StoryEditorOCM
NeretvaMega tužba

Zaposlenici Doma zdravlja Metković na sudu s poslodavcem: "Isplatite nam naš novac"

Piše Stanislav Soldo
15. studenog 2023. - 08:26

Zaposlenici Doma zdravlja Metković, njih 97 podnijeli su zajedničku tužbu protiv poslodavca u kojoj traže isplatu osnovice uvećane za 6% uz pripadajuće dodatke koji ima nisu bili isplaćivani zbog pogreške u Centralnom obračunu plaća (COP). Nakon suglasnosti Županijske skupštine Dubrovačko neretvanske od 18. listopada 2022. na Odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Metković od 31. Ožujka 2022. bili smo primorani podnijeti tužbu protiv Doma zdravlja Metković.

Iz navedenog je razvidno da smo istu podnijeli godinu dana od donošenja suglasnosti i odluke a sve u interesu da ovaj spor riješimo mirnim putem odnosno dogovorom, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica Radničkog vijeća i članica Upravnog vijeća-predstavnica radnika, Martina Krstičević.

Naime, čini mi se da nas je poslodavac izigrao, odugovlačio je rješenje našeg zahtjeva jer nije ni imao namjeru isplatiti nam naša potraživanja. A još čudnije je da Dom zdravlja ne poštuje Odluke Upravnog vijeća a ni suglasnosti Županijske skupštine.

Također nama radnicima nije jasno da poslodavac (Dom zdravlja Metković) koji je obračunao i priznao naša potraživanja, a ista su potvrđena od strane Županijske skupštine, sada osporava.

Pitamo se da li je to samovolja ili poigravanje sa propisima i pravima radnika, jer u nekom trenutku poslodavac svoju odluku " zamrzava", a sada u odgovor na tužbu spominje da odluke nije ni bilo. Nama radnicima nije preostalo ništa drugo nego da ustanemo protiv takve samovolje, stoji u prioćenju.

Ističem da smo zajedničkom tužbom išli prvenstveno na smanjenje troškova i nama i Domu zdravlja. Međutim, iz nekog razloga nam je odmah u početku ta ista zajednička, podijeljena na puno malih tužbi, čije rješavanje počinje, 07. prosinca 2023. godine, kada su zakazane prve rasprave te će ih umjesto jedne bit tko zna koliko.

Sud je tijelo od kojeg očekujemo da će nas zaštititi u našim potraživanjima jer su osnovana i zasnovana na pozitivnim propisima naše države.

Vjerujemo da se neće dogoditi da sud ozakoni samovolju poslodavca koji stalno mijenja odluku o isplati potraživanja 97 zaposlenika DZ Metković i time ismijava kako zaposlenike tako i odluke Dubrovačko neretvanske županije, zaključuje, Martina Krstičević.

Čuvalo: Poštivati ćemo odluku suda

Nakon priopćenja za javnost predsjednice radničkog vijeća Doma zdravlja Metković, Martine Krstičević zatražili smo komentar ravnatelja, Vjekoslava Čuvala.

- Poštivati ćemo sudski odluku kakva god bila, kazao je  Čuvalo.

30. travanj 2024 06:26