naložile uklanjanje deponija, a unatoč presudama država nije reagirala te je sve čak pošlo u zastaru! Nakon toga su slučaj prebacili lokalnoj samoupravi koja tu apsolutno ne može ništa napraviti osim stalno iznva pisati prekršajne i naloge za upravljanje. A to vam je kao da slona gađamo dječjom praćkom. Redari redovito obilaze teren i pišu prijave kad zateknu počinitelja, a to sudstvo odradi na svoj način u koji ne bih ulazio - ističe župski pročelnik te u svezi incidenta s odronom prije par dana navodi:

image

Brdo odloženog šuta prijeti novim odronima

čitatelj/

-Komunalno redarstvo je napravilo zapisnik, a sve je prijavljeno policiji, Županijskoj upravi za ceste, a sa svoje strane je i HEP podnio kaznenu prijavu zbog dovođenja u opasnost imovine i ugrožavanja ljudi. Znamo da je gospodin N.M.M. koji koristi tu česticu instalirao nadzornu kameru, što policija zna te smo ih uputili da pregledaju snimke, utvrde počinitelje i kazne ih, te smo čak, na razini države, tražili zajednički sastanak s nadležnima jer je ovo besmisleno i dalje ovako ne može. Ne želim naše redare dovoditi u neugodnu ili situaciju da ih tuku. Nikako! Jer, apsurdno je da ono što država nije uspjela napraviti proslijedi općini! Tražili smo da se provjere cesta i legalnost, da građevinska inspekcija ili netko drugi to zatvori. Općina nema instrumente za to: cesta je županijska, a znaju se nadležnost policije i građevinske inspekcije - ističe Marić i rezignirano ponavlja kako prekršajni nalozi nemaju nikakvog efekta.

image

Šut se odlaže uglavnom u dane vikenda

čitatelj/

Na opasku da su nam građani javili za iskrcaj i ovog vikenda, te čak poslali i fotografije, Marić kratko odgovara:- Već smo sve to zabilježili i prijavili! Točno je da je Donji Brgat zbog odrona u ponedjeljak bio bez struje, ali je HEP to uspio premostiti. Bitno nam je da naselje i mještani sad imaju struju, ali HEP zna koje je trajno rješenje. Moramo još provjeriti je li HEP samo privremeno premostio elektroopskrbu pa mora ići u dodatne radove.

image

Šut se odlaže uglavnom u dane vikenda

čitatelj/

Doznajemo i to kako su predstavnici Općine Župa dubrovačka ne samo izašli na teren nego su zbog divlje deponije podnijeli dodatnu prijavu jer se zemlja i šut nekontrolirano obrušavaju na put koji je jedina veza Donjeg Brgata sa središtem općine i županije. Pitanje koje nužno traži odgovor je hoće li se i ovdje ponoviti slučaj deponija na Pobrežju pa uslijediti sanacija, ovaj put brgatskog deponija, državnim odnosno novcem nas, poreznih obveznika?

image

Zbog odrona odloženog šuta pukla je drvena pala

čitatelj/

Sve su to pitanja koja traže žurni odgovor i još žurniju akciju.

image

Zbog odrona odloženog šuta pukla je drvena pala

čitatelj/
image

Zbog odrona odloženog šuta pukla je drvena pala

čitatelj/
18. travanj 2024 22:07