StoryEditorOCM
NeretvaPOLJSKI DOM USRED DALMACIJE

U Zavičajnoj zbirci Gradac otvorena izložba hrvatsko-poljskog prijateljstva

Piše Ante Šunjić
8. srpnja 2024. - 09:28

U Zavičajnoj zbirci Gradac otvorena je izložba Hrvatsko-poljskog prijateljstva. Izložbu su otvorili poljski svećenik Adam Spalek, voditeljica Zavičajne zbirke, Mirjana Andrijašević i direktorica Turističke zajednice općine Gradac, Jelena Mateljak. Riječ je o izložbi tradicijske poljske i dalmatinske narodne odjeće i zanata koji oslikavaju način života dvaju naroda.

"Hrvatska i Poljska su dvije prijateljske zemlje koje, među brojnim sličnostima, veže ljubav i poštovanje prema papi Ivanu Pavlu II. Njegove riječi i poruke upućene ljubljenom hrvatskom narodu zauvijek će ostati zapisane u povijest obiju država. Sjetite se Papinih riječi iz prve godine njegovog pontifikata: ‘Dragi moji Hrvati, Papa vas voli, Papa vas grli i prima, Papa vas blagoslivlja‘.

Poljski hodočasnici i ja već 29 godina dolazimo u Hrvatsku. Tu se osjećamo ugodno i prihvaćeno, najviše zahvaljujući našim dobrim gračkim domaćinima kojima i ovim putem zahvaljujemo na srdačnosti i ljubavi. Posebno zahvaljujemo našoj obitelji Andrijašević, čiju kuću mi Poljaci volimo zvati ‘poljskom kućom‘ jer tu je naš dom u Hrvatskoj‘‘, naglasio je na otvorenju svećenik Adam Spalek.

Izložba je izazvala velik interes poljskih turista, ali i drugih posjetitelja općine Gradac te domaćeg stanovništva. Nakon službenog otvorenja izložbe, zajedno su u opuštenoj atmosferi Arboretuma uživali u degustaciji dalmatinskih specijaliteta te hrvatskoj i poljskoj glazbi uživo.

"Ova je izložba potvrda bliskih prijateljskih odnosa naših zemalja. Tijekom dugogodišnjeg druženja s prijateljima Poljacima doživjeli smo bezbroj lijepih trenutaka, smiješnih situacija i zdravica. Sljedeće godine navršavamo punih trideset godina od kada su naši poljski prijatelji odabrali upravo Gradac kao svoju ljetnu destinaciju. U čast te velike obljetnice, pripremamo veliku feštu", rekla nam je Mirjana Andrijašević.

Doznajemo kako će proslavu 30. obljetnice poljsko-hrvatskog prijateljstva koncertom uveličati posebni gost, Jacek Silski, često nazivan poljskim Julio Iglesiasom. Riječ je o glazbeniku koji je već ostvario glazbenu suradnju s Goranom Karanom te čije pjesme ostvaruju milijunske preglede na glazbenim platformama. Doista sjajna reklama za Gradac!

23. rujan 2024 22:44