StoryEditorOCM
PrimorjeZAVIČAJNA KUĆA

Primorci, javite se! Priprema se izložba ‘U primorskom popretu‘ - tu se kuhalo, spavalo, molilo, plelo, pripovijedalo i pjevalo

Piše D. M. L.
21. svibnja 2024. - 15:12

Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja objavila je Javni poziv za prikupljanje artefakata za postavljanje izložbe "U primorskom popretu".

Riječ je o prikupljanju starih predmeta koji su se koristili na i oko ognjišta - popreta, a poziv je upućen svim stanovnicima Dubrovačkog primorja i šire, kako bi na taj način sudjelovali u pripremi izložbe „U primorskom popretu". Naime, riječ je o izložbi čiji je glavni cilj valorizacija i prezentacija običaja i svakodnevice stanovništva Dubrovačkog primorja u prošlom stoljeću.

Budući da je popret Primorcima predstavljao centralno mjesto u domu; tu se kuhalo, spavalo, molilo, plelo, pripovijedalo, pjevalo, izabran je za glavni motiv izložbe. Predmeti prikupljeni ovim javnim pozivom bit će izloženi s popratnim opisom u kojem će se, uz opis svrhe predmeta, navesti ime obitelji koja je predmet ustupila. Pozivaju se Primorke i Primorci da ispričaju priču o tim predmetima; čemu su služili, od koga su ih naslijedili i sl. Na taj način izložba će biti rezultat suradnje Zavičajne kuće i stanovništva Primorja.

Vlasnici predmeta, koji se mogu prezentirati, mogu se javiti u Zavičajnu kuću Dubrovačkog primorja do 1. srpnja 2024. god., poslati poruku na broj 099 594 6105, e-poruku na zavicajnaprimorje@gmail.com.

S vlasnicima predmeta potpisat će se revers do datuma završetka izložbe.

Ispod svakog izloženog predmeta na izložbi navest će se podaci (ime, prezime i mjesto obitelji posjednika).

Planirano otvaranje izložbe je 20. srpnja, a zatvaranje 20. rujna. Troškove postavljanja izložbe, reklamiranja i održavanja preuzima Baština Dubrovačko primorje.

03. lipanj 2024 01:06