StoryEditorOCM
PelješacLiga protiv raka organizira veliku donacijsku večer

Niko Violić:‘ Orebić će dostojno dočekati cara Franja Josipa i njegovu Sisi, oživjet će slava starih kapetana, a bit će i delicija. Ne večerajte kod kuće!

Piše Gabrijela Bijelić
21. srpnja 2024. - 14:13

I ove će godine Orebić na jednu noć preseliti u slavnu pomorsku prošlost i oživjeti uspomene na posjet cara Franja Josipa i njegove Sisi pelješkom kraju kapetana. U subotu, 27. srpnja od 19 sati Liga protiv raka Korčula-Pelješac- Lastovo- Mljet organizira godišnju dobrotvornu večer s ciljem oživljavanja peljeških tradicija, ali i potpore djelovanju Lige za prevenciju zloćudnih bolesti. Predsjednik Lige Niko Violić govori o inicijativi i predstavlja nikad bogatiji program Noći starog Orebića:

image

Noć starog Orebića

Tz Orebić/

- Ideja o pokretanju Noći starog Orebića došla je s ciljem očuvanja uspomene na bogatu pomorsku povijest tog kraja Pelješca, na kapetanski Orebić, sav taj sjaj 18. i 19. stoljeća koji je počeo još u doba Republike. Jer stari ljudi umiru, a među mladima je sve manje onih koji znaju o prošlosti. Također smo htjeli pokazati našim gostima kako su nastale te prekrasne, bogate palače Orebića i tko su bili pomorci koji su u njima živjeli. Ovo će ujedno biti donacijska večer za rad Lige protiv raka. Nastojali smo omogućiti da se sve dostojno obilježi, pa smo krenuli najznačajnije zgrade Orebića kititi lovorom, postavljati pomorske zastave preko ulica, izradili smo dvadesetak portreta najznačajnijih naših kapetana kroz povijest koji će visiti ispod prozora kuća. Željeli smo obilježiti i dolazak Franza Josefa, austrijskog cara i hrvatskog kralja sa suprugom Elizabetom Austrijskom koju svi znaju kao Sisi u Orebić na otvaranje brodogradilišta. Postoji carev dnevnik iz tog vremena gdje se opisuje kako je dočekan, od brodova koji su bili okićeni od Vignja i Kućišta cijelim kanalom. Bili su postavljeni perzijaneri od rive do Trga Mimbelli kuda je car prolazio – otkriva nam gospar Niko i najavljuje kako program počinje dočekom cara na rivi, ove godine ga dočekuje obitelj Štuk, nekadašnji načelnik sa sedam sinova kapetana.

image

Noć starog Orebića

Tz Orebić/

- Dubrovački trombunjeri na vrhu rive će ispaljivati pozdravne plotune, dolazi Kumpanjija iz Smokvice koja će napraviti kordon, a ispod mačeva će proći car s pratnjom. Na rivi nas dočekuju brojni kapetani sa ženama u narodnim nošnjama, građana koji su se u ono vrijeme odijevali u austrijskom stilu, Gradska glazba Dubrovnik zasvirat će Radetzky marš, prolazi se ispod slavoluka u cvijeću, cijeli će donji Orebić biti okićen s iluminacijom, barke također. Na Trgu Mimbelli pozdravlja ta slavna obitelj i počinje program sa šest sopranistica, tri klape, Gradska glazba Dubrovnik i bogati izbor donatora Lige u hrani i piću. Dolaze nam tako Žrnovski makaruni, dar Turističke zajednice Janjina, mušule, će se pripremati u velikom loncu za 200 do 300 kilograma, dolaze i Lovačka udruga Dubrava iz Gornje Vrućice s vrhunskim lovačkim gulašem i burgerima, bit će pršuta, sira, prošurata, hrostule će se praviti pred ljudima. Ogranak Lige iz Vele Luke radit će fritule pred ljudima, a bit će stotinjak raznih vrsta kolača, od torti do padišpanja. Bit će vina i pjesme, sve u svečanom tonu – kaže nam sugovornik te zahvaljuje Aminess hotelu i Crystal hotelu, domaćinima TZ Orebić, Komunalnom poduzeću, vatrogascima i svima ljudima dobre volje koji su nam izašli ususret.

image

Specijaliteti neće izostati

Tz Orebić/

- Pozivamo i domaćine i goste da tu večer izađu na šetnicu i uživaju u mimohodu, da nam pomognu oko organizacije. I da tu večer ne večeraju kući, nego ovdje, po vrlo povoljnim cijenama. Sve što se potroši, ide za Ligu protiv raka. Uoči ovog događaja, sutra navečer u 21 sat uz doček kod obitelji Mimbelli imamo prekrasan koncert u porti palače Mimbelli, svjetski poznatog splitskog gitarista Petra Čulića koji je predstavljao EU na Festivalu gitare u Južnoj Americi. U petak uvečer na svetu Anu na rasporedu je koncert ispred Samostana Gospe od anđela. To je koncert zahvalnosti Gospi za sve zagovore našim pomorcima kroz povijest, tu je kapetansko groblje i sva ta simbolika. Gospa nas je čuvala, klanjamo joj se, klanjat ćemo se i dalje. Nastupaju tri sopranistice iz HNK Zagreb koje se vode kao grupa One, kao i draga gošća Meri Cetinić. Ambijent je prekrasan, tišina, pogled na Korčulanski kanal i uživanje u glazbi – zaključuje Niko Violić.

18. rujan 2024 21:55