StoryEditorOCM
PelješacVELIKI POVRATAK FESTIVALA KAMENICA

Najpoznatiji morski afrodizijak okupio mnoštvo: pridružili smo se gurmanima na Pelješcu, kamenice su se nudile po pristupačnim cijenama, bilo je i pečenih srđela, a hit dana, gulaš od sipe, kuhao se u teći od 270 litara

Piše Ahmet Kalajdžić
19. ožujka 2022. - 14:07

Ljubitelji kamenica nakon dvije godine pandemijske stanke mogu danas, na blagdan svetog Josipa, kad su školjke najpunije i najukusnije, uživati u omiljenoj poslastici. Suorganizatori povratničkog Festivala kamenica ove godine su udruga Pelješki vinski puti i Udruga Plavac mali koje okupljaju više od 50 vinara i vingaradara.

Direktorica Turističke zajednice Općine Ston Fani Slade kaže da su htjeli ove godine goste privući u manja mjesta, poput Brijeste, Luke, Bistrine i Zamasline.

- U Brijestu su najviše došli gosti s Korčule, Pelješca i Mljeta, dok su najčešći posjetitelji Bistrine iz Dubrovnika i Splita - kazala je Slade. Uz vinare su suorganizator manifestacije Udruga 'Stonsk školjkari', te TZ Ston i Janjina.

image

Festival kamenica vratio se nakon dvije godine pandemijske stanke

Tonći Plazibat/Cropix

U teći zapremine 270 litara kuha se gulaš od sipe, a na više mjesta osim svježih kamenica, nude se i pečene srđele. Članovi pelješke Lige protiv raka za humanitarnu svrhu prodaju kolače, a Ministarstvo turizma i sporta Stonjanima je dalo suglasnost outdoor nastup i organizaciju eno-gastro ponude na četiri festivala, kapetana, peljeških podruma, soli i okusa.

Prvi na redu je, najavila je Slade, Festival kapetana od 15. svibnja do 15. lipnja, a Festival okusa na rasporedu je od 16. lipnja do 11. srpnja.

image

Festival kamenica vratio se nakon dvije godine pandemijske stanke

Tonći Plazibat/Cropix

U sklopu današnje manifestacije nudi se posebni jelovnik s tri slijeda po pristupačnim cijenama, uz čašu vina.

Milivoj Herceg, direktor TZ Općine Janjina angažirao se oko vinara i pomogao spremiti gulaš, a uz njega su sudjelovali kuhari za kazanom sa sipinim gulašem Goran Rašić, Dražen Tomelić, Stipo Šegović i Ivo Bezek.

Uz samu rivu u Brijesti našlo se privezano dosta brodica na kojima su školjkari otvarali kamenice i po cijeni 7 kuna za komad nudili školjke sladokuscima. Na jednoj od barki zatekli smo Iva Bautovića, Ivicu Hladina i Alberta Žilu.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Za sebe kažu da su tri fantasticus i da čine 'štica školjkrstvo', te da su se toliko izvještili da mogu po potrebi otvoriti i 15 kamenica ponaosob.

Bautović jamči da su kamenice super:

- Bijele k'o jaje, pune k'o oko, a kad bi svi u Hrvatskoj jeli kamenice, ne bi bilo problema nataliteta - rekao je i dodao da im je uzgajalište u Brijesti i Malom Stonu.

image

Kristina Dalmatin i Valentina Miletić iz Udruge Djeca Pelješca

Tonći Plazibat/Cropix

Kristina Dalmatin, voditeljica projekta 'Zajedno smo jači' iz Udruge Djeca Pelješca veli kako okupljaju djecu s posebnim potrebama, a sufinanciraju se iz EU fondova i državnog proračuna. S Valentinom Miletić, također članicom Udruge kaže kako im je cilj širenje kapaciteta udruge i pružanje psihosocijalne potpore roditeljima djece i osobama s invaliditeteom, te širenje mreže volontera.

- Na radionicama izrađujemo suvenire od ljekovitog bilja, u što su uključena i naša dječica kao aktivni članovi društva - rekla je Kristina.

Na susjednom plovilu Ana i Tomislav Božović također nude kamenice. Ana priznaje kako je doma rječitija, pa suprugu prepušta riječ u vezi obiteljskog obrta:

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Ovakve manifestacije s kamenicama trebale bi biti mnogo češće, ako ne i svaki tjedan. Već sad je u pripremi posebna festa za otvorenje Pelješkog mosta i svi mnogo očekujemo od njegova konačnog dovršetka. Valjda će mnogi ljudi po silasku s mosta tako navratiti u Brijestu i pogostiti se s nama - nada se Tomislav.

26. svibanj 2024 18:18