StoryEditorOCM
PelješacSVETI ROKO U CRKVICAMA

Dan na koji djeca prvi put proplivaju; nekad su letjeli s mula, danas to ide suptilnije

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
16. kolovoza 2020. - 19:25
'Bacilo me s mula u more, eto kako sam proplivao', smije se danas Gordan Prišlić Vjeverica, rođeni Kunovljanin, mada mu onda nije bilo do smijeha. S mula u Crkvicama poletio je u more, pokušavao se svim silama održati na površini i u tome, očito je, i uspio. Tako je i službeno zaslužio titulu plivača, iako se rodio u selu na Pelješcu iz kojeg se ni teoretski ne vidi more. 

U ovom malom pelješkom mjestu, tradicionalnom kupalištu Kunovljana, proplivalo je na blagdan svetoga Roka stotine djece, doduše, na ipak nježniji način nego je to bio običaj prije 60 i kusur godina, a kako je i Vjeverica iskusio na vlastitoj koži.
I danas, 16. kolovoza 2020., našao se u Crkvicama gdje se slavi njihov zaštitnik te nam ispričao što se tamo događalo.
Proslava je bila nešto skromnija zbog korona krize, igre s bliskim kontaktom sudionika izbačene su iz programa, ali svejedno je bilo veselo i zabavno. Puno je djece i ove godine dobilo svoju diplomu za plivačke sposobnosti. Susreo se s osnivačem običaja da djeca za učenje plivanja dobiju diplomu, Gorkim Bilušicom; popričali smo s njim na mobitel. 

- Bilo je to prije 50 godina. Počelo je spontano, kao što uglavnom sve počne. Bila je tu jedna gospođa iz Sarajeva s dva sina blizanca, imali su već dvanaestak godina. To je bilo možda tjedan dana prije blagdana svetog Roka, 1970. Mučili su se tu na žalima da proplivaju, a ja sam im rekao 'Naučite se, pa ćemo vam dati diplome na svetoga Roka'. Na tome je ostalo. Na blagdan svetoga Roka dolaze oni ujutro i govore 'Mi smo se naučili plivati, gdje je diploma?' Onda je nastala trka, morali smo naći kakve-takve diplome. Nisam imao na čemu, nego sam na papiru napisao rukom DIPLOMA, imamo još tih prvih diploma. U napomenu sam stavio 'Pokazati morskom psu u slučaju opasnosti' - smije se Gojo Bilušica. Upravo je danas 50. obljetnica ove divne tradicije. 

Kroz pet desetljeća na stotine je djece naučilo plivati i dobilo diplome. Kad računa da je prosjek desetoro djece po blagdanu, dosad je 500 djece vlasnicima plivačkih diploma iz Crkvica! 
- Zanimljivo je da se ta dobna granica smanjuje, sad su svi koji se nauče plivati predškolskog uzrasta - ističe Gorki. - Poticaj im je, pogotovo ovim našima, da se nauče plivati što prije. Imam ih već od tri godine koji plivaju.
Danas su i diplome puno 'finije' nego prije - odštampane na kvalitetnom papiru. 
- I mlade majke su zadovoljnije jer su sigurnije kad im djeca znaju plivati - rekao je Bilušica prije nego su započele igre i zabavni program koji vodi Vjeverica. 
- Svake godine dolazi sve više djece - zaključio je naš sugovornik, u nadi da je to garancija kako će ova tradicija opstati još dugo godina, posebno stoga što su diplome iz Crkvica otišle s djecom u sve krajeve svijeta, čak i u Ameriku. Ujedno čestitamo i svima koji nose ime Roko, a ovaj tekst ne bi mogao biti zaključen bez da podsjetimo da je kultnu pjesmu 'Sveti Roko, čuvaj našu valu' napisao Kunovljanin Vlatko Škurla, uz mnoge divne pjesme koje su proslavile Pelješac u notama. 
25. travanj 2024 15:06