StoryEditorOCM
NeretvaKOLEKTIVNA TUŽBA

Teške optužbe radnika Doma zdravlja Metković: Dužni su nam milijune, mjesecima su nas zakidali za plaće

Piše Stanislav Soldo
16. studenog 2023. - 19:54

Zaposlenici Doma zdravlja Metković, njih 97, podnijeli su zajedničku tužbu protiv poslodavca u kojoj traže isplatu osnovice mjesečnih primanja uvećanih za šest posto uz pripadajuće dodatke koji im nisu bili isplaćivani zbog pogreške u Centralnom obračunu plaća (COP).

- Nakon suglasnosti Županijske skupštine dubrovačko-neretvanske od 18. listopada 2022. na odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja od 31. ožujka 2022. bili smo primorani podnijeti tužbu protiv Doma zdravlja.

Iz navedenog je razvidno da smo je podnijeli godinu dana od donošenja suglasnosti i odluke, a sve u interesu da spor riješimo mirnim putem, odnosno dogovorom - navodi se u priopćenju koje potpisuje Martina Krstičević, predsjednica Radničkog vijeća i članica Upravnog vijeća ustanove.

- Čini mi se da nas je poslodavac izigrao, odugovlačio je rješenje našeg zahtjeva jer nije ni imao namjeru isplatiti nam naša potraživanja. A još čudnije je da Dom zdravlja ne poštuje odluke Upravnog vijeća, a ni suglasnosti Županijske skupštine.

Također nama radnicima nije jasno da poslodavac koji je obračunao i priznao naša potraživanja, a ista su potvrđena od strane Županijske skupštine, sada osporava.

Pitamo se je li to samovolja ili poigravanje s propisima i pravima radnika, jer u nekom trenutku poslodavac svoju odluku "zamrzava", a sada u odgovoru na tužbu spominje da odluke nije ni bilo. Nama radnicima nije preostalo ništa drugo nego da ustanemo protiv takve samovolje - ističe se u dopisu.

Radnici medicinske ustanove naglašavaju da su zajedničkom tužbom išli prvenstveno zbog smanjenja troškova i njima i Domu zdravlja.

- Međutim, iz nekog razloga nam je odmah u početku ta zajednička tužba podijeljena na puno malih, čije rješavanje počinje 7. prosinca, kada su zakazane prve rasprave te će ih umjesto jedne biti tko zna koliko.

Sud je tijelo od kojeg očekujemo da će nas zaštititi u našim potraživanjima jer su osnovana i zasnovana na pozitivnim propisima naše države.

Vjerujemo da se neće dogoditi da sud ozakoni samovolju poslodavca koji stalno mijenja odluku o isplati potraživanja 97 zaposlenika Doma zdravlja i time ismijava kako zaposlenike, tako i odluke Županije dubrovačko-neretvanske kao osnivača i vlasnika naše ustanove - zaključuje Krstičević.

28. travanj 2024 20:20