StoryEditorOCM
PelješacUGROŽENA ZELENA OAZA

Netaknuta priroda na meti graditelja, Pelješčani se digli na noge: Na Svetom Iliji, osim endemskih biljaka, nicat će i apartmani?

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
14. travnja 2024. - 18:08

Orebićani koji su nas kontaktirali uvjereni su da se sprema nekretninska izgradnja u posljednjem netaknutom prirodnom okruženju iznad njihovih glava, na brdu Sveti Ilija. No, to nije jedini problem povezan s najvišim, 961 metar visokim vrhom najpoznatije planinarske destinacije na Pelješcu: iako je važan turistički adut koji se neumorno reklamira kao omiljeno odredište izletnika, planinara i biciklista, ujedno je i državno lovište u kojem je stalno ‘lov u tijeku‘. Tako barem upozoravaju table koje je ondje postavila Šumarija Korčula.

image

Upozorenje planinarima i izletnicima - lov je u tijeku!

Privatni Arhiv/

Dakle, meci fijuču tražeći žilu kucavicu muflona ili divlje svinje, dok turisti s djecom uživaju u pogledu na dalmatinsku iglicu, endemsku vrstu koja raste samo na obroncima Sv. Ilije. Mogao bi im to biti posljednji put jer zamijeniti šuškanje čovjeka u grmlju s divljači ne bi bio usamljen slučaj. Zato bi valjda sve planinare prije uspona valjalo upozoriti da se danas i puca, pa što Bog da?!? Što je još luđe, lovoovlaštenik koji gospodari određenim lovištem uopće nema obavezu prijaviti lov, već to regulira svojim programom i rasporedom lova za pojedinu lovnu godinu.   

Više o ovoj vrućoj pelješkoj temi pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika!

28. travanj 2024 19:18