StoryEditorOCM
Neretvaopćine odahnule

Zbrinjavanje napuštenih domaćih životinja Ministarstvo poljoprivrede financira sa tri milijuna kuna

Piše Stanislav Soldo
18. travnja 2022. - 08:15

Za zbrinjavanje napuštenih domaćih životinja Ministarstvo poljoprivrede gradovima i općinama u ovoj godini osiguralo je tri milijuna kuna. Napuštene, izgubljene ili zanemarene domaće životinje predstavljaju veliki problem za lokalno stanovništvo, prvenstveno zbog straha od ozljeda koje te životinje mogu nanijeti ljudima, šteta koje nanose njihovim poljoprivrednim kulturama, mogućnosti uzrokovanja prometnih nezgoda, kao i drugih neželjenih situacija. Riječ je o bespovratnim sredstvima od maksimalno 300 tisuća kuna po korisniku. 

Posljednjih godina zapažena je sve veća pojava slučajeva napuštenih, izgubljenih i zanemarenih domaćih životinja koje su opasnost za širu zajednicu, jer boravkom na neprimjerenim površinama te nekontroliranim kretanjem predstavljaju potencijalnu opasnost po sigurnost ljudi zbog mogućnosti nanošenja ozljeda ili uzrokovanja prometnih nezgoda te nanose značajne štete poljoprivrednim kulturama. Takve životinje nemaju primjerenu i pravovremenu skrb kako bi mogle živjeti bez nepotrebne boli i patnje.

Zakonom o zaštiti životinja uređena je odgovornost, obveze i dužnosti fizičkih i pravnih osoba radi zaštite životinja, što uključuje zaštitu njihovog života, zdravlja i dobrobiti, način postupanja sa životinjama; uvjete koji su potrebni za zaštitu životinja pri držanju, uzgoju, prijevozu, obavljanju pokusa, klanju i usmrćivanju životinja, držanju životinja u zoološkim vrtovima, na predstavama i natjecanjima životinja, prilikom prodaje kućnih ljubimaca te postupanje s napuštenim i izgubljenim životinjama. Prema Zakonu posjednik životinje je svaka fizička ili pravna osoba koja je kao vlasnik korisnik ili skrbnik odgovorna za zdravlje i dobrobit životinje te ne smije napustiti domaću životinju koju drži pod nadzorom, a napuštena životinja je životinja koju je vlasnik svjesno napustio, kao i životinja koju je napustio zbog više sile kao što su bolest, smrt ili gubitak slobode te životinja koje se vlasnik svjesno odrekao.

Privremeno zbrinjavanje oduzetih ili napuštenih, izgubljenih i zanemarenih domaćih životinja, predstavlja za jedinice lokalne samouprave organizacijski, a time i financijski zahtjevnu aktivnost, ovim Programom će se osigurati financijska pomoć jedinicama lokalne samouprave nadoknadom dijela troškova za privremeno zbrinjavanje kopitara, goveda, ovaca, koza i svinja.

Također zbog nepoznatog zdravstvenog statusa predstavljaju rizik za moguće širenje zaraznih i nametničkih bolesti životinja i zoonoza. Napuštenim, izgubljenim ili zanemarenim domaćim životinjama potrebno je osigurati adekvatan privremeni smještaj i skrb, a što predstavlja financijski i organizacijski problem jedinicama lokalne samouprave koji su zakonski obavezni osigurati skloništa za napuštene životinje, te obavljati poslove sakupljanja i davanja smještaja i skrbi.

Najveći iznos bespovratnih sredstava po prihvatljivom korisniku iznosi do najviše 300.000,00 kuna godišnje.

U okviru ovoga Programa prihvatljivi troškovi nastali zbrinjavanjem domaćih životinja uz intenzitet potpore od 100 % su:

- troškovi usluge smještaja i njege (uključujući rad) prihvatljivi u iznosu 70,00 kn po UG/dan

- troškovi hranidbe prihvatljivi u iznosu 30,00 kn po uvjetnom grlu dnevno (UG/dan)

- ukupno troškovi smještaja, hranidbe i njege (uključujući rad) prihvatljivi u iznosu 100,00 kn po UG/dan

- troškovi označavanja neoznačenih životinja prihvatljivi u iznosu računa za provedeno označavanje izdanom od ovlaštene veterinarske organizacije

U okviru ovog Programa prihvatljivi su veterinarski troškovi liječenja uz intenzitet potpore od 50 %. 

24. travanj 2024 05:29