StoryEditorOCM
NeretvaVelika donacija

Renato Korać, poduzetnik iz Čitluka pločanskom Vranjaku poklonio mlade muflone

Piše Ante Šunjić
3. rujna 2023. - 09:52

Lovačko društvo"Vranjak" Ploče, koje gospodari državnim otvorenim lovištem ‘‘Striževo‘‘ u kojem setemeljem Odluke o ustanovljenju lovišta izmeđuostalih vrsta prvenstveno uzgaja muflonska divljač, pustilo je 11 muflonskih divljači, od čega tri muška i 8 ženskih u dobi od 2 do 4 godine.

Muflonska divljač je iz NP Brijuni, a Renato Korać, poduzetnik iz Čitluka, ju je donirao Pločanima radioplemenjivanja genetske strukture postojeće populacije muflonske divljači u "Striževu".

image

Mufloni donirani lovačkom društvu Vranjak od Renata Koraća

Ante Šunjić/

Naime, populacija muflonske divljači u "Striževu" od samih je početaka relativno izolirana, što rezultira neželjenim genetskim obilježjima, općim genetskimslabljenjem populacije, te posljednje,pločanskim lovcima itekako važno, dolazi do slabljenja trofejne strukture divljači u lovištu.

Izoliranost populacije se još više povećala izgradnjom autoceste A-1, odnosno brze ceste‘‘Karamatići-Luka Ploče‘‘, jer je ista uvelike smanjila mogućnost migracije iz jednog obližnjeg lovištau kojem se također uzgaja muflonska divljač. Na ovaj način, ubacivanjem nove mlade krvi, oplemenit će se genetska strukturu populacije i time jojosigurali sigurniju i zdraviju budućnost.

image

.

Ante Šunjić/

Članovi lovačkog društva "Vranjak" zahvalili su čitlučkom poduzetniku na vrijednoj donaciji i izrazili nadu da će se suradnja nastaviti i u budućem vremenu.

"Striževo" je jedno od 1106 lovišta u Hrvatskoj. Riječ je o državnom lovištu površine 1.153 hektara, kojim gospodari Lovačko društvo "Vranjak" iz Ploča, kao i zajedničkim lovištem Ploče, površine 6.580 hektara. Prva unesena divljač bili su zec i kamenjarka u manjem broju, a kasnije se počeo masovnije unositi fazan, do tada u Neretvi potpuno nepoznata lovna divljač.

Ipak, najznačajniji uspješni pokušaj naseljavanja drugozemnih divljači bili su mufloni. Godine 1978., sa Brijuna je sredinom studenoga, posebnim kamionom sa šest specijalnih sanduka, u Ploče dovezeno prvih šest muflona, dvije ženke i četiri odrasla (3 i 4 godine) muškarca. Nakon toga je iz Garjevice kod Kutine dovezeno još osam komada muflona puštenih kod Šarić Struge s namjerom da se njima nasele pusta brda Zapadne i Istočne Pline.

image

Mufloni donirani lovačkom društvu Vranjak od Renata Koraća

Ante Šunjić/

Proces naseljavanja sitne i krupne divljači bio je potpuno zaustavljen zbog Domovinskog rata, nakon čega su na svoje došli krivolovci pa je broj divljači, posebno muflona, drastično smanjen. Zbog toga je deset godina bila na snazi zabrana lova na muflone, koja je ukinuta nakon što je njihov broj povećan.

image

Mufloni donirani lovačkom društvu Vranjak od Renata Koraća

Ante Šunjić/
13. lipanj 2024 21:18