Što je bolje kuhana raštika sa suhim svinjskim mesom i bravetinom, raštika sa liskom ili pak neki od novih način spremanja raštike poput umaka sa tjesteninom ili pesta od raštike na tostiranom kruhu ? Vrijeme je od raštike, koja je posebno cijenjena delicija u Dalmaciji.
Zanimljivo je da se neretvanska raštika kuha na specifičan način jer se dodaje malo koromača a ponekada i neretvanska ljuta paprika-suhi faferon, koji opet daju potpuno lokalni ljuti naglasak u kojem ljutina postaje slatkoća. Inače recept je star još iz antičkog doba, osim krumpira, koji je u ove krajeve stigao kasnije, a recepti kuhanja raštike mogu se pronaći u antičkim i rimskim kuharicama.
Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu radi velike količine vitamina i minerala. Rašika u sebi sadrži vitamine A, B, C i E. Od svih kupusnjača ima najviše vitamina A. Osim toga, odličan je izvor vitamina C - samo 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za tim vitaminom. U sebi sadrži veliku količinu kalcija, antioksidansa luteina i zeaksantina. Riznica je cinka, mangana i folne kiseline. Postala je popularna čak i u Americi.
Svatko raštiku može kuhati na svoj način onako kako mu najbolje odgovara a kako se raštika kuha i degustira pokazale su brojne natjecateljske ekipe na tradicionalnoj raštikijadi koja se održala u naselju Vidu i na koji su sudjelovale 22 ekipe. Prema odluci stručnoga žirija, koji se sastojao i od predstavnika svih ekipa, najbolju raštiku skuhala je ekipa "Ribarska noć Ploče". Drugo mjesto osvojila je ekipa "Kako bilo", a treće "Gusine". Nagrada za opći dojam pripala je ekipi "Čimule".